AKTUÁLNE: Fico prezradil, kto by mohol nahradiť Dolinkovú. Ide o známe meno

  • Fico prezradil, kto by mohol nahradiť Dolinkovú
  • Ide o bývalého ministra zdravotníctva
Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Smer-SD) TASR/Pavel Neubauer
  • Fico prezradil, kto by mohol nahradiť Dolinkovú
  • Ide o bývalého ministra zdravotníctva

Zuzana Dolinková (Hlas-SD) končí vo svojej funkcii na pozícii ministerky zdravotníctva. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v relácii Sobotné dialógy uviedol, že by ju dočasne mohol nahradiť súčasný minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Buď to niekto zoberie z vlády na krátky čas, niekto z Hlasu-SD, nebudem okolo toho špekulovať. Ak ma požiadajú o prechodné obdobie, jediný, kto by to mohol byť z Hlasu, to je môj názor, to môže byť len Tomáš Drucker. A potom budem čakať na nomináciu človeka, ktorú predloží strana Hlas,“ povedal Fico.

Fico zároveň odmietol, že Dolinková končí pre konsolidáciu. „Ministerka sa rozhodla, že odstupuje z funkcie. Beriem na vedomie jej rozhodnutie a ďakujem za jej prácu. Nebudem komentovať jej dôvody,“ povedal Fico, no zároveň pripomenul, že bola súčasťou rozhodnutia vlády o konsolidačných opatreniach.

„Ak si zoberiem moje prvé obdobie 2006 – 2010 a 2023 a 2024, tak do slovenského zdravotníctva ide dvakrát viac peňazí. Ten objem bol okolo 120 miliárd slovenských korún, teda 4 miliardy eur, dnes je tam dvakrát viac peňazí a stále niekto opakuje, že je málo,“ vyjadril sa Fico.

Prezident Peter Pellegrini sa však vyjadril, že demisiu Dolinkovej prijme, až keď bude vidieť adekvátnu náhradu. „Nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej zástupca, to si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť,“ vyhlásil prezident.

Šimkovičová má u premiéra podporu

Pokiaľ ide o kritiku ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), premiér hovorí, že sa jej vie postaviť. „Brutálne tlaky, čo jej vytvárajú, ona zvláda,“ vyjadril sa Fico. Zároveň je jej práca ministerky preňho pozitívnym prekvapením.

Premiér sa vyjadroval aj k téme sporov v koalícii, najmä medzi stranou Hlas-SD a SNS. Uviedol pritom, že koalícia funguje, čo dokazuje hlasovanie pri schválení konsolidačných opatrení. Podľa Fica bola v stredu koaličná rada ešte pred schválením konsolidačného balíka. To považuje za smerodajné, keďže všetci koaliční partneri za balíček hlasovali.

„Mali sme veľmi dobrú koaličnú radu, kde sa povedalo, že toto nie je cesta a nemá to žiaden zmysel. (…) povedali sme si veci veľmi jasne, čo a ako ďalej,“ povedal Fico s tým, že ak by prichádzali nezmyselné návrhy v konsolidácii alebo by bol konflikt v hlasovaní, spojilo by sa hlasovanie o balíku s hlasovaním o nedôvery vláde.

Hlasovanie podľa neho však ukázalo jednotu koalície. Fico sa vyjadril aj k vzťahom medzi ním a prezidentom Petrom Pellegrinim. Podľa Fica sa bude Pellegrini uchádzať o funkciu prezidenta aj druhýkrát. Medzi sebou majú podľa premiéra štandardné vzťahy.

„Máme dosť zdravého sedliackeho rozumu, máme záujem na normálnych vzťahoch,“ dodal Fico.

Situácii na Ukrajine by podľa Fica pomohlo víťazstvo Trumpa

Ak by americké voľby vyhral Donald Trump, podľa Fica by to pomohlo situácii na Ukrajine. „Myslím si, že v prípade zvolenia Donalda Trumpa je vyššia pravdepodobnosť skončenia konfliktu,“ vyjadril sa Fico.

Pri otázke v oblasti Blízkeho východu kritizoval Fico Európsku úniu, ktorá podľa neho nie je schopná prijať k dianiu v Gaze jednotné stanovisko. „Pre Slovensko je podstatne nebezpečnejšie, čo sa deje na Ukrajine, než na Blízkom východe,“ dodal.

Zdroje: STVR, FB Peter Pellegrini

Najnovšie videá

Trendové videá