Tvorca OpenAI získal rekordných 6,1 miliardy eur. Začína nová éra umelej inteligencie, Elon Musk zúri

  • Bola ohlásená multimiliardová injekcia pre OpenAI
  • Kto ovládne budúcnosť umelej inteligencie?
Sam Altman
LinkedIn/Milan Kovacic, leonardo.ai
  • Bola ohlásená multimiliardová injekcia pre OpenAI
  • Kto ovládne budúcnosť umelej inteligencie?

Tvorca ChatGPT, spoločnosť OpenAI, oznámila získanie rekordnej investície vo výške približne 6,1 miliardy eur, informuje Bloomberg. Tento krok signalizuje významný posun firmy od jej pôvodných neziskových koreňov smerom k plnohodnotnému komerčnému podniku.

Investičné kolo, vedené spoločnosťou Thrive Capital, podporili technologickí giganti ako Microsoft, Nvidia a SoftBank, čo podčiarkuje rastúci záujem o umelú inteligenciu v Silicon Valley a za jeho hranicami.

Nová éra pre OpenAI

Táto masívna injekcia kapitálu predstavuje jeden z najväčších investičných balíkov v histórii USA. Podľa údajov spoločnosti PitchBook, ktorá sleduje investície rizikového kapitálu, ide o najväčšiu investíciu za posledných 17 rokov, ktorá nepochádza od jednej veľkej spoločnosti. Tento úspech jasne ukazuje, ako veľmi investori veria v potenciál OpenAI a jej technológií.

Sam Altman, generálny riaditeľ OpenAI, vyhlásil: „Táto nová investícia nám umožní zdvojnásobiť naše úsilie v oblasti výskumu hraničnej umelej inteligencie, zvýšiť výpočtovú kapacitu a pokračovať vo vývoji nástrojov, ktoré pomáhajú ľuďom riešiť zložité problémy.“

Spoločnosť tiež uviedla, že táto investícia zvyšuje jej trhovú hodnotu na neuveriteľných 145 miliárd eur.

Od neziskovky k technologickému gigantovi

Príbeh OpenAI je nezvyčajným príkladom transformácie v technologickom sektore. Spoločnosť, ktorá začínala ako neziskový výskumný inštitút, sa postupne mení na komerčnú firmu, ktorá teraz musí zohľadňovať záujmy svojich akcionárov a zameriavať sa na tvorbu zisku. Tento prechod však nie je bez kontroverzie.

Pôvodne bola OpenAI riadená neziskovou správnou radou, ktorej poslaním bolo pomáhať ľudstvu bezpečným budovaním futuristických foriem umelej inteligencie schopných vykonávať úlohy lepšie ako ľudia.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OpenAI (@openai)

Táto štruktúra stanovila určité limity na ziskovosť a návratnosť investícií pre akcionárov. Teraz sa však zdá, že spoločnosť smeruje k modelu verejnoprospešnej korporácie, ktorá má za cieľ nielen vytvárať zisk, ale aj prispievať k spoločenskému dobru.

Investori a ich motivácie

Okrem Thrive Capital sa na financovaní podieľali aj ďalšie významné investičné spoločnosti ako Khosla Ventures, Altimeter Capital, Fidelity Management and Research Company, MGX, ARK Invest a Tiger Global Management.

Zaujímavé je, že Apple, napriek nedávnej spolupráci s OpenAI na integrácii ChatGPT do svojich produktov, sa tohto investičného kola nezúčastnil.

Brendan Burke, analytik spoločnosti PitchBook, poznamenal: „Hoci existujúce úzke partnerstvo OpenAI s Microsoftom jej poskytlo široký prístup k výpočtovému výkonu, stále potrebuje následné financovanie na rozšírenie úsilia v oblasti trénovania modelov a budovania vlastných produktov.“

Dodal, že to tiež pomôže spoločnosti držať krok s konkurentmi, ako je napríklad startup xAI Elona Muska, ktorý nedávno získal 5,5 miliardy eur a pracuje na budovaní vlastných dátových centier.

Konkurenčný boj a etické otázky

Príchod takého veľkého množstva peňazí do sektora AI vyvoláva otázky o budúcnosti tohto odvetvia a jeho vplyve na spoločnosť. Elon Musk, ktorý pomohol financovať počiatočné roky OpenAI ako neziskovej organizácie, sa stal ostrým kritikom jej komercializácie. Jeho obavy odrážajú širšiu diskusiu o etike a zodpovednosti v oblasti vývoja AI.

Zaujímavým aspektom tohto investičného kola je údajná žiadosť OpenAI o exkluzívnu dohodu o financovaní. Podľa anonymných zdrojov citovaných agentúrou Reuters požiadala OpenAI investorov, aby sa zdržali podpory piatich jej konkurentov, vrátane Muskovho xAI. Táto požiadavka, hoci nie je v technologickom svete bezprecedentná, vyvoláva otázky o férovej súťaži a koncentrácii moci v odvetví AI.

Budúcnosť AI a spoločnosti

S hodnotou značky presahujúcou 149 miliárd eur sa OpenAI stáva jedným z najhodnotnejším startupom na svete. Tento úspech však prináša aj zvýšenú zodpovednosť. Spoločnosť bude musieť vyvážiť svoje komerčné ambície s pôvodným poslaním vyvíjať AI pre dobro ľudstva.

Zatiaľ čo OpenAI pokračuje vo svojom raste, otázky o budúcnosti AI, jej regulácii a etickom vývoji zostávajú v centre pozornosti. Bude zaujímavé sledovať, ako spoločnosť naloží s týmto obrovským prílevom kapitálu a ako to ovplyvní vývoj AI technológií v nasledujúcich rokoch.

Zdroje: Bloomberg, CNBC, Hindustan Times

Najnovšie videá

Trendové videá