Víkendové počasie Slovákov prekvapí: Čakajú nás prehánky, ale aj neobyčajný svetelný úkaz

  • Víkendové počasie na Slovensku mnohých nepoteší
  • Zároveň však prináša možnosť pozorovať farby polárnej žiary
polárna žiara
Ilustračná fotografia TASR/Jaroslav Novák
  • Víkendové počasie na Slovensku mnohých nepoteší
  • Zároveň však prináša možnosť pozorovať farby polárnej žiary

Meteorológovia predpovedajú na tento víkend 6. a 7. októbra premenlivé počasie na celom území Slovenska. 

Sobota: Zamračené s dažďom

V sobotu sa môžeme pripraviť na prevažne zamračené počasie s teplotami pohybujúcimi sa od 10 do 15 stupňov Celzia. Západné Slovensko zažije najvyššie denné teploty od 12 do 15 °C, zatiaľ čo stredné a východné Slovensko sa bude pohybovať v rozmedzí 10 až 14 °C.

Na východe krajiny sa očakáva občasný dážď. Horské oblasti budú tiež poznačené zamračeným počasím. Vo výške 1 000 metrov nad morom sa teploty vyšplhajú maximálne na 9 °C, v 1 500 metroch na 7 °C.

Vo výške 2 000 metrov nad morom sa očakáva sneženie s teplotami od 1 do 4 °C.

Potešujúcou správou je, že tento víkend by mohla byť na našom území viditeľná polárna žiara, informuje iMeteo.sk.

„V sobotu bude nad naším územím veľmi veľa oblačnosti a z veľkej časti nebude polárna žiara viditeľná. Viditeľná nebude zo západného a severozápadného Slovenska, kde bude zamračené. Na zvyšku územia ja pravdepodobnosť väčšia, no aj tu bude oblačnosti pomerne veľa.“

„Najvyššia šanca bude v noci zo soboty na nedeľu na Horehroní a na východe Slovenska. Tento víkend budeme môcť v niekoľkých lokalitách na Slovensku pozorovať polárnu žiaru.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa iMeteo.sk (@imeteo.sk)

Experti z iMeteo konštatujú, že ak by geomagnetická búrka pokračovala a astronomické podmienky budú priaznivé, tak v noci z nedele na pondelok by mali priať meteorologické podmienky na väčšine Slovenska. Oblačnosti by malo byť ešte menej.

Polárna žiara a jej vznik

Polárna žiara, známa tiež ako aurora borealis na severnej pologuli a aurora australis na južnej, je jedným z najpozoruhodnejších atmosférických fenoménov na Zemi.

Tento svetelný jav, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v blízkosti polárnych oblastí, je výsledkom interakcií medzi slnečným vetrom a magnetickým poľom našej planéty. Pre mnohých vedcov a obyvateľov severných oblastí predstavuje polárna žiara kľúč k pochopeniu geomagnetických a atmosférických procesov.

Farba polárnej žiary závisí od toho, ktoré molekuly plynov interagujú s nabitými časticami a v akej výške sa tento proces odohráva.

Najčastejšie sa pozoruje:

  • Zelené svetlo, ktoré vzniká v dôsledku excitácie kyslíka vo výške okolo 100 – 300 kilometrov nad povrchom Zeme.
  • Červené svetlo, ktoré je menej časté a vzniká pri excitácii kyslíka vo výške nad 300 kilometrov.
  • Modré a fialové svetlo sa objavuje, keď častice interagujú s dusíkom vo výškach nižších ako 100 kilometrov.

Mechanizmus vzniku polárnej žiary

Základom vzniku polárnej žiary je aktivita Slnka. Slnko neustále uvoľňuje prúd nabitých častíc, známy ako slnečný vietor, ktorý pozostáva prevažne z elektrónov a protónov.

Keď tento prúd zasiahne Zem, stretne sa s našou magnetosférou – magnetickým poľom Zeme, ktoré chráni planétu pred priamym dopadom slnečného žiarenia. Častice slnečného vetra sa v dôsledku tohto poľa usmernia k polárnym oblastiam, kde interagujú s molekulami plynov v zemskej atmosfére, ako je kyslík a dusík.

Keď tieto častice zasiahnu molekuly atmosféry, dôjde k ich excitácii – molekuly absorbujú energiu a prejdú do vyššieho energetického stavu.

Následne sa vracajú späť do svojho pôvodného stavu a pri tomto procese vyžarujú energiu vo forme svetla. Výsledkom je svetelná šou na oblohe, ktorú pozorujeme ako polárnu žiaru.

Počasie Nedeľa: Polooblačno a mierne oteplenie

Nedeľa na Slovensku prinesie zmenu k lepšiemu s prevažne polooblačným počasím a mierne vyššími teplotami od 11 do 16 °C. Západné Slovensko bude najteplejšie s dennými maximami do 16 °C, zatiaľ čo stredné a východné Slovensko zaznamenajú teploty do 15 °C.

V horských oblastiach bude v nedeľu prevažne oblačno s možnosťou prehánok. Teploty vo výške 1 000 metrov nad morom dosiahnu až 10 °C, v 1 500 metroch 7 °C a vo výške 2 000 metrov zostanú na úrovni 4 °C.

Zdroje: TASR, iMeteo.sk, Space

Najnovšie videá

Trendové videá