Google prichádza s revolučnou novinkou v oblasti AI: Povieme ti, ako môžeš vyhľadávať aj pomocou videa

  • Google prináša novinku – vyhľadávanie pomocou videa a otázok
  • S podporou umelej inteligencie umožní používateľom okamžité výsledky
spoločnosť google
TASR/AP/Marcio Jose Sanchez
  • Google prináša novinku – vyhľadávanie pomocou videa a otázok
  • S podporou umelej inteligencie umožní používateľom okamžité výsledky

Google nedávno predstavil inovatívnu funkciu, ktorá umožní ľuďom vyhľadávať na internete pomocou videa.

Táto novinka umožní používateľom nasmerovať kameru na objekt, nahrať krátky videoklip, položiť otázku a okamžite získať výsledky vyhľadávania.

Funkcia sa postupne sprístupňuje používateľom na zariadeniach Android a iPhone, ale na začiatku bude podporovaná len v angličtine.

Táto novinka predstavuje ďalší krok Googlu v oblasti využívania umelej inteligencie (AI) na zmenu spôsobu, akým ľudia hľadajú informácie online.

AI a revolúcia vo vyhľadávaní

Ako informuje BBC, Google v posledných rokoch urobil niekoľko významných zmien vo vyhľadávaní, ktoré sú založené na umelej inteligencii.

V roku 2023 začal implementovať výsledky vyhľadávania generované AI, ktoré sa zobrazujú na vrchole niektorých vyhľadávaní.

lens_video_example_fish
zdroj: Google

Táto zmena však vyvolala kritiku kvôli nepresným odpovediam, ako napríklad rada na použitie „netoxického lepidla“ pri príprave pizze. Hoci išlo o izolované prípady, Google od tej doby výrazne vylepšil presnosť výsledkov generovaných AI.

Ďalšou významnou inováciou bol nástroj Google Lens, ktorý umožňuje používateľom vyhľadávať informácie na základe fotografií.

Vďaka tejto funkcii sa Google Lens stal populárnejším a motivoval spoločnosť na ďalšie rozšírenie možností vyhľadávania. Teraz sa tieto technológie prenášajú aj do sveta videa.

Vyhľadávanie pomocou videa: Ako to funguje?

Nová funkcia vyhľadávania pomocou videa umožní používateľom jednoducho nahrať krátke video a opýtať sa otázku. Príkladom môže byť situácia v akváriu, kde sa návštevník zaujíma o to, prečo ryby plávajú spolu.

Namiesto hľadania informácií manuálne na internete stačí nasmerovať kameru na ryby, nahrať video a opýtať sa otázku. Umelá inteligencia Google analyzuje video, rozpozná objekty a poskytne odpovede.

Táto funkcia je postavená na technológiách rozpoznávania obrazu, ktoré Google už využíva v aplikácii Lens, no teraz sú posunuté o krok ďalej.

Videá sú analyzované ako séria obrazových rámcov a Google používa špeciálny model s názvom Gemini, ktorý spracúva viaceré snímky v sekvencii a poskytuje odpovede zakorenené v informáciách z webu.

Význam vizuálneho vyhľadávania

Analytik priemyslu Paolo Pescatore v rozhovore pre BBC označil túto novinku za „veľký krok“ pre Google. Podľa neho sa umelá inteligencia dnes nachádza vo všetkom a vizuálny obsah je pre ľudí najprirodzenejší spôsob komunikácie.

Táto novinka podľa neho prináša nové spôsoby, ako „oživiť“ obsah prostredníctvom vyhľadávania, čo je jedna z najčastejších činností, ktoré ľudia na internete vykonávajú.

Z dlhodobého hľadiska táto technológia umožní umelej inteligencii stať sa personalizovaným nástrojom, ktorý bude prispôsobený používateľským zvyklostiam a potrebám.

Nové funkcie vyhľadávania

Okrem vyhľadávania pomocou videa Google predstavil aj ďalšie vylepšenia. Medzi nimi je zlepšenie nákupných výsledkov, ktoré teraz zahŕňajú recenzie a cenové informácie od rôznych predajcov, informuje portál The Verge.

Google tiež uviedol novú konkurenciu pre aplikáciu Shazam, ktorá umožní používateľom identifikovať hudbu priamo z webových stránok alebo streamovaných videí bez toho, aby museli opustiť aplikáciu.

Konkurenčný boj v oblasti vyhľadávania

Google stále dominuje v oblasti internetového vyhľadávania, kde ovláda viac ako 90 % globálneho trhu. Avšak konkurencia rastie, najmä zo strany OpenAI, tvorcu ChatGPT, ktorý tiež začal skúšať funkciu vyhľadávania otázok v rámci svojho chatbota.

Tento nástroj umožňuje používateľom klásť otázky a získať odpovede priamo z internetu prostredníctvom konverzácie s umelou inteligenciou.

Vzhľadom na to, že OpenAI nedávno zvýšila svoju hodnotu na 157 miliárd dolárov po získaní nového financovania, Google reaguje na tento rastúci tlak ďalšími inováciami.

Hoci zatiaľ žiadna konkurencia vážne neohrozuje jeho dominantné postavenie, Google jasne ukazuje, že sa bude aj naďalej prispôsobovať a rozširovať svoje technologické možnosti.

Zdroje: BBC, The Verge

Najnovšie videá

Trendové videá