OpenAI: Miliardové príjmy, ale aj obrovské straty. Startup stojaci za ChatGPT láka investorov

  • OpenAI tvrdí, že na chatbote ChatGPT zarába miliardy
  • O stratách však už tak transparentne nehovorí
spoločnosť OpenAI, umelá inteligencia
Ilustračná fotografia TASR/DPA, Canva/phonlamaiphoto
  • OpenAI tvrdí, že na chatbote ChatGPT zarába miliardy
  • O stratách však už tak transparentne nehovorí

OpenAI, sanfranciský startup, ktorý stojí za ChatGPT, investorom tvrdí, že na svojom chatbote zarába miliardy a že v najbližších rokoch očakáva oveľa viac. O tom, koľko stráca, však už tak jasne nehovorí, píše The New York Times.

Mesačné tržby OpenAI dosiahli v auguste 300 miliónov dolárov, čo je až o 1 700 percent viac ako na začiatku roka 2023, a podľa finančných dokumentov, ktoré preskúmal denník The New York Times, spoločnosť očakáva v tomto roku obrat približne 3,7 miliardy dolárov. OpenAI odhaduje, že jej príjmy sa v budúcom roku vyšplhajú na 11,6 miliardy dolárov.

7-miliardové investície

Podľa analýzy finančného odborníka, ktorý tiež preskúmal dokumenty, sa však očakáva, že po zaplatení nákladov spojených s prevádzkou svojich služieb a ďalších výdavkov, ako sú platy zamestnancov a prenájom kancelárií, tento rok stratí približne 5 miliárd.

Tieto čísla nezahŕňajú vyplácanie kompenzácií zamestnancom na základe akcií, ktoré patria k niekoľkým veľkým výdavkom, ktoré nie sú v dokumentoch úplne vysvetlené. Spoločnosť OpenAI sa k dokumentom odmietla vyjadriť.

Spoločnosť OpenAI rozposlala dokumenty potenciálnym investorom pre investičné kolo, ktoré by mohlo priniesť 7 miliárd a oceniť spoločnosť na 150 miliárd, čo je jedna z najvyšších hodnôt pre súkromnú technologickú spoločnosť. Investície by mohli byť uzavreté budúci týždeň.

V tomto kole plánuje investovať napríklad firma Thrive Capital do OpenAI 1 miliardu dolárov a zúčastniť sa na investíciách sa chce aj spoločnosť Tiger Global.

Okrem spoločnosti Thrive Capital, ktorá je hlavným investorom v novom kole, rokuje OpenAI podľa troch osôb oboznámených s rokovaniami aj so spoločnosťami Microsoft, Apple, Nvidia, Tiger Global a MGX, technologickou investičnou spoločnosťou kontrolovanou Spojenými arabskými emirátmi.

Podľa dokumentov má spoločnosť Thrive ako hlavný investor transakcie aj nezvyčajnú výhodu: možnosť investovať do OpenAI až 1 miliardu dolárov pri rovnakom ocenení 150 miliárd dolárov do roku 2025. To by mohlo byť pre spoločnosť Thrive lukratívne vzhľadom na to, ako rýchlo sa ocenenie OpenAI zvýšilo na 150 miliárd, pričom pred rokom to bolo len 30 miliárd dolárov.

Strata zamestnancov

V uplynulých mesiacoch OpenAI prišla o viacerých vysoko postavených manažérov. Odstúpila jej technologická riaditeľka Mira Muratiová, po ktorej nasledovali Bob McGrew, riaditeľ výskumu, a Barret Zoph, viceprezident pre výskum.

Diskusie o financovaní prichádzajú aj v čase, keď sa OpenAI snaží reštrukturalizovať na ziskovú spoločnosť. Sam Altman, ktorý je teraz výkonným riaditeľom spoločnosti, technologický kráľ Elon Musk a niekoľko ďalších technológov založili koncom roka 2015 výskumné laboratórium A.I. ako neziskovú organizáciu, ktorej správna rada si stále udržiava kontrolu nad činnosťou spoločnosti.

Ale v roku 2018, po odchode Muska a jeho finančných prostriedkov, Altman transformoval prevádzku na tzv. spoločnosť s obmedzeným ziskom, aby mohol nadobudnúť miliardy dolárov potrebné na vybudovanie umelej inteligencie. Táto organizácia poskytovala investorom výnosy, ale tieto zisky boli obmedzené. A riadila ju nezisková správna rada, ktorá sa nezodpovedala investorom.

V rámci investičného kola má OpenAI dva roky na to, aby sa zmenila na ziskovú firmu, inak sa jej financovanie podľa dokumentov k dohode premení na dlh.

Zdroje: The New York Times, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá