MIMORIADNE Severná Kórea pomáha Moskve: Na Ukrajine mali zomrieť aj vojaci Pchjongjangu

  • Severná Kórea pomáha Rusku vo veľkom, posiela muníciu aj vojakov
  • Na Ukrajine údajne zomreli jej vojaci
Severná Kórea pomáha Rusku. Kim Čong-un na vojenských cvičeniach, útok na Záporožie
Ilustračné foto – Kim Čong-un na vojenských cvičeniach, útok na Záporožie TASR/AP, Korean Central News Agency, Ukrainian Police Press
  • Severná Kórea pomáha Rusku vo veľkom, posiela muníciu aj vojakov
  • Na Ukrajine údajne zomreli jej vojaci

Vladimir Putin sa vydal za Kim Čong-unom, zajazdili si spolu na limuzíne, prešli sa po červenom koberci, odfotili sa vysmiati a tak… Dohodli sa na poskytnutí vzájomnej bezodkladnej vojenskej pomoci a zrazu Rusko útočilo na Ukrajine balistickými raketami. Vzťahy agresora so svetovým vyvrheľom už pre Rusko prinášajú prvé „ovocie“ – granátové a raketové.

Prestížny týždenník The Times si na celú záležitosť dôkladne posvietil a vyrukoval s informáciou, že až polovica všetkej delostreleckej munície, čo Kremeľ použije za jeden rok, pochádza zo Severnej Kórey.

Pchjongjang Moskve posiela až približne tri milióny kusov granátov, rakiet, bômb a tá ich následne zhadzuje na Ukrajinu. Vyplýva to z informácií spravodajských služieb.

Dá sa to v podstate všetko zhrnúť bizarným vyhlásením. Pred vojnou na Ukrajine svet Rusko vnímal ako jedného z najväčších geopolitických hráčov a člena fóra G8. Po začiatku svojej invázie sa Kremeľ sám odrezal od vyspelého sveta a stal sa závislým od uzavretej, chudobnej a nenávistnej diktatúry.

Severokórejčania priamo na Ukrajine

Ďalšou zaujímavou správou je, že veľký počet z kusov munície dodávaných Pchjongjangom sa považuje za nefunkčný. To však neznamená, že nezohrávajú dôležitú úlohu. Nakoľko ide o tri milióny delostreleckých granátov, tak sa medzi nimi istotne nájde dostatočné množstvo funkčných.

To sa odrazilo aj na reálnych stabilných ziskoch ruskej armáde priamo na fronte. Najnovšie sa jej podarilo dobyť východoukrajinské mestečko Vuhledar, ležiace na križovatke ciest vedúcich hlbšie na západ ukrajinského územia.

„Náš najväčší problém zo všetkých spojencov Ruska je Severná Kórea. Pretože s objemom vojenských produktov, ktoré dodáva, v skutočnosti ovplyvňuje intenzitu bojov,“ hovorí šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

O angažovaní sa Severnej Kórey do ruskej vojny na Ukrajine informujú aj v Južnej Kórei. Vzťahy medzi týmito dvomi štátmi Kórejského polostrova sú, ako vieme, nesmierne zložité a napäté, pričom Pchjongjang vedie voči Soulu výrazne agresívnu politiku.

Podľa juhokórejskej televízie YTN na území Ukrajiny nedávno zahynuli šiesti severokórejskí dôstojníci. Údajne ich zasiahla ukrajinská raketa, keď na Ruskom okupovaných územiach sledovali cvičenia moskovskej armády.

Vojenská svadobná cesta oboch krajín sa teda prehlbuje ešte výraznejšie. Zdá sa, že Severná Kórea neposkytuje Rusku len zbrane, ale aj svoje vlastné jednotky. Podľa ukrajinských tvrdení pri tomto útoku zahynulo dovedna 20 ľudí a čo sa týka vojakov z východného cípu Ázie, okrem spomínaných dôstojníkov sa zranili ešte ďalší traja.

To, že na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom sa nachádzajú jednotky Pchjongjangu tvrdil Kyjev už minulý rok.

Hľadal priateľa a našiel nepriateľa

Tak by sa dal zhrnúť Putinov výlet do Pchjongjangu. Prehĺbenie vzťahov Ruska a Severnej Kórey totiž tak vytočili Južnú Kóreu, že Soul začal otvorene hovoriť o vojenskej podpore Ukrajiny. 

S istotou sa dá povedať, že Moskva týmto spojenectvom poriadne klesla. Pre svoju inváziu na Ukrajinu sa odrezala od najvyspelejších ekonomík a teraz sa obracia na pomoc od jednej z najchudobnejších a najizolovanejších krajín na celom svete.

Tam to ale nekončí. Ako sme ťa informovali, Soul prehodnocuje svoj postoj k neposkytovaniu vojenskej podpory Ukrajine.

Južná Kórea sa pritom v súčasnosti v oblasti obranného priemyslu považuje za rozvíjajúcu sa globálnu veľmoc. V júli 2022 podpísala s Poľskom prelomovú obrannú dohodu v hodnote 12,4 miliardy dolárov – zatiaľ svoju najväčšiu. Soul je deviatym najväčším vývozcom zbraní na svete a do roku 2027 sa chce dostať na štvrté miesto.

Zdroje: The Times, YTN, SIU

Najnovšie videá

Trendové videá