Nebeské divadlo na Slovensku: Kreutzova kométa sa blíži k Zemi. Vieme, kedy ju budeš môcť pozorovať voľným okom

  • Kométa C/2024 S1, objavená len pred pár dňami, sa blíži k Zemi
  • Tento mesiac by mohla byť viditeľná aj voľným okom
  • No najskôr musí prežiť extrémne blízke stretnutie so Slnkom
Kométa
Unsplash/Justin W
  • Kométa C/2024 S1, objavená len pred pár dňami, sa blíži k Zemi
  • Tento mesiac by mohla byť viditeľná aj voľným okom
  • No najskôr musí prežiť extrémne blízke stretnutie so Slnkom

Kométa C/2024 S1, objavená 27. septembra 2024 systémom ATLAS, by mohla byť jednou z najjasnejších komét tohto roku.

Tento fascinujúci nebeský objekt, patriaci do rodiny Kreutzových komét, sa pohybuje na dráhe, ktorá ho privedie veľmi blízko k Slnku, čo jej dodáva potenciál viditeľnosti aj voľným okom.

Pokiaľ prežije intenzívne teplo a gravitačné sily, ktoré jej prinesie najbližšie priblíženie k Slnku, môže sa stať skutočnou hviezdou jesenného neba.

Kreutzove kométy: Cestovatelia blízko Slnka

Kreutzove kométy, známe ako „sungrazery“, sa približujú k Slnku na vzdialenosti niekoľkých tisíc kilometrov, čo často vedie k ich rozpadu.

Tieto kométy, pomenované podľa astronóma Heinricha Kreutza, ktorý ich študoval na konci 19. storočia, pravdepodobne pochádzajú z jednej obrovskej kométy, ktorá sa rozpadla pred viac ako 2 000 rokmi, píše portál Chron.

Významní predstavitelia tejto skupiny, ako napríklad kométa Ikeya-Seki, priniesli nezabudnuteľné predstavenia na oblohe, ktoré si astronómovia pamätajú dodnes. Podobné očakávania teraz sprevádzajú aj novú kométu C/2024 S1.

Možnosti viditeľnosti a potenciálna jasnosť

Kométa C/2024 S1, podľa odhadov, dosiahne 28. októbra perihélium, teda najbližší bod na jej obežnej dráhe k Slnku. V tomto bode sa môže stať tak jasnou, že bude viditeľná aj počas dňa, podobne ako to bolo u komét Ikeya-Seki a Lovejoy.

Jej jasnosť môže dosiahnuť až -8,3 magnitúdy, čo ju zaradí medzi najjasnejšie objekty na oblohe, potenciálne jasnejšie ako Venuša, ktorá má jasnosť -3,9 magnitúdy.

Ak kométa úspešne prejde okolo Slnka a nerozpadne sa, mohla by byť viditeľná voľným okom na severnej pologuli niekoľko dní. Svoje maximum dosiahne okolo 23. októbra, keď bude najlepšie pozorovateľná zo severnej pologule pomocou ďalekohľadov.

Vplyv gravitačných síl a riziko rozpadu

Blízkosť k Slnku prináša kométe značné riziká, pretože extrémne teploty a silné gravitačné sily často vedú k rozpadu jej jadra. Mnoho Kreutzových komét sa po prelete pri Slnku vyparilo a zmizlo z oblohy.

Existuje teda možnosť, že C/2024 S1 tento osud neprežije, alebo sa začne rozpadávať ešte pred dosiahnutím perihélia.

„Kreutzove sungrazery sú nevyspytateľné,“ upozorňuje vedec Karl Battams z Naval Research Lab pre portál Newsweek. Podľa neho môže kométa ešte predčasne explodovať alebo úplne vyhasnúť, čo by znamenalo, že jej jasnosť a viditeľnosť nedosiahnu očakávané úrovne.

Zhrnutie histórie Kreutzových komét

História Kreutzových komét obsahuje niekoľko pozoruhodných príkladov, ako je Ikeya-Seki, ktorá bola viditeľná počas denného svetla v roku 1965 s jasnosťou -11 magnitúdy.

Tento typ komét je fascinujúcim fenoménom práve pre svoju schopnosť priblížiť sa k Slnku a vytvoriť jasné vizuálne predstavenie na oblohe. Ak C/2024 S1 uspeje, mohla by byť ďalším významným členom tejto kométovej rodiny.

Ako a kedy kométu pozorovať?

Kométu C/2024 S1 je možné pozorovať už teraz pomocou malých ďalekohľadov, nachádza sa v súhvezdí Hydra a má jasnosť okolo 12 magnitúd. Hvezdári však očakávajú, že jej viditeľnosť sa bude postupne zvyšovať, ako sa bude približovať k Slnku.

Pre obyvateľov južnej pologule bude najlepšie pozorovateľná koncom októbra, pričom na severnej pologuli sa môže objaviť krátko po perihéliu.

Čo nám prináša C/2024 S1?

Aj keď nie je isté, či kométa C/2024 S1 dosiahne očakávané jasné predstavenie, jej prelet v blízkosti Slnka ponúka príležitosť na sledovanie fascinujúceho prírodného fenoménu.

Amatérski aj profesionálni astronómovia môžu sledovať, ako táto kométa zvládne výzvu blízkosti k našej hviezde.

S jej potenciálom stať sa jedným z najjasnejších objektov tohto roku, by sme si jej prelet nemali nechať ujsť, aj keď len cez objektívy našich ďalekohľadov.

Vývoj udalostí však ukáže, či bude kométa dostatočne silná na to, aby obstála v silnom gravitačnom poli Slnka, alebo či sa stane len ďalším krátkym, ale pútavým hosťom na našej oblohe.

Zdroje: Chron, Newsweek

Najnovšie videá

Trendové videá