Maladaptívne snívanie Slovákom kazí produktivitu. Expertka radí, ako uniknúť zo začarovaného kruhu

  • Nadmerné snívanie môže spôsobiť psychické problémy
  • Tieto príznaky naznačujú problém
  • Závislí sú od neho najmä kreatívni ľudia
psychológ, úzkosť
Ilustračné foto Archív Canva
  • Nadmerné snívanie môže spôsobiť psychické problémy
  • Tieto príznaky naznačujú problém
  • Závislí sú od neho najmä kreatívni ľudia

Strácať sa vo svojej hlave je zrejme výsadou kreatívnych ľudí. Aspoň to som si vždy myslela, keď som si uvedomila, že mi je vo svojom vnútornom svete odjakživa dobre. Ale tak ako vo všetkom treba hľadať stred medzi dvomi krajnosťami, aj snívanie môže mať negatívny dopad na tvoj život. Psychologička nám totiž vysvetlila, čo to je maladaptívne snívanie. 

Veľa ľudí si dokáže čas v autobuse alebo pred zaspaním spestriť vytváraním príbehov vo svojej mysli. Vedia si predstaviť reálne aj hypotetické situácie, spomínať na pekné aj škaredé zážitky či pohladiť samého seba predstavou vytúženého momentu. Denné snívanie je, samozrejme, úplne prirodzené. 

Podľa odborníčky je v niektorých prípadoch aj užitočné, pretože je zdrojom potešenia a pomáha zmierniť nudu. Snívanie slúži aj na rozvoj kreativity, pomôže ti vyriešiť problémy a osamelým ľuďom spestrí ťažšie chvíle. Na druhej strane však silná fantázia môže viesť k psychickým poruchám. 

„Odhaduje sa, že až 2,5 percenta dospelých to so snívaním preháňa. Tento typ nadmerného snívania je definovaný ako ‚maladaptívne snívanie‘. Ľudia, ktorí trpia touto poruchou, sa nutkavo zapájajú do živých fantázií a zápletiek tak nadmerne, že to narúša ich schopnosť fungovať v každodennom živote. A to je problém,“ vysvetľuje psychologička. 

Barbora Brzáková Krelová, psychologička z platformy Ksebe.sk, sa s nami pozrela na temné zákutia ľudskej fantázie. Ak si jedným z tých, ktorí sa vo svojej hlave strácajú nadmerne, poradí ti, aké príznaky na sebe odsledovať, prečo je ťažké so snívaním „seknúť“ a ako ti môže kvôli tomuto zvyku klesnúť produktivita. 

Prečo ľudia utekajú do svojej hlavy

Ako vysvetľuje psychologička, spúšťače maladaptívneho snívania sú individuálne. Spôsobiť ho môže trauma alebo stres (používaš snívanie na vyrovnanie sa s nepríjemnými pocitmi), u niekoho je však rozhodujúca nuda alebo nedostatok stimulácie. Zavážiť môže aj ADHD, v dôsledku ťažkostí s pozornosťou a kontrolou impulzov. 

„U niektorých to môže byť sociálna izolácia. Ľudia, ktorí majú obmedzenú sociálnu podporu, alebo ktorí zažívajú pocity osamelosti a izolácie, môžu mať väčšiu pravdepodobnosť, že budú upadať do prehnanej fantázie. A svoju úlohu zohráva i genetika. Zistilo sa totiž, že sa vyskytuje v rodinách dedične,“ vysvetľuje odborníčka.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroj: Ksebe.sk

Najnovšie videá

Trendové videá