Meteorológovia bijú na poplach: Nad Atlantikom sa formuje hurikán Kirk, namierené má do Európy (PREDPOVEĎ)

  • Meteorológovia varujú pred príchodom hurikánu KIRK
  • Ten sa v týchto dňoch formuje nad Atlantickým oceánom
počasie, hurikán KIRK
Ilustračná fotografia TASR/Jaroslav Novák, X/Áero
  • Meteorológovia varujú pred príchodom hurikánu KIRK
  • Ten sa v týchto dňoch formuje nad Atlantickým oceánom

Hurikán KIRK mieri smerom k európskemu pobrežiu. Hoci sa očakáva, že do Európy dorazí už len ako zvyšok tropickej búrky, jeho vplyv na počasie môže byť stále značný. Pozrime sa bližšie na to, čo môžeme očakávať a ako sa na túto situáciu pripraviť.

Hurikán KIRK sa v súčasnosti nachádza v strednej časti Atlantického oceánu a postupuje severovýchodným smerom. Meteorológovia predpokladajú, že na európske pobrežie by mohol doraziť v priebehu budúceho týždňa. Aktuálne predpovede naznačujú, že zvyšky hurikánu pravdepodobne zasiahnu pobrežie Francúzska a južného Anglicka.

„Kirk je stále silný hurikán 4. kategórie. Pohybuje sa severozápadným smerom rýchlosťou 11 uzlov a očakáva sa, že dnes zmení smer na sever, keď dosiahne západný okraj tlakovej výše nad subtropickým Atlantikom. Následne, od nedele a začiatkom budúceho týždňa, sa zrýchli a bude sa pohybovať severovýchodným a východo-severovýchodným smerom, keď sa pripojí k silnému západnému prúdeniu v stredných zemepisných šírkach nad severným Atlantikom,“ informuje Net Weather.

„Hurikán Kirk prejde procesom extratropickej transformácie začiatkom budúceho týždňa, pravdepodobne v pondelok, pričom do utorka by mal byť tento proces dokončený. Kirk sa zmení na silnú extratropickú cyklónu nad severovýchodným Atlantikom, keď sa otočí na severovýchod a zrýchli nad chladnejšími vodami severne od Azor.“

Očakávané dopady

Hoci KIRK stratí status hurikánu pred dosiahnutím európskeho kontinentu, jeho vplyv na počasie môže byť stále výrazný. Odborníci varujú pred silným vetrom, ktorý by mohol dosahovať rýchlosť až 120 km/h. Takáto intenzita vetra môže spôsobiť materiálne škody, najmä vo Francúzsku a Anglicku. Okrem silného vetra sa očakávajú aj intenzívne zrážky, ktoré môžu viesť k lokálnym záplavám.

Aj keď hlavný náraz zvyškov hurikánu zasiahne západnú Európu, jeho vplyv pocítime aj v strednej Európe. Na Slovensku a v okolitých krajinách môžeme očakávať zosilnenie vetra a zvýšené zrážky, informuje iMeteo. Presnejšie informácie o tom, do akej miery ovplyvní KIRK počasie v našom regióne, budú meteorológovia schopní poskytnúť v priebehu víkendu.

Príprava na príchod búrky

V súvislosti s blížiacou sa búrkou odporúčajú meteorológovia obyvateľom, aby sa na možné nepriaznivé počasie pripravili. To zahŕňa zabezpečenie voľne položených predmetov na dvoroch a balkónoch a kontrolu odtokových systémov.

Príchod silnej búrky môže mať aj významné ekonomické dôsledky. Poisťovne sa pripravujú na možný nárast hlásení škôd na majetku. Letecké spoločnosti už teraz upozorňujú na možné meškania alebo rušenie letov v postihnutých oblastiach. Poľnohospodári v západnej Európe s obavami sledujú vývoj situácie, keďže silný vietor a intenzívne zrážky by mohli poškodiť úrodu.

Odborníci na klimatické zmeny poukazujú na to, že výskyt silných tropických búrok v Atlantiku sa v posledných rokoch zvyšuje. Tento trend pripisujú globálnemu otepľovaniu, ktoré vedie k vyšším teplotám oceánov. Teplejšie vody poskytujú viac energie pre vznik a posilňovanie hurikánov.

Vznik hurikánov

Hurikány vznikajú nad teplými oceánskymi vodami, kde dochádza k vzniku zvláštnych podmienok, ktoré umožňujú ich tvorbu. Celý proces začína, keď slnko intenzívne zohrieva povrch oceánu, čo spôsobuje odparovanie vody.

Tieto vlhké vzdušné masy sa potom dostávajú do vyšších vrstiev atmosféry. Ak sa teplota vody dostatočne zvýši (na približne 26,5 °C a viac), odparovanie je rýchlejšie, čím sa zvyšuje vlhkosť v ovzduší.

Ako sa teplý vzduch plný vlhkosti zdvíha, vytvára oblasti s nižším tlakom vzduchu na hladine oceánu. Tento tlakový rozdiel spôsobí, že sa vzduch z okolia začne pohybovať do tejto oblasti s nízkym tlakom.

Tento vzduch je následne vťahovaný do stredu systému, kde sa ďalej zohrieva, čo podporuje ešte väčšie stúpanie teplého vzduchu a urýchľuje vznik rotácie systému. Vzduch, ktorý prúdi smerom hore, vytvára oblačnosť a búrkové javy.

Pri vhodných podmienkach sa začne formovať rotujúci vír, ktorý môže postupne nabrať na sile. Dôležitú úlohu v tomto procese zohráva aj Coriolisova sila, ktorá spôsobuje rotáciu búrky a podporuje jej organizáciu. Rotujúci vír sa vďaka stúpajúcemu teplému vzduchu a neustálemu prísunu energie z oceánskej vody stáva stále silnejším.

Keď hurikán naberie dostatočnú silu, môže sa začať pohybovať smerom k pevnine, kde spôsobuje ničivé vetry, intenzívne dažde a záplavy. Po tom, čo hurikán prejde nad chladnejšie vody alebo narazí na pevninu, začne slabnúť, pretože už nemá prístup k teplej oceánskej vode, ktorá by ho ďalej podporovala.

Zdroje: Net Weather, iMeteo.sk

Najnovšie videá

Trendové videá