PREHĽAD: Státisíce Slovákov pocítia v roku 2025 finančné úľavy. Schválených príspevkov je viacero

  • Mnohí si od budúceho roka prilepšia
  • Do skupín patria matky, dôchodcovia aj baníci
  • Toto je najaktuálnejší prehľad doposiaľ schválených príspevkov
matka samoživiteľka, peniaze
Ilustračný obrázok Archív Canva
  • Mnohí si od budúceho roka prilepšia
  • Do skupín patria matky, dôchodcovia aj baníci
  • Toto je najaktuálnejší prehľad doposiaľ schválených príspevkov

Od roku 2025 si mnohé skupiny Slovákov môžu pripraviť peňaženky na príjemné zmeny, keďže dôjde k viacerým úpravám v rámci rôznych sociálnych dávok a príspevkov. Táto skutočnosť je omnoho príjemnejšia v kontexte oficiálneho schválenia kontroverzného konsolidačného balíčka.

Zatiaľ čo niektoré zvýšenia súm sľubuje vláda na základe nových legislatívnych opatrení, iné vychádzajú zo štátneho semafora. Teda zvyšujú sa automaticky podľa vopred daného výpočtu. Príspevky môžu pomôcť zmierniť ekonomické ťažkosti, ktorým niektorí Slováci čelia. 

Pozreli sme sa na to, kto každý si v roku 2025 prilepší a o koľko. Niektoré zmeny dokonca nadobudnú platnosť koncom tohto roka. 

Od roku 2025 si prilepšia…

Dôchodcovia

Podľa novej legislatívy si množstvo Slovákov už o rok prilepší približne o 680 eur. Informovali sme, že výška 13. dôchodku bude závisieť od druhu dôchodku. Pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov bude tento rok suma 606,30 eura, čo zodpovedá priemernému starobnému dôchodku v roku 2023.

Trináste dôchodky dostanú aj poberatelia invalidných, vdoveckých a sirotských dôchodkov, pričom pre tieto skupiny je garantovaná minimálna suma 300 eur. Poberatelia invalidných dôchodkov nad 70 % dostanú 493,80 eura, zatiaľ čo vdovský dôchodok bude vo výške 339 eur.

Baníci 

Od januára 2025 si prilepšia aj ľudia pracujúci v baníckom sektore. Konkrétne sa zvýši kompenzačný príspevok. Baníci s minimálne trojročnou alebo šesťročnou praxou dostanú mesačne 260,80 eur, čo predstavuje medziročný nárast o takmer päť eur. Tí, ktorí odpracovali aspoň desať alebo pätnásť rokov, si prilepšia o 8,50 eura mesačne, na sumu 456,20 eur.

Úprava súvisí so zvýšením životného minima od 1. júla. Koeficient pre baníkov s viac ako trojročnou praxou sa zvýši z 22,5 na 22,9, zatiaľ čo pre tých s viac ako desaťročnou praxou stúpne o 0,6 na 30,4.

Policajti

Informovali sme, že Národná rada SR schválila novelu zákona, ktorá prinesie významné zmeny pre príslušníkov bezpečnostných zložiek. Niektoré zmeny nastali už od októbra 2024, napríklad možnosť získať jednorazový stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur, ak ich služobný pomer bude trvať do júna 2025 aspoň 20 rokov. Podmienkou je, že tento zamestnanec musí následne zotrvať v službe ešte ďalšie tri roky.

Novoprijatí príslušníci medzi októbrom 2024 a decembrom 2025 môžu požiadať o náborový príspevok 5 000 eur po získaní potrebného vzdelania. Musia sa však zaviazať k päťročnej službe.

Od roka 2025 sa policajtom zvyšuje aj príspevok na bývanie, v priemere o 200 eur, s maximom 700 eur mesačne. Výška príspevku závisí od miesta výkonu služby. Novinkou je tiež možnosť priznania osobného príplatku aj príslušníkom v prípravnej a dočasnej štátnej službe.

Tieto opatrenia majú zlepšiť personálnu situáciu v bezpečnostných zložkách, vrátane Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže a finančnej správy.

Čerstvé matky a otcovia

V roku 2025 dôjde aj k úprave maximálnej výšky materskej dávky. Táto dávka sa vypočítava ako 75 percent z denného vymeriavacieho základu rodiča, ktorý pri zamestnanom rodičovi vychádza z hrubej mzdy. Pri SZČO vychádza z vymeriavacieho základu pre odvody. Maximálna výška materskej sa odvíja od maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý sa aktualizuje každý rok k 1. januáru.

Pre rok 2025 bude maximálna materská dávka za 30-dňový mesiac 2 115,70 eura a za 31-dňový mesiac 2 186,20 eura. Tieto maximálne sumy dostanú len rodičia s mesačným hrubým príjmom nad 2 860 eur. Skutočná výška dávky však závisí od individuálneho príjmu zamestnanca alebo sumy, z ktorej podnikatelia platia odvody.

Ako sme informovali, nárok na materskú majú aj otcovia. V tomto prípade hovorí o tzv. otcovskom. K zvýšeniu otcovského došlo už tento rok, pričom maximálna denná dávka pre otcov na otcovskej dovolenke je 70,52 eura. Počas dvojtýždňovej dovolenky tak môžu získať až 987 eur.

Zamestnaní otcovia v tomto čase nemôžu pracovať, no u živnostníkov sa príjem nesleduje. Podobne ako pri materskej dávke, maximum je stanovené na 75 % z vymeriavacieho základu alebo hrubej mzdy rodiča.

Opatrovníci 

Vyššie príspevky by mohli mať ešte pred koncom toho roka aj opatrovatelia. Ministerstvo práce totiž plánuje od decembra zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov. Tento krok chce minister Erik Tomáš presadiť prostredníctvom novely zákona o sociálnych službách. Okrem toho sa má zdvojnásobiť príplatok k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur.

Napriek júlovému zvýšeniu opatrovateľských príspevkov na 615,50 eura mesačne, mnohým opatrovateľom príspevok znížili alebo odobrali kvôli vysokému príjmu odkázanej osoby. Opatrovatelia sa dlhodobo sťažujú na tieto podmienky, najmä keď sa príspevky krátia pri zvyšovaní dôchodkov.

Niektorí opatrovatelia hovoria o krátení platu o 200 až 300 eur. Od januára 2026 sa očakáva ešte výraznejšia zmena v systéme opatrovateľských príspevkov. Vtedy vstúpi do platnosti reforma financovania sociálnych služieb, ktorá zavedie komplexný príspevok na odkázanosť pre osoby so zdravotným hendikepom.

Pozostalí 

Prezident Peter Pellegrini podpísal začiatkom októbra novelu zákona o príspevku na pohreb, ktorá prinesie významné zvýšenie tejto finančnej podpory. Od začiatku budúceho roka sa príspevok zvýši z terajších 79,67 eur na 200 eur, čo predstavuje nárast o viac ako 100 eur. Ako požiadať o príspevok sme informovali v článku

Od poslednej úpravy v roku 2007 totiž došlo k výraznému nárastu životných nákladov, vrátane cien pohrebných služieb. Predkladatelia novely (SNS) tvrdia, že toto zvýšenie pomôže zmierniť finančné zaťaženie rodín po strate blízkej osoby. 

Zdroj: archív Startitup 

Najnovšie videá

Trendové videá