AKTUÁLNE: Zuzana Dolinková ako ministerka zdravotníctva končí

  • Ministerka zdravotníctva oznámila demisiu
  • Robí tak po schválení konsolidačného balíčka
Zuzana Dolinková končí, Dolniková podáva demisiu, demisia
Zuzana Dolinková TASR/Martin Baumann
  • Ministerka zdravotníctva oznámila demisiu
  • Robí tak po schválení konsolidačného balíčka

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková končí vo svojej funkcii. Po schválení konsolidačného balíčka oznámila, že podáva demisiu. Sama totiž opatrenia, ktoré vedú k zvýšeniu DPH či zavedeniu novej dane, kritizovala.

„Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo,“ uviedla na tlačovej konferencii.

„Je mi zároveň ľúto, že sektor zdravotníctva nepatrí medzi prioritu vlády a nemá silnú podporu vlády a vládnej koalície.“ 

Dolinková z Hlasu potvrdila, že prezidenta Petra Pellegriniho navštívi v najbližších dňoch a odovzdá mu svoju demisiu do rúk. Do funkcie ministra zdravotníctva nominovala práve stranu Hlas-SD, no meno jej nástupcu zatiaľ nepoznáme.

Vyjadrila sa tiež k Petrovi Kotlárovi z SNS, ktorého vláda poverila vyšetrovaním pandémie koronavírusu. Ide pritom o kontroverznú osobu známu z kruhov hoaxerov a dezinformátorov.

„Ako je možné, že na jednej strane má minister zdravotníctva za 11 mesiacov upratať desaťročia neriešený rezort a na druhej strane sa vysporiadať s otázkou, či tu je alebo nie je pandémia, či vakcíny menia našu DNA alebo nie, alebo či sme čipovaní,“ uviedla na margo zistení, ktoré Peter Kotlár prezentoval.

Ten tvrdí, že pandémia Covid-19 na Slovensku nebola. Prezentoval výsledky, ktoré veľká časť vedeckej obce označuje za dezinformácie.

Odchádza pre svoje vlastné presvedčenie

Dolinková zároveň podotkla, že zdravotníctvo vo vláde nevníma ako prednostnú tému a že vo funkcii nekončí pre žiadnu kauzu, ale pre svoje vlastné presvedčenie. Tvrdí, že u svojich koaličných kolegov necítila podporu.

Danko vs. Hlas

Napätie v koalícii eskalovalo po výrokoch šéfa SNS Andreja Danka. Ten v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike otvorene kritizoval práve Dolinkovú a ďalších ministrov Hlasu. „Jednoducho tu máme nekoncepčnú prácu a treba povedať, že tá najväčšia jama, kde miznú peniaze, je zdravotníctvo,“ poznamenal.

Rozhorčil sa aj nad ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD), ktorá podľa neho nezvládla energopomoc, a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Erikom Tomášom (Hlas-SD), ktorý si podľa neho tvrdohlavo presadil 13. dôchodok a tlačí na zrušenie rodičovského príspevku.

Líder Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na margo toho uviedol, že verí, že Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že koalícia je taká silná ako jej najslabší článok.

„Verím, že Andrej Danko si uvedomí, kto tým slabým článkom je, a v diskusných reláciách sa v budúcnosti vyhne svojim mylným domnienkam a podrývaniu stability celej koalície,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Najnovšie videá

Trendové videá