Kontrolóri odhalili 9 nebezpečných výrobkov: Varujú pred detskými postieľkami či svetlami. Tieto rozhodne nepoužívaj

  • Na Slovensku sa predávajú nebezpečné výrobky, konkrétne postieľky a svetlá
  • Kontrolóri odhalili až deväť produktov za týždeň
Nebezpečné výrobky, detské postieľky, riziková postieľka a nebezpečné svetlá
Ilustračné foto Archív Canva
  • Na Slovensku sa predávajú nebezpečné výrobky, konkrétne postieľky a svetlá
  • Kontrolóri odhalili až deväť produktov za týždeň

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) aj v septembri pracovala na zozname nebezpečných výrobkov a jej zistenia z posledných dní priniesli až neobvykle dlhý zoznam. Zvyčajne totiž na svojom webe varuje pred jedným, dvomi, nanajvýš tromi výrobkami naraz. V súčasnosti ale priniesla až deväť produktov za jeden týždeň.

Ešte v piatok 27. septembra na svojom webe odhalila štyri detské postieľky dostupné v obchodoch po Slovensku. Konkrétne ide o:

  • Detská postieľka so sťahovacou bočnicou DREWEX®, model LULAYA
  • Detská postieľka so zábranou KLUPŚ®, model TINO
  • Detská postieľka CORNER Babybett, model: LUCA 22-252-F3-2
  • Detská postieľka DREWEX®, model: Žirafa

Všetky štyri postieľky predstavujú riziko ohrozenia zdravia, zhodnotila SOI. Konkrétne ide o „potenciálne riziko poranení“. Pri prvej menovanej ide o výrobok z Poľska s číslom produktu 27-09-2022 B. 

Postieľka DREWEX podľa kontrolórov disponuje nedostatočným konštrukčným vyhotovením. Preto hrozí, že dieťa z nej spadne a utrpí rôzne fraktúry či otras mozgu. Okrem toho si v postieľke môže zaseknúť končatiny, hlavu či krk.

V ďalšej poľskej postieľke KLUPŚ s číslom 2232622 si dieťa taktiež môže zaseknúť časti tela. Hrozia pritom napríklad tržné rany, pomliaždeniny či vykĺbenie končatín a prstov. V najhoršom možnom prípade sa dieťatko môže zadusiť.

Postieľka CORNER Babybett z Nemecka je podobne ako prvá menovaná nedostatočne skonštruovaná a tiež z nej hrozí pád.

Čo sa týka druhej postieľky DREWEX – model žirafa s číslom 05-12-2022 A –, v tomto prípade hrozia pád aj zaseknutie častí tela.

„Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať,“ píše SOI pri všetkých štyroch produktoch.

Nebezpečné svetlá

Stále nesmierne populárne svetelné reťaze, ktorými si vyzdobujeme napríklad vianočné stromčeky, balkóny, dvory a podobne, môžu taktiež predstavovať viaceré riziká. V piatok 30. septembra SOI varovala až pred piatimi takýmito výrobkami. Konkrétne:

  • Svetelný reťazec ITEM NO: A845 – pôvodom z Číny
  • Svetelný reťazec ITEM NO: A864 – pôvodom z Číny
  • Svetelný reťazec LS, model/typ AG-50LED – pôvodom z Číny
  • Svetelný reťazec model/typ 50L-5M – pôvodom z Číny
  • Svetelný reťazec Art No.: LL9855-M, ITEM NO: 6366-6 – pôvodom z Číny

SOI pri každom z nich udáva ako druh nebezpečnosti „potenciálne nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom“. 

„V dôsledku nedostatočnej mechanickej pevnosti svetelného reťazca je možný prístup k živým častiam, čo môže mať za následok úraz elektrickým prúdom. Svetelný reťazec má ďalšie technické nedostatky, ktoré by mohli zapríčiniť ohrozenie bezpečnosti alebo zdravia spotrebiteľov ako nedostatočný prierez vodičov a taktiež nespĺňa deklarované požiadavky na krytie proti vlhkosti,“ píše pri všetkých piatich produktoch.

Aj v týchto prípadoch SOI vyzýva Slovákov, aby produkty prestali používať. Pri všetkých deviatich výrobkoch uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu, ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku.

Ak chceš svoj produkt vrátiť, máš nárok na vrátenie kúpnej ceny či opravu výrobku v primeranom čase. To platí, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa.

Zdroj: SOI

Najnovšie videá

Trendové videá