Konsolidačný balík mal priniesť obrovskú výhodu pre Slovákov: Poslanci ju zo zákona nakoniec „vymazali“

  • Vyššia DPH, zavádzanie dane z finančných transakcií, no platba kartou povinná nebude
  • Zo zákona to poslanci vymazali
Platba kartou povinná nebude, potvrdil Ladislav Kamenický
Platba kartou, Ladislav Kamenický Archív Canva, TASR/Martin Baumann
  • Vyššia DPH, zavádzanie dane z finančných transakcií, no platba kartou povinná nebude
  • Zo zákona to poslanci vymazali

Daň z finančných transakcií Slovákov neminie. Parlament totiž vo štvrtok 3. októbra schválil nový konsolidačný balíček za 2,7 miliardy eur. V rámci neho sa nám zvýši základná sadzba dane na 23 percent (s istými výnimkami) a zavedú sa aj celkom nové poplatky.

Daň z finančných transakcií v skratke znamená, že štát začne zdaňovať platby z účtu na účet aj výbery hotovosti z bankomatov. Výška dane je nakoniec ešte vyššia, než sa uvádzalo v pôvodnom návrhu. Pri transakciách pôjde o 0,40 percenta namiesto 0,35 a pri výberoch z bankomatov o 0,8 percenta namiesto 0,7. Týka sa to firiem a podnikateľov, teda aj živnostníkov.

Súčasťou toho však mala byť aj nová povinnosť pre podniky a obchody. Zákon im mal prikázať akceptovať platbu kartou, no to sa na poslednú chvíľu zo zákona vyparilo.

Ako informujú peniaze.sk, zákonom by sa dosiahlo to, že Slováci by mohli prakticky všade platiť kartou. Túto povinnosť by mali všetci s registračnou pokladnicou.

Podľa portálu oPeniazoch na poslednú chvíľu prešla návrhom zákonna úprava, ktorá túto povinnosť odstránila. Pôvodne mali Slováci mať takmer zaručené, že viac-menej všade zaplatia bezhotovostne. A teda či už kartou, mobilom, inteligentnými hodinkami, prsteňmi a tak ďalej.

Nič z toho

Pôvodne by tento doplnok platil od júla 2025. Neskôr sa ale do parlamentu dostal návrh, aby sa tak nestalo vôbec a novinka sa odstránila zo zákona. Zákon si vláda presadila, no bez povinnosti platby kartou.

Minister financií Ladislav Kamenický síce následne hovoril, že to neznamená úplný koniec tejto myšlienky. V súčasnom balíku ho však nevidíme.

Daň z finančných transakcií

„Daň z finančných transakcií pochová slovenské firmy a podnikateľov,“ píše na sociálnej sieti bývalý podpredseda našej vlády a exposlanec europarlamentu Jozef Mihál. Táto nová daň ma síce za úlohu pomôcť štátu ozdraviť svoj rozpočet, no priamo sa týka podnikateľov a slovenských firiem. To platí aj vtedy, ak majú účty v zahraničí, podotýka Mihál.

Ako sme ťa informovali v tomto článku, daň z finančných transakcií pôsobí ako hrozba. Slovenské firmy a podnikatelia pre jej zavedenie oslabnú a nebudú schopní konkurovať zahraničným hráčom tak ako doteraz.

V skratke sa im jednoducho zvýšia náklady, a tým v konečnom dôsledku môžu prísť o miesto na trhu. Zahraničné firmy budú mať navrch, svoj tovar dokážu ponúkať lacnejšie a slovenských súkromníkov postupne vystriedajú.

Mihál predpovedá, že úpadok konkurencieschopnosti môže viesť k jedinému – k zoslabeniu firmy, znižovaniu jej rozpočtu, a teda k hľadaniu spôsobov, ako ušetriť peniaze. Postupom času sa môžu výrazne zhoršovať podmienky pre zamestnancov a neskôr dôjde až k ich prepusteniu.

Bežní ľudia teda prídu o prácu, pretože si ich zamestnávatelia nebudú môcť dovoliť, ale práve pre nedostatok zamestnancov nakoniec zrejme zaniknú aj samotné firmy.

Zdroje: peniaze.sk, Archív SIU, oPeniazoch

Najnovšie videá

Trendové videá