Historický počin v zdravotníctve: Lekári zbavili prvého človeka cukrovky a zmenili mu život

  • Lekári dosiahli prelomový objav v medicíne
  • Dokázali vyliečiť pacientku z doposiaľ nevyliečiteľnej choroby
cukrovka nemocnica
Ilustračná fotografia archív Canva, TASR/Daniel Stehlík
  • Lekári dosiahli prelomový objav v medicíne
  • Dokázali vyliečiť pacientku z doposiaľ nevyliečiteľnej choroby

25-ročná žena z mesta Tchien-ťin, ktoré leží v Číne, je prvou pacientkou, ktorá sa vyliečila z cukrovky 1. typu. Ako uvádza portál nature.com, mladej žene transplantovali preprogramované kmeňové bunky.

Po necelých troch mesiacoch od zákroku začala pacientka sama produkovať inzulín. Ide tak aj o historicky prvý prípad pacienta, ktorý je liečený extrahovanými bunkami zo svojho vlastného tela. 

Mladá pacientka chcela zostať v anonymite, informovala však, že je veľmi rada, pretože konečne môže jesť všetko. Rok od svojej operácie si už nemusí do tela pichať inzulín. 

 

Transplantačný chirurg a vedec z University of Alberta v Kanade, James Shapiro, hovorí, že výsledky zákroku sú ohromujúce. „Úplne zvrátili cukrovku u pacientky, ktorá predtým potrebovala značné množstvo inzulínu.“

Český portál ct24 informuje, že kmeňové bunky, na podporu liečby cukrovky sa skúmajú už nejakú tú dobu. V tomto procese sa na transplantáciu využívajú bunky od zdravého darcu. Telo chorého pacienta však cudzie bunky odmieta, zároveň je operácia veľmi náročná aj finančne drahá a zdravých darcov nie je toľko, aby vyliečili každého. Momentálne je na svete približne pol miliardy ľudí s ochorením cukrovky. 

Preprogramovanie kmeňových buniek 

Bunkový biológ z Pekinskej univerzity Deng Hongkui spoločne so svojimi kolegami pri prvej skúške extrahovali bunky od troch pacientov s cukrovkou prvého typu. Následne ich dali do takzvaného pluripotentného stavu. Znamená to, že bunky majú schopnosť formovať sa. Táto technika preprogramovania sa vyvinula pred takmer dvoma desaťročiami v Japonsku, informuje portál nature.com.  

V júli v roku 2023 mladej žene do brušných svalov vstrekli pretransformované bunky. Tento zákrok trval menej ako pol hodinu. Často sa bunky aplikujú do pečene, pretože v tomto mieste tela ich nie je možné sledovať. Vedci sa však nateraz rozhodli nové bunky vložiť do brucha, pretože je možné ich prostredníctvom magnetickej rezonancie sledovať a v prípade potreby aj odstrániť. 

Čo je cukrovka? 

Portál vasalekaren.sk píše, že cukrovka, ktorej odborný názov je diabetes mellitus, je metabolické ochorenie. Počet pacientov za posledné tri desaťročia rapídne stúpa vo všetkých krajinách. Choroba môže poškodiť oči, srdce, obličky, cievy a nervy. 

Hladina cukru v krvi (glykémia) je dôležitá pre správne fungovanie organizmu. Zdravý človek by mal mať ráno pred jedením túto hladinu do 5,6 mmol/l a dve hodiny po jedle do 7,8 mmol/l.

Pacienti, ktorí trpia cukrovkou, majú hodnoty krvi nalačno do 7,0 mmol/l a dve hodiny po jedle do 11,1 mmol/l. Hodnota sa však môže meniť z hľadiska toho, odkiaľ bola krv odobratá. Taktiež na to má vplyv aj krvná skupina. 

Cukrovka vzniká v dôsledku dlhodobej zvýšenej hladiny cukru v krvi. Tento problém sa vytvorí, ak pankreas neprodukuje dostatočné množstvo inzulínu. Ide o hormón, ktorý glukózu, čiže cukor, reguluje v krvi, ktorá následne slúži ako zdroj energie.  

Typy cukrovky: 

  • Cukrovka 1. typu – telo neprodukuje inzulín; imunitný systém napáda a ničí bunky v pankrease, ktoré tento hormón produkujú. Je zvyčajne diagnostikovaná u detí, ale môže sa objaviť v akomkoľvek veku. Je to zriedkavý typ cukrovky, trpí ňou len 5 – 10 % pacientov.
  • Cukrovka 2. typu – telo nevytvára alebo nedostatočne využíva inzulín. Môže sa vyvinúť v akomkoľvek veku, dokonca aj v detstve. Najčastejšie sa však vyskytuje u ľudí v strednom a vyššom veku, najmä z dôvodu nesprávneho životného štýlu. Trpí ňou približne 95 % pacientov.
  • Gestačná cukrovka – vyskytuje sa v tehotenstve a väčšinou zmizne po narodení dieťaťa. Súvisí s hormonálnymi zmenami v tehotenstve, ktoré znižujú schopnosť tela využívať inzulín.

Zdroj: vasalekaren.sk

Medzi hlavné príznaky cukrovky sa radia: nadmerné močenie, smäd, zvýšená chuť do jedla, brnenie v končatinách, celková únava, zlé hojenie rán, zhoršenie zraku.  

Zdroje: nature.com, ct24, vasalekaren.sk

Najnovšie videá

Trendové videá