Známa tvár sa vracia na politickú scénu: Hovorí o zlyhaní a rozpadnutí súčasnej vlády

  • Boris Kollár sa vracia do vrcholovej politiky
  • V nasledujúcich mesiacoch predstaví expertný tím
Národná rada SR
Rokovacia sála Národnej rady SR Startitup/Matej Martinec
  • Boris Kollár sa vracia do vrcholovej politiky
  • V nasledujúcich mesiacoch predstaví expertný tím

Hnutie Sme rodina, ktoré sa po neúspechu v parlamentných voľbách stiahlo z politického diania, sa chystá na návrat do Národnej rady SR. Predseda Boris Kollár v rozhovore pre TASR TV oznámil, že hnutie aktuálne buduje nový tím odborníkov a posilňuje regionálne štruktúry. V nasledujúcich mesiacoch plánuje predstaviť nové osobnosti s cieľom vrátiť sa do parlamentu v roku 2027, ak nedôjde k predčasným voľbám.

Kollár kriticky hodnotil súčasnú vládu, ktorá podľa neho neplní sľuby týkajúce sa cien potravín a energií a neupokojuje situáciu v spoločnosti. Tvrdí, že vláda „nešetrí na sebe, ale na ľuďoch“. Zároveň považuje skorší rozpad súčasnej koalície za pravdepodobný vzhľadom na chaos v jej radoch.

Čo s nájomnými bytmi?

Kľúčovou témou hnutia bola výstavba štátnych nájomných bytov. Kollár tvrdí, že legislatívny rámec je pripravený a boli podpísané kontrakty na výstavbu prvých 10 000 bytov. Odmieta informácie o zastavení projektu Európskou komisiou kvôli nedovolenej štátnej pomoci, vysvetľujúc, že išlo len o zníženie DPH na 5 %, čo je v kompetencii členských štátov EÚ.

Kollár vyjadruje ľútosť, že nemohol dohliadnuť na spustenie výstavby, keďže hnutie už nie je vo vláde. Dúfa však, že súčasná koalícia projekt oživí, možno s určitými úpravami. Zdôrazňuje naliehavosť riešenia bytovej situácie mladých ľudí, ktorí majú čoraz väčšie problémy so získaním hypotéky.

Po neúspechu v parlamentných voľbách Sme rodina vynechalo prezidentské voľby aj voľby do Európskeho parlamentu, keďže nemalo reálnu šancu na úspech. Teraz sa však hnutie pripravuje na návrat do veľkej politiky s ambíciou opäť zasadnúť v laviciach Národnej rady SR.

Problémy v koalícii

V koalícii to vrie. Spor medzi lídrom koaličnej SNS Andrejom Dankom a niektorými predstaviteľmi Hlasu-SD trvá už nejaký ten piatok. Danko dlhodobo kritizoval konsolidáciu verejných financií a ministrov Hlasu-SD, najmä Zuzanu Dolinkovú a Erika Tomáša, ktorého nazval „človekom, ktorý zabudol, že už nie je hovorcom Smeru“.

SNS si tiež začala nárokovať na post predsedu parlamentu. Podľa koaličnej zmluvy však má nárok Hlas-SD, ktorý dlhodobo odmieta postoj SNS. Otázka obsadenia postu predsedu Národnej rady SR zostáva naďalej otvorená. Premiér Robert Fico (Smer-SD) načrtol dva možné scenáre. Buď sa novým predsedom stane líder SNS Andrej Danko, alebo túto funkciu bude až do konca volebného obdobia zastávať súčasný poverený podpredseda Peter Žiga z koaličnej strany Hlas-SD. Hlas-SD však na poste stranu SNS odmieta.

Na adresu Danka sa nedávno neobvykle ostro vyjadril aj prezident Pellegrini. „Andrej Danko nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát. Strana, ktorú vedie, je jednou s najnižšími preferenciami a dôveryhodnosť samotného Danka je jednou z najnižších,“ okomentovala hlava štátu.

Napriek tomu v piatok (4. 10.) vo svojej funkcii skončila bývalá ministerka zdravotníctva Dolinková. Podala demisiu a hlavným argumentom bolo schválenie konsolidačného balíka.

Sama totiž opatrenia, ktoré vedú k zvýšeniu DPH či zavedeniu novej dane, kritizovala. „Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo,“ uviedla na tlačovej konferencii.

„Je mi zároveň ľúto, že sektor zdravotníctva nepatrí medzi prioritu vlády a nemá silnú podporu vlády a vládnej koalície.“ 

Zdroje: TASR, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá