Tip na víkend: Na našich hraniciach nájdeš „kúsok Toskánska“, nechýba ani 700-metrový adrenalínový most

  • Ak hľadáš tip na príjemný predĺžený víkend, skús zavítať na hranicu k našim južným susedom
  • Vinohradnícka oblasť Tokaj ti ponúkne viac, než si myslíš
Tokajský región
Ilustračná fotografia Instagram/tokajwineregion
  • Ak hľadáš tip na príjemný predĺžený víkend, skús zavítať na hranicu k našim južným susedom
  • Vinohradnícka oblasť Tokaj ti ponúkne viac, než si myslíš

Keď sa povie Tokaj, mnohým z nás napadne chuť sladkého vína, ktoré je charakteristické pre túto oblasť. Tento prírodný poklad, nachádzajúci sa na našich južných hraniciach s Maďarskom, skrýva v sebe obrovský potenciál.

Je to skvelý tip na príjemný predĺžený víkend, keďže si k slávnej tokajskej ochutnávke vín môžeš vybrať niekoľko atrakcií, ktoré táto oblasť ponúka.

Tokajská vinohradnícka oblasť sa rozprestiera na juhovýchode Slovenska a severovýchode Maďarska, pričom jej slovenská časť zahŕňa sedem obcí.

Jedinečná kombinácia pôdy, klímy a odrôd hrozna tu vytvára ideálne podmienky pre produkciu svetoznámych tokajských vín. Návštevníci môžu objavovať nielen vínne cesty, ale aj bohatú históriu regiónu, ktorá siaha až do 13. storočia.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ᴛᴏᴋᴀᴊ ᴡɪɴᴇ ʀᴇɢɪᴏɴ (@tokajwineregion)

Pokojne vsaď na prvý dojem

Len čo prekročíš brány tokajskej vinohradníckej oblasti, ocitneš sa v inom svete. Kraj zdobia kopce posiate vinicami a vďaka výhodnej polohe tu slnko „takmer nikdy nezapadá“. Obzvlášť obľúbené obdobie na ochutnávky týchto vín je jeseň, pretože práve vtedy je vzduch presýtený vôňou dozrievajúceho hrozna počas vinobrania.

Maďarská časť Tokaja sa zapísala do Svetového dedičstva UNESCO už v roku 1998. Okrem prírodného bohatstva, ktorým tento kraj disponuje, sa vyznačuje aj vysokou kvalitou hroznových produktov. Tokajské vína sú charakteristické tým, že ich receptúra je prísne kontrolovaná už vyše 300 rokov. Naznačuje to aj známe motto: „Víno kráľov, kráľ vín.“

Na snímke sú sudy, víno
zdroj: Pixabay.com

Nielen vínom je Tokaj živý

Hoci je víno nepochybne hlavným lákadlom, región ponúka aj iné atrakcie. Najobľúbenejšie sú práve tie spojené s aktívnym oddychom a prírodou. Nájdeš tu stovky kilometrov cyklotrás, pričom veľké množstvo z nich vedie priamo cez vinné révy. Bez ohľadu na to, ktorú z početných cyklotrás zvolíš, všetky ponúkajú dychberúce scenérie.

Pre tých, ktorí hľadajú ešte väčší adrenalín, Tokaj ponúka možnosť splavovania rieky Bodrog. Pre menej odvážnych sa po rieke preplavuje aj tradičná drevená loď, ktorá ti dovolí pozrieť sa na región z iného uhla pohľadu.

Hlavou v oblakoch

Ak sa rozhodneš pre takúto dovolenku, určite nevynechaj ani prehliadku legendárnych vinárskych pivníc, v ktorých spozoruješ aj pleseň typickú pre tokajskú odrodu vín. Práve tá dodáva tunajším vínam takú charakteristickú chuť.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ᴛᴏᴋᴀᴊ ᴡɪɴᴇ ʀᴇɢɪᴏɴ (@tokajwineregion)

Nájdeš tu aj vyhliadkovú vežu Tokaj, ktorá má v budúcnosti potenciál stať sa ikonickým symbolom tejto oblasti.

Ak si dobrodruh a rád lietaš hlavou v oblakoch, Tokaj ti to umožní, a to doslova. Ako uviedol magazín Drive, nachádza sa tu totiž 700-metrový visutý most vo výške 80 metrov, ktorý spája dva kopce, Szár-hegy a Várhegy.

Návštevníci sa tak môžu tešiť na adrenalínovú prechádzku po tomto moste, na ktorom nechýbajú ani presklené časti, vďaka ktorým sa môžeš popri chôdzi pozerať priamo pod seba.

Či už si vášnivý milovník vína, nadšenec histórie alebo jednoducho hľadáš pokojné miesto na relax, Tokaj ťa nesklame. Tento skrytý poklad našich južných susedov si bezpochyby zaslúži miesto na tvojom cestovateľskom zozname.

Zdroje: Drive, UNESCO

Najnovšie videá

Trendové videá