Demokrati chcú predčasné voľby: „Nadstranícky prezident Pellegrini by referendum určite vyhlásil,“ udrela Holečková

  • Mimoparlamentná strana zbiera podpisy na referendum „Stačilo Fica“
  • Gašpar, Bihariová, Jarjabek a Holečková reagujú pre Startitup
Tibor Gašpar, Martina Holečková
Startitup/Matej Martinec
  • Mimoparlamentná strana zbiera podpisy na referendum „Stačilo Fica“
  • Gašpar, Bihariová, Jarjabek a Holečková reagujú pre Startitup

Mimoparlamentná strana Demokrati nedávno spustila zber podpisov na celoslovenské referendum s názovom „Stačilo Fica“. Podľa strany premiér Robert Fico (Smer-SD) vedie „politiku deštrukcie“ a jedinou „reálnou a zároveň legislatívnou cestou“, ako to zastaviť, je práve referendum.

Strana exministra obrany Jaroslava Naďa sa tak snaží o predčasné ukončenie funkčného obdobia súčasnej vlády, zrušenie doživotnej renty pre Roberta Fica a obnovenie činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. 

Startitup medzi koaličnými aj opozičnými politikmi zisťoval, čo si myslia o petícii na uskutočnenie referenda za predčasné voľby, či sa pripoja k tejto iniciatíve, či podľa nich môže mať toto prípadné referendum šancu na úspech, alebo skôr ide o zviditeľnenie strany, ale aj či by v prípade dostatočného vyzbierania podpisov a splnenia všetkých náležitostí prezident Pellegrini referendum vyhlásil.

Gašpar: Tí, ktorí tu vládli v rokoch 2020 až 2023 úplne ignorovali vôľu občanov

Čo si politici myslia o petícii na uskutočnenie referenda? „Je to legitímny nástroj opozičnej politiky, aj keď sú Demokrati mimoparlamentná strana. Podporujem všetky aktivity, ktoré skrátia volebné obdobie súčasnej vlády. Pretože po tom, ako bol prijatý konsolidačný balíček, ktorý sa dotkne naozaj každého jedného Slováka či Slovenky, tak je na mieste aj takáto forma,“ hovorí pre Startitup nezaradená poslankyňa Martina Holečková.

Tibor Gašpar
zdroj: Startitup/Matej Martinec

„Ja hovorím, že či už je to petícia, alebo čo to bude, podľa práva je dôležité to, že občania majú právo vyjadrovať svoju nespokojnosť. Len treba mať na zreteli, že práve tí, ktorí to dnes robia – Demokrati – úplne ignorovali vôľu občanov, keď tu vládli v rokoch 2020 až 2023. Pretože vtedy sa vyzbieralo vyše 600-tisíc podpisov na predčasné voľby a nestalo sa tak, pod rôznymi odôvodeniami. Mne vadí len tá dvojtvárnosť týchto ľudí, lebo je najlepšie, ak rozhodujú o verejných veciach ľudia, a to aj formou referenda napríklad,“ myslí si podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD). 

Podľa poslankyne Ireny Bihariovej (Progresívne Slovensko) to nie je prvý typ aktivít takéhoto typu. Bihariová pripomína, že v minulom volebnom období, sme mali súčasných ‚koalíčníkov‘ ako lídrov tejto aktivity. „Trošku mi to pripomína spôsob nie veľmi štandardného dobíjania sa do dverí, cez ktoré sa prechádza voľbami,“ vysvetľuje. No dodáva, že na druhej strane im to neupiera a majú na to právo.

Iný názor má poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek. „Je to strana, ktorá má 2, 7 percenta, čiže v prvom rade je to o zviditeľnení tejto strany. V tejto chvíli je robiť toto referendum úplne zbytočné, lebo nie sme ani v polovici volebného obdobia. To znamená, že všetko, čo robíme, je súčasťou vládneho programu. Môže sa to niekomu páčiť alebo nepáčiť, ale to už je súčasťou politického boja,“ tvrdí Jarjabek.

Holečková: Nadstranícky prezident by referendum určite vyhlásil

Na referendum potrebujú Demokrati získať 350-tisíc podpisov. Otázne však môže byť, či by ho prezident Pellegrini vyhlásil. Ako to vidia politici? „Nadstranícky prezident Pellegrini by referendum určite vyhlásil,“ hovorí s úsmevom Holečková.

Podľa Tibora Gašpara by prezident Pellegrini postupoval vždy v súlade so zákonom. „My sme tu už mali takúto analógiu, že keď ho (referendum Smeru, pozn. red.) dala pani prezidentka preskúmať Ústavným súdom SR, tak sa to vnímalo ako vlastizrada. Samú by ma veľmi zaujímalo, ako by sa v tejto prípadnej situácii s tým vysporiadal súčasný prezident,“ myslí si Bihariová.

„To referendum je vecou, ktorá niekomu môže byť sympatická alebo nesympatická. Záleží na pánovi prezidentovi, či budú splnené všetky požiadavky zo zákona, ale dopredu hovorím, že to sú vyhodené peniaze,“ uzatvára Jarjabek.

Zdroj: Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá