Ostáva pár dní: Sociálna poisťovňa dáva Slovákom poslednú šancu. Kto neposlal potvrdenie, príde o tisíce eur

  • Posledný termín doručenia tohto potvrdenia je 15. október 2024
  • Ak to skupina poberateľov dôchodku nestihne, môže prísť o penziu
Starší muž a žena spoločne hľadia do notebooku a peniaze.
Ilustračné foto Freepik/@stefamerpik, Freepik/@ededchechine
  • Posledný termín doručenia tohto potvrdenia je 15. október 2024
  • Ak to skupina poberateľov dôchodku nestihne, môže prísť o penziu

Dôchodcovia, ktorí žijú mimo Európskej únie, musia do 15. októbra predložiť Sociálnej poisťovni potvrdenie o žití. Bez tohto potvrdenia im poisťovňa nezabezpečí výplatu dôchodku. Táto povinnosť platí pre všetkých seniorov žijúcich mimo krajín Európskeho hospodárskeho priestoru. Zahŕňa to aj dôchodcov vo Veľkej Británii, Severnom Írsku či Švajčiarsku.

Sociálna poisťovňa na to upozornila už v stredu a zároveň vyzvala seniorov, aby dokument doručili včas, aby sa vyhli problémom s výplatou dôchodku. Každý, kto žije v týchto krajinách, musí reagovať do stanoveného termínu.

„Preukázanie žitia je zákonnou podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie a mimo Európskeho hospodárskeho priestoru, kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze. Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári,“ uviedla Sociálna poisťovňa.

Čo musí potvrdenie obsahovať?

Sociálna poisťovňa upozornila, že dokument musí byť podpísaný vlastnou rukou a podpis nesmie byť starší ako mesiac pred jeho odoslaním. Zároveň je potrebné, aby bol overený úradmi v krajine, kde dôchodca žije. Po doručení tohto potvrdenia poisťovňa vyplatí dôchodok za obdobie od 1. júla do 30. septembra tohto roka.

Dôchodcovia musia ďalšie potvrdenie zaslať v januári 2025. Pre dôchodcov žijúcich v Česku táto povinnosť neplatí. Sociálna poisťovňa získava potrebné údaje priamo cez elektronickú výmenu s Českou správou sociálneho zabezpečenia.

K 30. júnu 2024 vyplatila Sociálna poisťovňa 36 821 dôchodkových dávok do zahraničia. Celkom 3 810 z nich smerovalo do krajín mimo EÚ.

„Najviac ich z krajín mimo EÚ smerovalo do zámoria, a to do Kanady (1 454) a USA (1 092). Do krajín EÚ, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva vyplatila poisťovňa spolu 33 011 dôchodkov, z toho najviac do Českej republiky (16 575) a Nemecka (4 055),“ uzavrela Sociálna poisťovňa.

Inflácia v domácnostiach dôchodcov stúpla

V auguste 2024 sa ceny na Slovensku zvýšili o 2,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Pre domácnosti zamestnancov a nízkopríjmové rodiny dosiahla inflácia mieru 2,9 %, kým dôchodcovské domácnosti čelili miernejšiemu rastu cien, a to o 2,4 %. Tieto údaje poskytol Štatistický úrad SR.

Najvýraznejší nárast bol zaznamenaný v kategórii potravín, kde sa ceny zvyšovali najrýchlejšie. Stúpli aj ceny nealkoholických a alkoholických nápojov, čo zasiahlo všetky sociálne skupiny. Služby, ktoré ľudia pravidelne využívajú, ako vodné, stočné, dopravné služby, údržba domácností či veterinárne služby, tiež výrazne prispeli k rastu inflácie. Tieto faktory majú veľký dopad na domácnosti, pretože pokrývajú základné životné potreby.

Na snímke dôchodcovia
zdroj: Canva/Robert Kneschke

Naopak, pokles cien nastal v sektore zdravotníctva a dopravy, kde sa znížili najmä náklady na pohonné látky. Tieto zníženia priniesli úľavu najmä tým, ktorí často využívajú osobnú dopravu alebo zdravotnícke služby.

Keď sa pozrieme na obdobie od januára do augusta 2024, ceny sa v priemere zvýšili o 2,7 %. Domácnosti zamestnancov pocítili nárast o 2,8 %, zatiaľ čo nízkopríjmové domácnosti zaznamenali rast o 2,6 %. Dôchodcovia na tom boli o niečo lepšie, s infláciou na úrovni 2,1 %. Tieto rozdiely sú spôsobené rozdielnymi výdavkami jednotlivých skupín na základné produkty a služby, ktoré sa odlišne vyvíjali v rámci spotrebného koša.

Zdroje: Sociálna poisťovňa, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá