Alza spúšťa nevídanú novinku: K bežnému sortimentu pridáva nevyhnutný tovar pre každého

  • Alza začne predávať lieky
  • Odkúpila českú lekáreň a po novom si lieky u susedov objednáš do AlzaBoxu
Alza predáva lieky, lieky cez internet do AlzaBoxu
Ilustračné foto Alza.cz, archív Canva
  • Alza začne predávať lieky
  • Odkúpila českú lekáreň a po novom si lieky u susedov objednáš do AlzaBoxu

Obľúbený a azda najznámejší e-shop na Slovensku i v Česku spúšťa novú revolučnú službu. Alza bude mať svoju vlastnú lekáreň. Potvrdil to podpredseda predstavenstva spoločnosti Petr Bena.

Ako píšu české Seznam Zprávy, Alza získala fungujúcu lekáreň, potrebné povolenia a aj vlastného lekárnika. Predávať bude môcť všetky voľnopredajné lieky, výživové doplnky, zdravotné pomôcky a potreby. Skrátka všetko okrem liekov na predpis, keďže tie sa nesmú predávať cez online priestor.

Veľká výhoda tejto služby spočíva najmä v tom, že ak si niečo objednáš napríklad o polnoci, už na ďalší deň ráno to môžeš mať vo svojom najbližšom AlzaBoxe.

Other Corp

Alza dokázala odkúpiť časť obchodného závodu spoločnosti Other Corp. Tá sídli uprostred Česka v Zdicích a Alza cenu investície nekomentuje.

Predávanie liekov cez internet vníma ako atraktívnu možnosť. V súčasnosti tak už robia napríklad Dr. Max, Pilulka aj Benu.

Alza teraz čaká už len na úpravu českej legislatívy, ktorá by mohla umožniť doručovanie liekov na recept. Na Slovensku, respektíve na trhoch mimo Česka túto novinku zatiaľ neplánuje, no do budúcna ju ani nevylučuje. 

Lekárenský biznis je v rámci jednotlivých krajín regulovaný. Alza teda nedokáže expandovať tak, že si zaobstará lekáreň v Česku a nikde inde. Musí ísť krok za krokom a najskôr presvedčiť seba aj zákazníkov, že celá myšlienka má zmysel.

Alza je najväčší český internetový obchod. Pred rokom utŕžila bez DPH 42,3 miliardy korún (1,668 miliardy eur). To síce predstavuje pokles oproti rekordnému roku 2021, no napriek tomu mala výrazne lepší výsledok než bol priemer trhu.

Nedávno odkúpené kaderníctvo

Alza nedávno oznámila, že svoju ponuku rozširuje aj o kozmetické výrobky. Už dávno nejde len o obchod s elektronikou, v júli potvrdila, že sa zameria aj na prípravky na vlasy.

Koncom mája Alza kúpila salón na ulici Tusarova v pražských Holešoviciach, kde prevádzkuje kadernícke štúdio Václav Pražák Hair Design. Salón naďalej zostane pod vedením Václava Pražáka, e-shop ho využije len na predaj ďalších produktov vlasovej kozmetiky, informovali sme.

„Alza sa zameriava na rozširovanie a zdokonaľovanie svojho portfólia kaderníckych a vlasových prípravkov, ktoré sú už teraz k dispozícii na našom e-shope. Sme radi, že môžeme oznámiť akvizíciu salónu pána Václava Pražáka. Táto strategická kúpa nám umožní naďalej rozširovať sortiment profesionálnej vlasovej kozmetiky, a tým zlepšovať nákupný zážitok pre našich zákazníkov,“ uviedla pre CzechCrunch hovorkyňa Alzy Eliška Čeřovská.

Pre spoločnosť nie je akvizícia Pražákovho salónu jedinou podobnou transakciou. V máji Alza kúpila časť lekárne, aby mohla predávať lieky a zdravotnícke produkty. Zatiaľ tieto plány nekomentuje, ale jej hovorkyňa uviedla, že zdravie vnímajú ako zaujímavú obchodnú príležitosť.

Ako sme ťa už informovali, v Českej republike a na Slovensku začala od 18. júla Alza predávať satelitné internetové zariadenie Starlink spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Zdroje: Seznam Zprávy, CC, SIU

Najnovšie videá

Trendové videá