MIMORIADNY SÚHRN Rok vojny v Gaze v číslach: Konflikt, ktorý priniesol nespočetne veľa obetí či hrozbu regionálnej vojny

  • Rok vojny v pásme Gazy priniesol tisíce obetí a zhoršujúcu sa humanitárnu krízu
  • Vrátenie rukojemníkov je stále v nedohľadne
  • Počet vysídlených civilistov rastie
  • Regionálne napätie signalizuje hrozbu širšieho konfliktu
Dieťa prechádza zničeným územím po izraelskej leteckej a pozemnej ofenzíve na Chán Júnis v pásme Gazy
Dieťa prechádza zničeným územím po izraelskej leteckej a pozemnej ofenzíve na Chán Júnis v pásme Gazy TASR/AP Photo/Abdel Kareem Hana
  • Rok vojny v pásme Gazy priniesol tisíce obetí a zhoršujúcu sa humanitárnu krízu
  • Vrátenie rukojemníkov je stále v nedohľadne
  • Počet vysídlených civilistov rastie
  • Regionálne napätie signalizuje hrozbu širšieho konfliktu

Rok po teroristickom útoku H*masu na Izrael sa región Gazy nachádza v hlbokej humanitárnej kríze, ktorá neustále narastá.

Udalosti zo 7. októbra minulého roka, keď militanti H*masu napadli Izrael, zabili približne 1 200 ľudí a zajali okolo 250 rukojemníkov, viedli k rozsiahlej odvete zo strany izraelskej vlády.

Premiér Benjamin Netanjahu odvtedy viedol bombardovanie a pozemné útoky, ktoré trvajú už viac ako rok a výrazne zhoršili situáciu v regióne.

Podľa miestneho zdravotníckeho ministerstva prišlo o život 41 870 Palestínčanov, z toho štvrtinu tvoria deti, píše portál The Independent.

Humanitárna situácia v Gaze

Počas konfliktu bolo z domovov vyhnaných približne 1,9 milióna Palestínčanov, čo predstavuje 90 % populácie v pásme Gazy. Mnohí z týchto ľudí teraz žijú v utečeneckých táboroch, kde čelia vážnym nedostatkom potravín a základných potrieb.

Viac než 495 000 ľudí zápasí s kritickým hladom, pričom takmer celá populácia pociťuje nedostatok potravín.

Zničená infraštruktúra a obmedzená zdravotná starostlivosť

Konflikt má ničivé dopady na zdravotnícke služby. Z 36 nemocníc v Gaze bolo izraelským bombardovaním poškodených alebo zničených až 31.

zdroj: TASR/AP/Khalil Hamra

Viac než 97 000 ľudí utrpelo zranenia a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 12 000 pacientov naliehavo potrebuje evakuáciu kvôli zraneniam, ako sú popáleniny či amputácie, píše organizácia Oxfam.

V dôsledku opakovaných útokov na nemocnice a zdravotnícke zariadenia je poskytovanie starostlivosti obmedzené.

Neúspešné pokusy o prímerie a rozšírenie konfliktu

Aj napriek snahe medzinárodných aktérov, vrátane USA a Kataru, sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť trvalé prímerie. Krátka pauza v novembri umožnila výmenu zajatcov, no boje sa čoskoro opäť rozbehli.

Konflikt sa z Gazy rozšíril aj na Izraelom okupovaný Západný breh a do Libanonu, pričom medzi Izraelom a H*zballáhom, ktorý podporuje Irán, dochádza k čoraz častejším prestrelkám.

Izraelská armáda vykonala cezhraničné útoky aj v Libanone, kde prišli o život civilisti a stupňujú sa obavy z eskalácie do širšieho regionálneho konfliktu.

Slová ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára

„Už dávno dozrel čas, aby celé medzinárodné spoločenstvo ešte viac tlačilo na dvojštátne usporiadanie, ktoré ako jediné spravodlivé a udržateľné riešenie môže stabilizovať vzťahy medzi Izraelom a Palestínou. Dnes si pripomíname smutné výročie barbarského útoku H*masu na Izrael a s rastúcimi obavami hľadíme na stabilitu regiónu. Tlak na humanitárne prímerie bude rásť,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v deň, keď si pripomíname vyše 1 200 obetí, väčšinou civilistov, viac ako 240 rukojemníkov zajatých militantmi.

Slovenská republika podľa Blanára ostro odsúdila tento neospravedlniteľný teroristický čin H*masu.

izrael palestína hamas vojna
zdroj: TASR/AP Photo/Tsafrir Abayov

„Odvtedy sme svedkami ničivej vojny v Gaze s desiatkami tisíc obetí a obrovským utrpením civilistov, humanitárnej krízy a porušovania medzinárodného humanitárneho práva. Apelujem na návrat k medzinárodnej diplomacii a zastavenie bojov. Mierové úsilie musí dostať šancu,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie s tým, že sa konflikt rozšíril aj na územie Libanonu a môže eskalovať do nepredvídateľných rozmerov.

