Slovenskí vodiči nevedia o skrytej možnosti: Táto bezplatná služba zistí, či ti hrozí pokuta

  • Na prípadnú pokutu už nemusíš čakať v napätí
  • Existuje služba, vďaka ktorej si vieš overiť, či si porušil pravidlá cestnej premávky a čo ťa čaká
Radar na ceste meria rýchlosť a policajt udeľuje vodičovi pokutu.
Ilustračné foto TASR/Veronika Mihaliková, TASR/Radovan Stoklasa
  • Na prípadnú pokutu už nemusíš čakať v napätí
  • Existuje služba, vďaka ktorej si vieš overiť, či si porušil pravidlá cestnej premávky a čo ťa čaká

Určite si už zažil situáciu, keď si na ceste omylom porušil pravidlá. Možno si ani nepostrehol, že si išiel trochu rýchlejšie alebo nesprávne predbiehal. Ešte horšie je, ak bola nablízku policajná hliadka. Vtedy prichádza ten moment, keď sa pýtaš sám seba, či si to všimli.

V dnešnej dobe už väčšina pokút prichádza poštou. A potom nastáva čakanie. Čakáš, či sa niečo objaví v schránke. Ten pocit neistoty, či to naozaj znamená pokutu, je nepríjemný. Nakoniec môžeš skončiť s pokutou, o ktorej si ani netušil, že ju dostaneš. Existuje však riešenie.

Ako informuje portál Topspeed.sk, na Slovensku je dostupná služba, kde si jednoducho overíš, či ťa policajti prichytili pri porušení predpisov. Ak si spôsobil priestupok, ktorý rieši ministerstvo vnútra, zistíš, či budeš niesť následky na základe objektívnej zodpovednosti. 

Ako to funguje?

Služba je poskytovaná bez poplatku a nájdeš ju na portáli slovensko.sk. Aby si mohol využívať všetky jej výhody, budeš potrebovať niekoľko vecí.

V prvom rade je nutné mať čítačku dokladov, ktorá ti umožní prístup k elektronickým službám. Okrem toho budeš potrebovať svoj občiansky preukaz s čipom. Ten ti zabezpečí, že sa môžeš prihlásiť do systému a overiť potrebné informácie priamo z pohodlia domova.

„Na webe nájdete nielen samotný prehľad priestupkov, ale môžete si skontrolovať aj trovy konania či pohľadávky,“ ozrejmil portál Topspeed.sk.

Keď máš podozrenie, že si nedávno išiel príliš rýchlo, nemusíš zbytočne trpieť neistotou. Jednoducho si cez službu zistíš, či ti hrozí pokuta. Okrem toho si môžeš kedykoľvek skontrolovať aj svoj zoznam priestupkov a mať prehľad o všetkých prehreškoch.

Revolučná zbraň proti rýchlym vodičom

Počas jazdy sa stretneš s rôznymi prekážkami, ktoré ťa nútia spomaliť – od spomaľovacích prahov až po radary či úsekové merania sledujúce tvoju rýchlosť. Každé z nich má svoj cieľ – prinútiť vodiča, aby jazdil bezpečne. Niektoré mestá však prichádzajú s novšími a efektívnejšími riešeniami.

Ako sme ťa informovali, v Českej republike napríklad testujú dynamické semafory s videodetektormi. Podľa portálu Autosalon.tv sa tieto semafory ukázali ako efektívnejšie než tradičné metódy monitorovania rýchlosti.

Spomaľovacie semafory fungujú na jednoduchom princípe. Štandardne svietia na červeno a sledujú, akou rýchlosťou sa k nim blíži auto. Ak ideš do 50 km/h (alebo do povoleného limitu), prepne sa na zelenú. Ak však prekročíš rýchlosť, budeš musieť spomaliť alebo zastaviť.

autá
zdroj: Canva

Existujú aj semafory, ktoré majú na začiatku zelenú, a ak zistia, že ideš rýchlo, prepnú sa na červenú.

Možno ti napadne, či dostaneš pokutu, ak prejdeš na červenú, keď tam je videodetektor. Odpoveď je jasná – pokuta ti nehrozí. Videodetektor v súčasnosti slúži len na zmenu semaforov a na zbieranie štatistík. Sleduje počet áut, ich typy a rýchlosť, s ktorou prechádzajú. Polícia však nemá prístup k fotkám na udeľovanie pokút.

Napriek tomu sa môže stať, že v blízkosti bude policajná hliadka, ktorá dohliada na dodržiavanie červenej. Vtedy sa pokute pravdepodobne nevyhneš.

Zdroje: Topspeed.sk, slovensko.sk, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá