Po víkendovom daždi sa na Slovensku vyjasní: Teplota výrazne stúpne. Čo môžeš očakávať na horách (PREDPOVEĎ)

  • Po upršanom víkende sa dnes oteplí, teploty stúpnu na 20 °C
  • Prúdenie teplého vzduchu prinesie slnečné dni a minimálne zrážky
  • Využi príležitosť na príjemné jesenné aktivity
teplé počasie, slnko
Unsplash/Sara Kurfeß
  • Po upršanom víkende sa dnes oteplí, teploty stúpnu na 20 °C
  • Prúdenie teplého vzduchu prinesie slnečné dni a minimálne zrážky
  • Využi príležitosť na príjemné jesenné aktivity

Po daždivom a sychravom víkende dnes prichádza výrazné zlepšenie počasia. Dáždnik môžeš nechať doma, pretože pondelok prinesie minimálne množstvo zrážok a mierne oteplenie.

Ako informuje SHMÚ, počasie na Slovensku dnes ovplyvňuje príliv teplého vzduchu z juhu, čo sa prejaví na zvýšení teplôt na celom území. Maximálne teploty dosiahnu 18 až 20 °C, pričom na severe bude okolo 13 °C a v horských oblastiach sa pohybujú teploty okolo 6 °C.

Vďaka tomuto prúdeniu teplého vzduchu nás čaká suchší deň, čo je po víkendovom daždi vítanou zmenou.

Slnečno s miernou oblačnosťou

Počas pondelka bude prevažne slnečno s malou až prechodne zväčšenou oblačnosťou. Ráno nás môže na niektorých miestach potrápiť hmla, ktorá však bude len dočasná a rýchlo sa rozplynie.

Na východe Slovenska sa môžu miestami objaviť slabé zrážky v podobe mrholenia, ale väčšina územia bude bez dažďa. Počasie tak poskytne príležitosť vychutnať si začiatok týždňa vonku bez obáv z nečakaného dažďa.

Vzduch sa postupne vyčistí a ku koncu dňa sa obloha vyjasní. Na juhozápade Slovenska sa dnes teploty budú pohybovať medzi 16 a 19 °C, s rannými minimami 6 až 9 °C.

Stredné Slovensko zaznamená teploty 14 až 18 °C, pričom ráno bude o niečo chladnejšie s teplotami 3 až 8 °C. Na východe Slovenska očakávame podobné teploty, a to medzi 14 a 18 °C, s rannými hodnotami medzi 4 a 8 °C, píše portál iMeteo.sk.

Chladnejšie, no priaznivé podmienky na horách

Pre tých, ktorí plánujú vyraziť do hôr, prinesie dnešné počasie stabilné, ale chladnejšie podmienky. Na hrebeňoch a vo vyšších polohách môže vietor dosiahnuť rýchlosť viac ako 50 km/h, a tak sa môže pocitová teplota zdať o niečo nižšia, uvádza TASR.

Vo výške 1 000 metrov bude ranná teplota okolo 4 °C a popoludní sa teplota vyšplhá na 13 °C. Na 1 500 metroch očakávame maximálnu dennú teplotu 9 °C, zatiaľ čo ráno tu bude okolo 4 °C.

Vo vyšších polohách, vo výške 2 000 metrov, bude teplota ráno 1 °C a popoludní dosiahne maximálne 6 °C. Hoci sú podmienky na horách chladné, zlepšenie počasia umožní bezpečný pobyt vonku.

Očakávané otepľovanie aj v ďalších dňoch

Prílev teplého vzduchu bude pokračovať aj v najbližších dňoch, čo znamená, že teploty budú ďalej stúpať. V utorok sa teplota na juhozápade Slovenska môže vyšplhať až na 23 °C, čo predstavuje ideálnu príležitosť na outdoorové aktivity.

Na druhej strane sa s otepľovaním dostaví aj mierny nárast vetra, ktorý môže v horských oblastiach nadobudnúť silu víchrice. Turisti by mali byť obozretní, keďže zvýšený vietor môže spôsobiť náročnejšie podmienky na hrebeňoch hôr.

Výhľad na príjemné slnečné dni

Počasie v nasledujúcich dňoch bude naďalej priaznivé, s možnosťou mierne premenlivej oblačnosti. Zlepšenie poveternostných podmienok po daždivom víkende prinesie stabilnejšie teploty a slnečné počasie, ktoré umožní vychutnať si jesenné dni v prírode.

Babie leto tak môže ešte chvíľu pokračovať, pričom sa vráti typické jesenné slnečné počasie, ktoré poskytne ideálne podmienky na výlety do prírody, ale aj na každodenné aktivity.

Hoci môžeme ráno očakávať hmlu, cez deň bude prevládať slnko, čo prispeje k pozitívnej zmene nálady po sychravom víkende.

Zdroje: iMeteo.sk, TASR, SHMÚ

Najnovšie videá

Trendové videá