Bývalý prezident USA sa so šéfom Kremľa radil o Ukrajine: Podľa expertov išlo o Putinov „výborný plán“

  • Trump sa spýtal Putina, čo si myslí o tom, že by USA vojensky podporovali Ukrajinu, vravia americkí predstavitelia
  • Stať sa tak malo, keď bol prezidentom
Trump sa spýtal Putina, či by mali USA podporovať Ukrajinu a posielať jej zbrane.
Trump a Putin Wikimedia Commons/Kremlin.ru
  • Trump sa spýtal Putina, čo si myslí o tom, že by USA vojensky podporovali Ukrajinu, vravia americkí predstavitelia
  • Stať sa tak malo, keď bol prezidentom

Prezidentské voľby, ktoré rozhodnú o mnohom a prakticky o viacerých záležitostiach než akékoľvek iné voľby na svete, sú už za rohom. Američania si vyberú svojho nového prezidenta 5. novembra.

Na výber majú najmä dvoch favorizovaných kandidátov – súčasnú viceprezidentku Kamalu Harrisovú a bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Práve druhý menovaný republikán sa netají istými kontroverznejšími názormi a svojím údajným „blízkym vzťahom“ s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

The New York Times (NYT) v tejto súvislosti prichádza so správou, že keď Trump zasadal na dnešnom mieste Joea Bidena a svet ho poznal ako amerického prezidenta, na stretnutí s Putinom položil svojmu ruskému náprotivku zvláštnu otázku.

Trump sa Putina údajne osobne spýtal, či si myslí, že by USA mali vojensky podporovať Ukrajinu. Má ísť o súčasť ich rozhovoru z roku 2017, keď sa dvaja prezidenti stretli v nemeckom Hamburgu.

Ako pripomína The Independent, Trump sa v minulosti nebránil rôznym divokým tvrdeniam. Napríklad hovoril, že ak by bol prezidentom, tak Putin by „nikdy nešiel na Ukrajinu“. Aj po začiatku nevyprovokovanej ruskej invázie niekoľkokrát zopakoval, že má so šéfom Kremľa „veľmi dobrý vzťah“.

Putinov plán

V roku 2017 to boli už tri roky od nezákonnej anexie Krymu. Práve tá sa považuje za začiatok súčasného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusi so svojou armádou v roku 2014 napochodovali na ukrajinský polostrov a jednoducho si ho privlastnili. Západ to celé odsúdil, no ako neskôr pripustil, nie dostatočne. Aj vďaka slabej reakcii ukrajinských spojencov sa zrejme Putin odvážil spustiť totálnu inváziu vo februári 2022.

Trump napriek týmto agresívnym krokom zo strany Moskvy v podstate Putinovi umožnil spoliehať sa na to, že USA poľavia vo svojej pomoci Ukrajine.

Trump bol v tom čase prezidentom len sedem mesiacov. Stretnutia sa podľa NYT zúčastnil aj bývalý minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson. Experti sa teraz nazdávajú, že vlastne šlo o „výborný plán“ Vladimira Putina. Stretnutie mu poslúžilo na to, aby formoval Trumpov postoj k Ukrajine podľa svojich predstáv.

Čo si o tom myslíte, pán Putin?

Putin Trumpovi hovoril o Ukrajine ako skorumpovanej vymyslenej krajine. Trval na tom, že Rusko má všetko právo uplatňovať v Kyjeve svoju autoritu.

Rozhovor sa podľa NYT dostal až do bodu, keď Trump Putinovi povedal, že USA uvažujú o vojenskej pomoci pre Ukrajinu. „Čo si o tom myslíte?“ spýtal sa ho.

Šéf Kremľa na to mal reagovať slovami, že by to bola „chyba“. Ukrajina by len žiadala viac, varoval vraj Trumpa. A rozhovore anonymne vypovedali až traja americkí predstavitelia, ktorí boli s Trumpom priamo v Hamburgu. Americký prezident vraj na Putina vôbec netlačil a nenamietal.

Tillerson mal spomínaným predstaviteľom neskôr povedať, že majú čo robiť, aby Trumpa presvedčili o opaku, čo sa týka Ukrajiny. 

„Putin v podstate hovoril (Trumpovi), že Ukrajine sa nedá veriť, a nič jej nemá dávať,“ citoval denník NYT členku Trumpovho personálu Národnej bezpečnostnej rady Fionu Hillovú. 

Tillerson Putinove výroky označil za „KGB sr*čky“, na ktoré Trump naletel. Trump ho v roku 2018 odvolal z postu ministra zahraničia.

Zdroje: The New York Times, The Independent

Najnovšie videá

Trendové videá