7 rajov na otužovanie na Slovensku: Tieto miesta musíš navštíviť, dodržiavaj pravidlo 3P

  • Chceš mať silnejšiu imunitu a cítiť sa zdravšie?
  • Môžeš začať s otužovaním
  • Pozri sa, kde sú na to tie najlepšie miesta na Slovensku
otužovanie
Ilustračné foto Freepik/freepik, TASR/Miroslav Košírer
  • Chceš mať silnejšiu imunitu a cítiť sa zdravšie?
  • Môžeš začať s otužovaním
  • Pozri sa, kde sú na to tie najlepšie miesta na Slovensku

Ak si už niekedy premýšľal nad otužovaním, no nevedel si, ako začať, určite nie si jediný. Otužovanie je skvelý spôsob, ako posilniť svoju imunitu, zlepšiť cirkuláciu a celkovú odolnosť organizmu.

Preto ak si stále unavený z toho, že bývaš častejšie chorý ako zdravý, možno bude pre teba otužovanie skvelá voľba.

Ako začať s otužovaním?

Keď sa pravidelne vystavuješ chladu, podporíš tak svoj imunitný systém. A tak znižuješ riziko prechladnutia a rôznych infekcií. Zároveň je dokázané, že studená voda zlepšuje prekrvenie a podporuje zdravie srdca, čiže dosiahneš lepšie fyzické zdravie a psychické rozpoloženie. 

otužovanie
zdroj: freepik

Je dôležité však začať postupne. Nemôžeš sa hneď prvýkrát hodiť cez zimu do ľadového jazera a dúfať, že po tom nebudeš chorý. Treba počúvať svoje telo a začať postupne. Napríklad môžeš skúsiť krátku sprchu na konci tej teplej.

Postupne sa z 30 sekúnd v studenej sprche stanú 3 minúty. Pri otužovaní je tiež dôležité zhlboka dýchať a ihneď sa obliecť do teplého oblečenia. Dôležité je prestať, ak pociťuješ nejakú nepohodu alebo bolesť. 

Ako sa správne otužovať a ako začať, nám prezradil aj odborník. Rozhovor s ním si môžeš prečítať v tomto článku:

Najlepšie možnosti otužovania

Pravidelnosť a trpezlivosť sú základným kameňom pri otužovaní. Výsledky totiž neprídu hneď a musíš byť naozaj trpezlivý. Ak si skúšal krátke studené sprchy a myslíš, že zvládneš viac, vyhľadaj parťáka.

Otužovanie môže byť zábavnejšie a hlavne bezpečnejšie, ak sa robí aspoň vo dvojici. Ak náhodou trpíš nejakými zdravotnými problémami a chceš začať s otužovaním, najskôr sa poraď so svojím lekárom. 

sprcha
zdroj: Pexels/Pixabay

Otužovať sa môžeš aj doma v studenej vode, no môžeš ísť aj do prírody. Jazerá a rieky sú tiež skvelým variantom. Pre skúsených otužilcov je aj zimné plávanie, no ak začínaš, tento rok sa k nim možno ešte nepridávaj. A skvelou možnosťou je tiež saunovanie a ponorenie do ľadovej vody. Efektívne tak striedaš teplo a chlad. 

Na čo si dať pozor? 

Tak ako pri všetkom, aj pri otužovaní musíš dbať na svoju bezpečnosť. Pozor by si si mal dať najmä na podchladenie alebo srdcové problémy. Napriek tomu, že otužovanie srdcu pomáha, môže sa stať, že ti srdce aj zaťaží. Preto je dôležité to najskôr konzultovať s lekárom. Obzvlášť opatrní by mali byť tí, ktorí trpia astmou, vysokým krvným tlakom alebo problémami s cievami. 

Ak začínaš s otužovaním v sprche, teplotu vody musíš postupne znižovať, nie na seba hneď šplechnúť ľadovú vodu. Ak očakávaš výsledky príliš rýchlo a máš príliš rýchle tempo, môžeš sa dočkať jedine zdravotných problémov. Taktiež sa otužovať neodporúča v čase, keď si chorý alebo máš lačný žalúdok. 

Každý organizmus je iný. To, čo vyhovuje tebe, nemusí vyhovovať tvojmu kamošovi a opačne. Podstatné je počúvať svoje telo a konať zodpovedne. Už minúta otužovania má však pozitívne účinky na tvoje telo. 

Naša redaktorka sa tri mesiace sprchovala v studenej vode. Ako jej to išlo a ako to na ňu vplývalo, si môžeš prečítať v našom článku.

Dodržiavaj pravidlo 3P

Podľa portálu lekar.sk je dôležité dodržiavať 3P, a to je primeranosť, postupnosť a pravidelnosť. To patrí medzi základy zdravého otužovania. Ako sme už spomínali, ak sa ideš otužovať niekde do prírody, na jazero či rieku, nikdy nechoď sám. Môže ťa pri plávaní chytiť kŕč alebo iný problém a nebude ti mať kto pomôcť. 

Otužovaniu sa vyhni aj vtedy, keď máš alergiu na chlad, ktorou v súčasnosti trpí viac a viac ľudí. No aj ľudia s poruchou tráviaceho traktu a čriev, ľudia s akútnym zápalovým ochorením a ľudia so srdcovou arytmiou by sa otužovaniu mali radšej vyhnúť. 

Kde všade sa na Slovensku môžeš otužovať? 

Bratislavčania majú skvelú ponuku. Jazero Kuchajda síce nie je v lete vhodné na kúpanie, v zime ho na pár minút v chladnej vode využiť môžeš. Väčšina otužilcov tu však využíva Zlaté Piesky alebo Draždiak v Petržalke. Každú zimu sa tam podľa portálu O dovolenke konajú stretnutia otužilcov pri reštaurácii Oáza. Nájdeš ich tam cez deň aj v noci. 

otužovanie na Draždiaku
zdroj: TASR/Miroslav Košírer

V Rusoveckom jazere sa môžeš kúpať aj s ľadom, Draždiak na rozdiel od neho zamrzne len zriedka. Pre tých, ktorí milujú súkromie, sú tu Vajnorské jazerá alebo Čunovo. Ak nemáš parťáka, pripojiť sa môžeš aj k skupinke Ľadové medvede Veľká voda. Pravidelne sa stretávajú v Dunajskej Lužnej na jazere. Klub otužilcov majú aj na severe, volá sa Krasňanské mrože. 

Ak ťa láka kúpanie v plese, ani to neskúšaj

Studené horské plesá lákajú mnohých. Krásne čisté jazerá obklopené panenskou prírodou sú presne to, čo vyhľadáva nejeden človek. Na Slovensku je však kúpanie v plesách zakázané. Ak sa ti to zdá ako banálny zákaz, opak je pravdou. Kúpanie v plesách môže poškodiť celý ekosystém. 

Z ľudí sa vtedy zmyjú rôzne repelenty, opaľovacie krémy, deodoranty, UV filtre. Všetko to negatívne pôsobí na organizmy, ktoré sú unikátne pre dané pleso. Otužovať sa môžeš na úplne iných miestach, ktoré sú podobne krásne a ničomu tým neuškodíš.

Zdroje: lekar.sk, odovolenke.sk

Najnovšie videá

Trendové videá