Bratislava zahanbila Londýn a Oslo. Získala prestížne miesto v dôležitom hodnotení (REBRÍČEK)

  • Obyvatelia veľkomiest označili, ako ťažko či ľahko sa u nich hľadá práca
  • Slovensko a Česko skončilo na popredných priečkach
Bratislava, práca
Ilustračné foto freepik/@marymarkevich, TASR/Dano Veselský
  • Obyvatelia veľkomiest označili, ako ťažko či ľahko sa u nich hľadá práca
  • Slovensko a Česko skončilo na popredných priečkach

Hľadanie práce sa môže zdať ako veľká výzva. V Európe sú medzi mestami obrovské rozdiely, čo sa týka možností nájsť dobrú prácu. Vo prieskume Európskej komisie sa pýtali ľudí, aké ťažké je v ich mestách nájsť si prácu. Výsledky ťa určite prekvapia. Ako myslíš, že dopadli slovenské mestá? 

Ako píše Euronews, ktorý o výskume informoval, najľahšie si nájdeš prácu v Prahe, kde je 79 % obyvateľov presvedčených, že sa získať prácu je ľahké. Naopak, v talianskom Palerme je tento počet smutných 4 %. Výborne si tomto prieskume viedla Bratislava, kde si až 72 percent obyvateľov myslí, že práca nie je problém. Porazila tak dokonca hlavné mestá ako Oslo, Paríž či Londýn. 

Ekonomická situácia a nezamestnanosť zohrávajú obrovskú rolu. V mestách, kde je nízka nezamestnanosť, sú ľudia optimistickejší. Naopak tam, kde vládne vyššia nezamestnanosť, je nálada obyvateľov negatívnejšia. Napríklad v Taliansku a Španielsku celkovo panuje menšia dôvera v to, že sa dá ľahko nájsť dobrá práca, najmä medzi mladými ľuďmi.

Situácia pre mladých ľudí na globálnej úrovni je plná výziev

Svetové ekonomické fórum vo svojej správe z roku 2024 ukazuje, že síce dochádza k zlepšeniu v oblasti zamestnanosti mladých, stále existuje mnoho prekážok.

Jedným z najväčších problémov je nesúlad medzi zručnosťami, ktoré mladí ľudia majú, a tým, čo zamestnávatelia potrebujú. Technologický pokrok a digitalizácia menia pracovný trh veľmi rýchlo a vzdelávacie systémy jednoducho nestíhajú držať krok.

Zatiaľ čo niektoré mestá v Európe ponúkajú veľa príležitostí pre mladých, južná Európa je na tom horšie. Mestá ako Lisabon, Madrid či Atény bojujú s vysokou nezamestnanosťou a nízkym počtom kvalitných pracovných miest. Ľudia tu jednoducho nevidia príležitosti na nájdenie „dobrej“ práce, čo zahŕňa nielen plat, ale aj rovnováhu medzi prácou a osobným životom, možnosti kariérneho rastu a stabilitu zamestnania.

Čo teda mladí obyvatelia miest potrebujú, aby sa lepšie uplatnili na trhu práce? Odpoveď nie je jednoduchá, ale Svetové ekonomické fórum navrhuje niekoľko riešení. V prvom rade je potrebné investovať do tréningov a vzdelávania, ktoré reflektujú aktuálne potreby trhu.

Mäkké zručnosti, ako sú komunikácia, kreativita, riešenie problémov a schopnosť prispôsobiť sa zmenám, sú dnes viac než kľúčové. Mladí ľudia musia byť pripravení na to, že svet práce sa rýchlo mení, a byť flexibilný je jednou z najväčších výhod.

Ďalším dôležitým faktorom je podpora podnikania a ekonomická inklúzia

Nie každý mladý človek môže čakať na „dokonalú“ prácu, a preto je dôležité vytvoriť príležitosti na sebarealizáciu – napríklad prostredníctvom vlastného podnikania alebo krátkodobých pracovných skúseností, ktoré môžu otvoriť dvere k ďalším možnostiam.

Mnoho mladých ľudí po celom svete čelí podobným problémom – nedostatok skúseností, vysoké požiadavky zamestnávateľov a neistota v ekonomickom prostredí. Preto je potrebné, aby najmä politici, firmy či vzdelávacie inštitúcie pracovali spoločne na vytvorení podmienok pre lepšie zamestnanie. To môže zahŕňať všetko od zlepšenia prístupu k vzdelávaniu až po vytvorenie stimulov pre zamestnávateľov, aby investovali do mladých talentov.

Celkovo platí, že pracovný trh nie je jednoduchý, no s tým správnym prístupom sa dá prekonať veľa prekážok. Mladí ľudia dnes majú šancu byť súčasťou nového typu ekonomiky, kde kreativita, flexibilita a technické zručnosti zohrávajú hlavnú úlohu. Stačí len byť pripravený, využiť príležitosti a nechať sa viesť zmenami, ktoré prináša moderný svet práce.

Zdroje: Európska komisia, Euronews, World Economic Forum

Najnovšie videá

Trendové videá