Najväčšia žaloba proti novinárovi: Fico žiada od šéfredaktora Aktualít vysoké odškodné SNKZ#159

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 4. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Národná rada SR schválila konsolidačný balíček v hodnote 2,7 miliardy eur, ktorý zahŕňa napr. zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 %. Súčasťou balíčka je aj nová daň z finančných transakcií s cieľom znížiť deficit verejných financií na 4,7 % HDP v budúcom roku.

Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy čelí žalobe od premiéra Roberta Fica za knihu „Fico – Posadnutý mocou“. Fico žiada ospravedlnenie a stotisíc eur za údajné nemajetkové ujmy. Bárdy tvrdí, že neporušil zákon a bude sa brániť na súde.

Viliam Tankó, bývalý člen OĽaNO a jeden zo štyroch rómskych poslancov v parlamente, sa pripojil k Progresívnemu Slovensku.Tankó ostro kritizoval súčasnú vládu a svoj vstup do PS odôvodnil lepšími možnosťami presadzovať návrhy.

Prezident Peter Pellegrini podpísal novelu zákona, ktorá zvýši príspevok na pohreb. Zároveň schválil navýšenie rozpočtu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, čo súvisí s uznaním vietnamskej národnostnej menšiny ako štrnástej oficiálnej menšiny na Slovensku.

Vláda schválila zmeny v zákone o cestnej premávke, ktoré zjednodušia evidenčné úkony pri vlastníctve motorových vozidiel. Zmeny tiež zahŕňajú prísnejšie pravidlá pre vlastné ŠPZ, či rozšírenie elektronických služieb.

V Bratislave vznikla kontroverzia po tom, čo Peter Pčolinský označil hudobné kluby za „drogové hniezda“ a zverejnil fotografiu klubu Pink Whale. Jeho majiteľ Ľuboš Šoška to ostro odmietol a požiadal o verejné ospravedlnenie.

Tesco prichádza s prekvapivou novinkou

Britský reťazec Tesco zavádza roboty vybavené kamerami, ktoré rozpoznávajú podozrivé správanie a pomáhajú predchádzať krádežiam v obchodoch. Okrem toho sa Tesco sústreďuje aj na udržateľnosť a zníženie plastov.

Vo štvrtok popoludní sa v Bratislave na križovatke ulíc Brnianska a Prokopa Veľkého odohrala tragická nehoda, ktorá si vyžiadala ľudský život. Zrazili sa dve osobné autá, pričom jedno z nich patrilo taxi službe Bolt.

Slovenská pobočka JYSK zavádza od septembra budúceho roka skrátený pracovný týždeň na 37,5 hodiny bez zníženia mzdy, čím zamestnancom pridá ročne dva týždne voľna a zvýši ich priemernú hodinovú mzdu.

Nezávislé vyšetrovanie odhalilo, že dokumenty o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného boli upravené, pričom pôvodné záznamy spomínali príznaky otravy. Navaľnyj zomrel vo februári 2024 v arktickom väzení.

Wim Hof, známy ako „Ľadový muž“, čelí obvineniam z fyzického a psychického násilia zo strany bývalej partnerky Caroline a jeho detí. Hofova kariéra utrpela, bol odsúdený za napadnutie a film o jeho živote bol pozastavený.