Vláda zavádza prísne pravidlá na hraniciach. Tvoju hotovosť budú mať pod drobnohľadom

  • Štát pripravuje ďalšiu zmenu v legislatíve
  • Plánuje sprísniť kontrolu cezhranične prepravovanej hotovosti
Robert Fico a peniaze.
Ilustračné foto TASR, Pixabay
  • Štát pripravuje ďalšiu zmenu v legislatíve
  • Plánuje sprísniť kontrolu cezhranične prepravovanej hotovosti

Štát v uplynulých dňoch predstavil niekoľko významných zmien, ktoré ovplyvnia každého obyvateľa. Najväčšia pozornosť sa momentálne sústreďuje na konsolidačný balík, o ktorom sa má hlasovať už dnes. Plánované legislatívne úpravy však zahŕňajú oveľa širšie spektrum.

Pripravované zmeny v legislatíve by mali zahŕňať aj zavedenie povinnosti oznamovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútorné hranice Európskej únie. Táto nová povinnosť sa bude vzťahovať na osoby, ktoré prenášajú väčšie sumy peňazí. 

Nový priestupok

Ak niekto odmietne poslúchnuť ozbrojeného príslušníka finančnej správy a nenahlási prevoz hotovosti nad 10 000 eur, alebo poskytne nesprávne údaje, môže to byť klasifikované ako priestupok.

Tieto zmeny vyplývajú z návrhov novely zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a financovaním terorizmu. Vláda SR schválila tento materiál v stredu, 2. októbra.

„Negatívne hodnotenie zo strany Výboru Moneyval bolo dôvodom predloženia návrhu novely zákona o finančnej správe. Podľa hodnotiacej správy je v regióne V4 veľký tok hotovosti, ktorou sa financuje obchod s bielym mäsom, zbrane, drogy, terorizmus a podobne. Z hodnotiacej správy zároveň vyplýva, že SR neprijala dostatočné opatrenia pre vyššiu kontrolu hotovosti, za čo sa znížilo jej hodnotenie v uvedenej oblasti,“ zdôvodnil rezort vnútra.

Európske smernice v slovenských zákonoch

Zmeny zahŕňajú aj zavedenie pojmu „osoba z vysoko rizikovej krajiny“. Upravujú sa zároveň pravidlá pre cezhraničné korešpondenčné vzťahy a povinnosti pri vytváraní plánu činností pre povinné osoby.

Novela sa sústreďuje na začlenenie európskych smerníc do slovenského právneho systému. Medzi finančné inštitúcie majú pribudnúť aj poskytovatelia služieb spojených s kryptoaktívami, ktorým pribudnú nové povinnosti na zníženie rizika prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

Špecifické úpravy sa budú týkať cezhraničných vzťahov, ktoré zahŕňajú služby spojené s kryptoaktívami.

V zákone sa dopĺňa definícia konečného užívateľa výhod pre zverenecký fond, ktorý bol zriadený v zahraničí. Toto je reakcia na problémy pri preberaní inej európskej smernice.

Kontrolné orgány budú musieť spolupracovať s orgánmi v štátoch, kde sídlia zahraničné povinné osoby. Finančná spravodajská jednotka bude tiež spolupracovať s Európskou centrálnou bankou.

Kľúčová časť konsolidačných opatrení je schválená

Ako sme ťa informovali, vo štvrtok poslanci (3. októbra) odsúhlasili kľúčovú časť konsolidačných opatrení v hodnote 2,7 miliardy eur. Zahŕňajú napríklad zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 %, vyššie dane z príjmu pre firmy a vyššie mýto. Hlasovalo za to 79 poslancov. Zmeny sa budú týkať aj daňového bonusu na dieťa a tzv. rodičovského dôchodku.

Opozičné strany ako Progresívne Slovensko, SaS, Slovensko a KDH už pred hlasovaním oznámili, že tieto opatrenia nepodporia. 

Poslanci schválili aj nový zákon o dani z finančných transakcií. Sadzba dane bude 0,4 % z hodnoty každej transakcie, pričom maximálna suma bude 40 eur. Pri výbere hotovosti sa daň zdvojnásobí na 0,8 %. Očakáva sa, že táto daň prinesie štátu okolo 700 miliónov eur ročne. V budúcom roku bude výnos nižší, pretože daň začne platiť až od apríla.

„Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb – podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov,“ píše sa v predkladacej správe.

Zdroje: TASR, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá