Na Slovensku sa zrejme objaví silná polárna žiara: Vieme, kedy ju uvidíš najlepšie

  • Geomagnetická búrka môže priniesť polárne žiary aj do našich zemepisných šírok
  • Na jej pozorovanie sú v noci vysoké šance, ale počasie nepraje
Na snímke je zachytená polárna žiara nad kopcami
Ilustračné foto Ilustračný obrázok, Unsplash/Matt Houghton
  • Geomagnetická búrka môže priniesť polárne žiary aj do našich zemepisných šírok
  • Na jej pozorovanie sú v noci vysoké šance, ale počasie nepraje

V najbližších dňoch nás čaká geomagnetická búrka triedy G3, ktorá by sa mala objaviť v piatok, sobotu a možno aj v nedeľu. Upozornenia priniesla NOAA spolu s odborným portálom SpaceWeather, ktorý monitoruje vesmírne dianie.

Na Slnku sa nedávno odohralo niekoľko silných slnečných erupcií. Tieto erupcie viedli k výronu koronárnej hmoty, ktorá mieri priamo k Zemi. Včera zaznamenali najintenzívnejšiu erupciu súčasného cyklu slnečnej aktivity, čo naznačuje, že geomagnetická aktivita bude v nasledujúcich dňoch výrazná.

Slnečná erupcia označená ako X9.05 vypustila obrovské množstvo koronálnej hmoty, ktorá smeruje priamo k Zemi. Tento prúd nabitých častíc zasiahne magnetosféru dnes a počas víkendu. Výsledkom budú polárne žiary.

Hustá oblačnosť znemožní pohľad

Dnes v noci bude vysoká šanca na výskyt polárnych žiar, ktoré by mohli byť viditeľné aj v našich zemepisných šírkach. Intenzita geomagnetickej búrky naznačuje, že farebné svetlá by sa mohli objaviť aj v oblastiach, kde sú zriedkavé.

Ako informuje portál iMeteo.sk, pozorovanie zo Slovenska však zrejme nebude pravdepodobné. Hustá oblačnosť prekryje oblohu a znemožní pohľad na polárne žiary. Počas celej noci sa očakáva, že nad Slovenskom bude prevládať veľká oblačnosť, ktorá úplne zakryje tento jedinečný jav.

Aká bude situácia cez víkend?

Geomagnetická aktivita bude pokračovať počas celého víkendu. Sobota však prinesie výraznú oblačnosť, ktorá zabráni väčšine ľudí na Slovensku v pozorovaní polárnych žiar.

V nedeľu sa ale situácia môže zmeniť. Podľa predpovedí zo Space Weather by práve tento deň mohol ponúknuť najväčšiu šancu na viditeľnosť polárnych žiar v našich šírkach.

Astronomické podmienky sa však môžu rýchlo meniť, takže nikto nedokáže s istotou predpovedať, či polárne žiary budú viditeľné aj nad Slovenskom.

Mimoriadna polárna žiara nad Slovenskom už bola

Úchvatná polárna žiara sa tento rok objavila nad Slovenskom aj v máji. Ako sme ťa informovali, sformovala sa totiž geomagnetická búrka triedy G3 až G4. Naznačilo to, že skutočne zbadáme len zriedkavý jav pre naše územie. Polárna žiara mala byť dokonca silná, predpokladalo sa ešte pred zotmením. A tak sa aj stalo. Pošťastilo sa najmä nadšencom zo severu a východu našej krajiny.

Polárna žiara na Slovensku
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Geomagnetická búrka nakoniec dosiahla intenzitu G2, no polárna žiara slabá rozhodne nebola, ako ukázali fotky na sociálnych sieťach. Nebeské divadlo možno pozorovať predovšetkým v Škandinávii a pobrežných oblastiach Európy, najmä v okolí Baltského mora. Tentokrát sa šance zvýšili aj u nás.

Snímky nájdeš aj na stránke Severe Weather Slovakia, ktorá podotýka, že ideálne podmienky na sledovanie udalosti sa vyskytli zjavne v okolí Prešova.

Jedinečnú fotografiu zachytenú neďaleko jednej zo slovenských metropol nájdeš na tomto odkaze

Ako vzniká polárna žiara?

Polárnu žiaru známu aj ako aurora borealis (severné polárne svetlo) môžeme pozorovať na nočnej oblohe, najmä v polárnych oblastiach.

Vzniká nasledovne:

  • Slnko vyžaruje slnečné častice, ktoré sa nazývajú slnečný vietor.
  • Slnečný vietor s nabitými časticami, ako sú elektróny a protóny, putuje vo vesmíre.
  • Keď sa tieto nabité častice dostanú do blízkosti Zeme, sú odtiahnuté magnetickým poľom Zeme.
  • Tieto častice sa pohybujú po magnetických siločiarach, ktoré smerujú k pólom Zeme.
  • Keď častice narazia na atómy a molekuly v atmosfére Zeme, začnú vydávať svetlo. Toto svetlo vytvára polárnu žiaru.

Farba polárnej žiary závisí od typu atómov a molekúl, s ktorými častice interagujú. Napríklad polárna žiara môže mať rôzne farby, vrátane zelenej, červenej, fialovej a modrej, v závislosti od zloženia atmosféry a energie častíc.

Zdroje: NOAA, spaceweather.com, iMeteo.sk, Archiv SIU

Najnovšie videá

Trendové videá