Slovensko v súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou evakuovalo počas víkendu z Libanonu cez cyperskú Larnaku do Bratislavy 34 občanov SR a šesť desiatok občanov ďalších štátov.

Eskalácia a zapojenie zahraničných síl

Od začiatku konfliktu prebehlo v regióne viac ako 20 000 útokov, medzi ktoré patria letecké nálety, delostrelecké útoky a výbuchy.

Izrael uskutočnil viac než 10 547 útokov na palestínske územie, zahŕňajúc letecké a dronové údery či mínové výbuchy, podľa izraelského investigatívneho portálu 972+ bolo viac než 6 000 týchto útokov zameraných na civilistov.

Israel_Palestinians726785990356
zdroj: TASR/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Medzitým H*mas, H*zballáh a ich spojenci vykonali vyše 2 042 útokov na Izrael. Väčšinu z týchto útokov (okolo 75 %) uskutočnil H*zballáh, ktorý je podľa izraelských zdrojov najaktívnejší.

Ničivý dopad na civilistov a humanitárnych pracovníkov

Konflikt si nevyžiadal len životy vojakov, ale aj civilistov a humanitárnych pracovníkov. Podľa dostupných údajov bolo v Gaze zabitých viac ako 304 humanitárnych pracovníkov a 174 novinárov.

Na okupovanom Západnom brehu bolo zabitých 701 Palestínčanov pri stretoch s izraelskými silami a radikálnymi osadníkmi, pričom na strane Izraela bolo zaznamenaných 24 obetí.

Zapojenie Spojených štátov a následky sankcií

Spojené štáty poskytli Izraelu viac než 10 000 bômb, vrátane protitankových rakiet Hellfire. Okrem toho Spojené štáty schválili predaj stíhačiek a vojenského vybavenia v hodnote 20 miliárd dolárov, čím významne podporili izraelskú armádu.

Izraelské sankcie a obchodné embargá však výrazne ovplyvňujú životnú situáciu v Gaze, kde počet kamiónov s humanitárnou pomocou klesol z 500 denne pred konfliktom na 69 denne.

Vyhliadky na budúcnosť a obavy z regionálnej vojny

Situácia v Gaze zostáva veľmi napätá. Izraelské jednotky pokračujú v útokoch, čo môže viesť k rozšíreniu konfliktu do ďalších častí regiónu.

S pokračujúcim násilím medzi Izraelom a H*zballáhom rastie obava, že tento konflikt by mohol destabilizovať nielen Libanon, ale aj ďalšie štáty v regióne.

Konflikt v Gaze tak predstavuje významný humanitárny a bezpečnostný problém, ktorý si vyžaduje neodkladné riešenie. Bez efektívneho prímeria a medzinárodnej intervencie môžeme očakávať ďalšie straty na životoch a ďalšie utrpenie civilistov.

Vojna v Gaze v číslach

  • 1,205 ľudí zahynulo pri útoku H*masu na Izrael 7. októbra, vrátane zajatcov, ktorí zomreli alebo boli zabití v zajatí.
  • 251 rukojemníkov bolo zajatých počas útoku; 101 sa pravdepodobne stále nachádza v Gaze.
  • 29 miest bolo počas útoku prelomených pozdĺž hraničného plotu medzi Izraelom a Gazou.
  • 150,000 ľudí bolo evakuovaných zo svojich domovov na juhu Izraela po útoku 7. októbra.
  • 41,870 Palestínčanov bolo zabitých v Gaze od 7. októbra; z toho bolo 11,000 detí a 6,000 žien.
  • 1.9 milióna ľudí v Gaze bolo nútených opustiť svoje domovy, čo predstavuje viac ako 85 % populácie.
  • 495,000 ľudí čelí katastrofálnemu hladu v Gaze; viac ako 96 % populácie má problém s nedostatkom potravín.
  • 304 pracovníkov humanitárnej pomoci bolo zabitých v Gaze od 7. októbra; medzi nimi aj 174 novinárov.
  • 66 % budov v Gaze bolo poškodených alebo zničených, čo zahŕňa 164,000 štruktúr vrátane 70,000 domov.
  • 31 z 36 nemocníc v Gaze bolo poškodených alebo úplne vyradených z prevádzky.
  • 12,000 pacientov potrebuje evakuáciu z Gazy podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie.
  • Počet kamiónov vstupujúcich do Gazy denne klesol z 500 na 69 v auguste 2024.
  • 1,060,342 ton pomoci bolo dodaných do Gazy od začiatku konfliktu, vrátane 53,000 kamiónov.
  • 701 Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu bolo zabitých izraelskými silami; 24 Izraelčanov zahynulo pri palestínskych útokoch.
  • 10,000+ 2 000-librových bômb bolo dodaných USA Izraelu, spolu s tisíckami rakiet Hellfire.
Zdroje: The Independent, 972+, Oxfam

Najnovšie videá

Trendové videá