Pellegrini čakal, že demisiu podá iná ministerka. Prezident skritizoval vládu, Fica a konsolidáciu

  • Pellegrini v televízii ta3 uviedol, že čakal, že demisiu mu dá iná ministerka než Zuzana Dolinková
  • Hovoril o škriepkach v koalícii a o konsolidácii
Peter Pellegrini a Robert Fico, Pellegrini skritizoval Fica aj vládu
Pellegrini a Fico TASR/Ján Krošlák, Martin Baumann
  • Pellegrini v televízii ta3 uviedol, že čakal, že demisiu mu dá iná ministerka než Zuzana Dolinková
  • Hovoril o škriepkach v koalícii a o konsolidácii

V relácii televízia ta3 V politike vystúpil prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini. Ten sa dnes zúčastňuje osláv výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie, rozhovor teda nahrali vopred. Negatívne sa v ňom však vyjadril k novému konsolidačnému balíčku a priznal, že nečakal demisiu Zuzany Dolinkovej.

Ministerka zdravotníctva oznámila, že opustí miesto šéfky rezortu v piatok 4. októbra. „Myslel som si, že ak príde k výmene prvého člena vlády, bude to iná ministerka,“ povedal Pellegrini pre ta3. Nebránil sa ani jemnej kritike premiéra Roberta Fica, ktorý dnes prehovoril v relácii STVR O 5 minút 12.

„Ak došlo k rozkolu SNS a o slovo sa hlási štvrtá strana (Národná koalícia), je to problém predsedu vlády, aby dokázal udržať väčšinu v parlamente,“ cituje Pellegriniho Denník N.

„Posledné pnutie som vnímal tak, že ho pán premiér od seba odtláča. Dnes je to už problém premiéra, je to problém predsedu vlády, aby za novej konštelácie dokázal udržať väčšinu,“ doplnil prezident.

Zuzana Dolinková bola ministerkou za Hlas, teda stranu, ktorú Pellegrini sám zakladal. Hlava štátu tvrdí, že ministerkinu prácu sledoval dôkladne a pozorne. Urobila podľa neho veľa dobrej práce aj keď poznamenal, že isté veci sa dali robiť lepšie. Jej odchod z čela rezortu ale prezidenta mrzí rovnako ako to, že Dolinková necíti podporu vlády.

Konsolidácia

Čo sa týka samotného konsolidačného balíčka, jeho schválením dala vláda najavo, že nevie, čo je jej prioritou, podotkol prezident. Zároveň očakáva možnosti kompenzácie pre osoby, ktorých sa nové opatrenia dotknú. Ide napríklad o vyššiu DPH či zavedenie dane z finančných transakcií.

„Budem sa pýtať, či vláda myslí aj na tých, ktorí nemôžu platiť vysokú cenu plynu, na tých, ktorí sú odkázaní na pomoc od štátu,“ hovoril ďalej Pellegrini.

Vyjadril sa aj ku Kotlárovi

Súčasná slovenská vláda si od prezidenta vyslúžila kritiku aj za prácu jej splnomocnenca Petra Kotlára. Ten mal „vyšetrovať“ pandémiu Covid-19, no dospel k záveru, že na Slovensku ani nebola.

„Táto vláda sľubovala, že sa bude ľuďom lepšie žiť. Ale ak budem riešiť také správy od pána Kotlára, keď sa ako jediná krajina na svete vzďaľujeme od WHO, čo si nedovolil ani Kim Čong-un, tak to nebude dobrý smer,“ uviedol Pellegrini.

Petra Kotlára si pritom v sobotu zastaj aj premiér Robert Fico. Pridal sa na jeho stranu a spochybnil očkovanie. Splnomocnencovi vyjadril politickú podporu napriek tomu, že Kotlár nedokázal odprezentovať poriadne hmatateľné dôkazy.

Od Fica ale dostal povolenie odmietať návrhy riadenia budúcich pandémií na úrovni Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Dolinkovej vyjadrenia

„Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo,“ uviedla končiaca ministerka v piatok na tlačovej konferencii.

„Je mi zároveň ľúto, že sektor zdravotníctva nepatrí medzi prioritu vlády a nemá silnú podporu vlády a vládnej koalície.“ 

Vyjadrila sa tiež k Petrovi Kotlárovi.

„Ako je možné, že na jednej strane má minister zdravotníctva za 11 mesiacov upratať desaťročia neriešený rezort a na druhej strane sa vysporiadať s otázkou, či tu je alebo nie je pandémia, či vakcíny menia našu DNA alebo nie, alebo či sme čipovaní,“ povedala na margo jeho zistení.

Zdroje: ta3, Denník N

Najnovšie videá

Trendové videá