Obrovské zdražovanie plynu pocítiš už o pár týždňov. Vieme, ako za kúrenie ušetríš najviac (TIPY)

  • Slováci si od nového roka výrazne priplatia za plyn
  • Čo môžeš urobiť, aby si minimalizoval svoje náklady?
kúrenie plyn
Ilustračné foto Freepik/@lookstudio TASR/DPA
  • Slováci si od nového roka výrazne priplatia za plyn
  • Čo môžeš urobiť, aby si minimalizoval svoje náklady?

O zdražení plynu sme ťa už informovali. Cena sa od januára 2025 zvýši o 12 eur za megawatthodinu. To znamená, že ak si pôvodne platil 25 eur, po novom budeš platiť 37 eur.

Ide o cenu samotnej komodity bez zahrnutia regulovaných poplatkov, ako sú tie za distribúciu. Rezort hospodárstva pripravuje plán pomoci pre domácnosti. 

Pomoci od štátu sa dočkajú len niektoré domácnosti

Zároveň zdôraznili, že situáciu nezanedbajú, no rozsah pomoci bude závisieť od finančných možností štátneho rozpočtu. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zverejnil, o koľko si priplatíme. Pre vyššie ceny plynu si za varenie, ohrev vody a kúrenie priplatíme 38 eur. Definitívne cenníky úrad zverejní koncom roka, informujú tvnoviny.sk.

Pomoci od štátu sa dočkajú len niektorí, zatiaľ sa však s presnou sumou neráta. Plošne ale štát pomoc neposkytne. V súčasnosti nie je známe ani to, koľké domácnosti sa nepresnej pomoci dočkajú. 

Ako ušetriť na kúrení? 

Vedel si, že už keď znížiš teplotu o 1 °C, môžeš tým ušetriť až 6 percent nákladov na vykurovanie? Ak nechceš počas dňa existovať v zime, byť naobliekaný ako cibuľa a chodiť po dome v deke, teplotu môžeš znížiť v noci alebo v čase svojej neprítomnosti. A namiesto toho, aby si vetral celý deň na ventilačku, môžeš vetrať krátko a intenzívne. Napríklad môžeš otvoriť okno na 10 až 15 minút. 

V miestnostiach, v ktorých cez deň nie si alebo tam si len veľmi málo, stačí nižšia teplota. Pre zníženie nákladov na vykurovanie je tiež dôležitá pravidelná údržba vykurovacieho systému. Tá zabezpečí správnu funkčnosť a vyššiu účinnosť.

Ak chceš ušetriť pri varení, stačí využívať pokrievky. Počas varenia ju nechaj na hrnci, aby sa teplota rýchlejšie zvýšila a udržala.

radiátor
zdroj: TASR/DPA

Čomu sa pri kúrení treba vyhnúť?

Svoju peňaženku môžeš ochudobniť aj tým, že nemáš správne nastavené hlavice na radiátoroch. Ako píše Forbes, podľa odborníkov je najlepšie nechať ju nastavenú okolo stupňa 3 a znížiť ju na stupeň 2, ak niekam na dlhšie odchádzaš. Stupeň 4 je podľa nich vhodný pre pohodu starších ľudí alebo pre vykurovanie kúpeľne. 

Ak je tvoj radiátor niečím prikrytý, napríklad závesom alebo je skrytý za nábytkom, nemusí to byť najlepší nápad. Prúdenie tepla je totiž obmedzené, a tak máš pocit, že je v izbe väčšia zima. No takisto ti aj narastie väčší účet. Dôležité je aj sledovať vlhkosť vzduchu. Ideálne je ju udržiavať na 50 až 60 percentách. 

Pomôcť ti môžu aj závesy či koberec

Vedel si, že aj koberce ti môžu pomôcť? Hoci ich kúpa ťa rozhodne vyjde draho, pomáhajú zlepšiť tepelnú pohodu v miestnosti. Ak už nejakú dobu premýšľaš, že si chceš kúpiť záclony, zainvestuj do tých tepelných.

Už podľa názvu je zrejmé, že udržiavajú teplo v miestnosti. Ak hľadáš dlhodobú investíciu, využiť môžeš Smart home technológie. Umožňujú automatizovať vykurovanie a ďalšie systémy v domácnosti, čo môže viesť k výrazným úsporám.

No kúpiť si môžeš aj kvety. Konkrétne izbové rastliny. Tie dokážu zvýšiť vlhkosť vzduchu, čo môže zlepšiť pocit tepla. Spomeň si na to, až budeš najbližšie nadávať svojej mame, že ich má všade priveľa. 

Vypnúť kúrenie?

Ak si myslíš, že obabreš systém tak, že vypneš kúrenie, keď ideš napríklad na dovolenku, mýliš sa. Je ťažšie vykúriť studené a vlhké miestnosti, než v nich udržiavať minimálnu teplotu. A o tom, že je to drahšie, sa nemusíme ani rozprávať. Odporúčaná teplota, ktorú môžeš udržiavať, keď si preč, je 16 až 18 stupňov.

Pomôcť si môžeš aj svojimi žalúziami, ktoré necháš cez deň odostreté. Prenikne cez ne slnko, ktoré miestnosť môže vyhriať. V noci ich naopak nechaj zastreté. 

Zdroje: Forbes.sk, tvnoviny.sk, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá