Finančný tlak zasiahne každého Slováka: Konsolidačné opatrenia odoberú domácnostiam takmer 300 eur (GRAF)

  • Balíček opatrení sa najviac dotkne rodín so stredným príjmom
  • Ďalší vplyv na výdavky rodín by mohol nastať aj z dôvodu iných efektov
Robert Fico a mladý pár si počíta úspory.
Ilustračné foto TASR/Jakub Kotian, Freepik/@wayhomestudio
  • Balíček opatrení sa najviac dotkne rodín so stredným príjmom
  • Ďalší vplyv na výdavky rodín by mohol nastať aj z dôvodu iných efektov

V budúcom roku sa znížia príjmy priemerných rodín o 1,5 %. Ročne tak prídu o 270 eur. Najväčší dopad pocítia rodiny so strednými príjmami. Tento pokles spôsobia prijaté opatrenia na konsolidáciu rozpočtu.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť na sociálnej sieti upozorňuje, že aj keď opatrenia majú stabilizovať verejné financie, zasiahnu domácnosti so strednými príjmami a ovplyvnia ich životnú úroveň.

„K celkovému poklesu v disponibilných príjmoch pre priemernú rodinu ročne najviac prispeje úprava rodičovského dôchodku, nasledované zmenami v dani z pridanej hodnoty (DPH) a daňovom bonuse na dieťa,“ priblížila rada.

Dôsledky nových aj starých opatrení

Nová legislatíva nie je jediný faktor, ktorý môže ovplyvniť situáciu. Staršie opatrenia, ako zavedenie plného trinásteho dôchodku, môžu taktiež zohrávať svoju úlohu.

Výdavky rodín môžu ďalej rásť aj kvôli iným vplyvom. Jedným z nich je prenos záťaže na spotrebiteľov, spôsobený zmenou DPH. Zvýšené daňové zaťaženie právnických osôb a zavedenie transakčnej dane môže tiež viesť k nárastu cien tovarov a služieb.

„Hodnotené boli len priame vplyvy zakotvené v novej legislatíve. Neboli zohľadnené predchádzajúce legislatívne opatrenia, ako napr. plný 13. dôchodok. Dodatočný vplyv môže prísť aj z ďalších efektov (napr. dodatočný prenos záťaže ostatných subjektov ovplyvnených zmenou DPH, zvýšenou DPPO, transakčnou daňou a podobne) na rodiny. Tieto vplyvy takisto neboli zohľadnené,“ uviedla ďalej rada.

Vyššia DPH, dane pre firmy a nové poplatky

Ako sme ťa už informovali, vo štvrtok poslanci schválili kľúčové konsolidačné opatrenia v hodnote 2,7 miliardy eur. Opatrenia zahŕňajú zvýšenie DPH na 23 %, vyššie dane pre firmy a zvýšenie mýtnych poplatkov. Hlasovalo za ne 79 poslancov. Zmeny ovplyvnia aj daňový bonus na dieťa, rodičovský dôchodok a ďalšie oblasti.

Progresívne Slovensko, SaS, Slovensko a KDH už pred hlasovaním oznámili, že tieto opatrenia nepodporia.

Okrem toho poslanci odobrili aj zákon o dani z finančných transakcií. Sadzba bude 0,4 % z transakcie, maximálne 40 eur. Pri výbere hotovosti bude daň dvojnásobná, teda 0,8 %. Očakáva sa, že štátny rozpočet získa približne 700 miliónov eur ročne. Prvý rok bude výnos nižší, pretože daň sa začne uplatňovať až od apríla.

„Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb – podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov,“ píše sa v predkladacej správe.

Opozícia vyzvala prezidenta, aby konsolidačný balík vetoval

Opozičná SaS vyzvala prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi a konsolidačný balík vetoval. Po schválení konsolidačných opatrení v Národnej rade (NR) SR to povedal predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že zvažujú podanie na Ústavný súd SR.

„Z tohto miesta chceme vyzvať prezidenta Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi o lacnejších potravinách a cenách energií a tento konsolidačný balíček vetoval,“ uviedol Gröhling. Doplnil, že SaS bude zvažovať podanie na Ústavný súd SR, poradiť sa však najprv chcú vo vnútri strany i s opozičnými partnermi.

Prezident SR Peter Pellegrini
zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew

SaS pripomenula, že schválené konsolidačné opatrenia prinesú najväčšie zdražovanie v histórii. Daň z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 23 % podľa Gröhlinga znamená, že zdražie prakticky všetko. Transakčná daň zvýši výdavky firmám o 200 až 300 eur na zamestnanca ročne, sťaží sa aj fungovanie charitám.

„Firemná daň sa zvýši na 24 % pre vybrané firmy. To poškodí opäť ľudí, buď firmy zdvihnú zákazníkom ceny, alebo to budú hľadať niekde inde. A nakoniec doplatia či už zamestnanci alebo konečný spotrebiteľ. K tomu pridajme zdraženie diaľničných známok, škrtanie rodičovského dôchodku, zníženie bonusu na dieťa,“ vymenoval Gröhling.

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča Slovensko čaká najväčší daňový šok v jeho novodobej histórii. „Okrem transakčnej dane, ktorá bude mať devastačné účinky nielen na firmy, ale aj na neziskové organizácie a charity, pocítia dnešné hlasovanie všetci občania na Slovensku, ktorým zdražejú potraviny, aj všetko ostatné, najviac spomedzi všetkých krajín EÚ,“ uviedol Viskupič.

Viskupič varuje, že konsolidačné opatrenia znižujú konkurencieschopnosť Slovenska a ničia slovenskú ekonomiku. „Výsledkom bude vysoká inflácia a nízky, možno žiadny, ekonomický rast, viac nezamestnaných, vyššie ceny všetkého, pričom aj pre budúci rok budeme čeliť vysokému deficitu a zásadnému poklesu investícií,“ varoval Viskupič.

Zdroje: TASR, FB/Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá