Elektrina a plyn prudko zdražujú: Vieme, čo čaká slovenské domácnosti. O toľkoto si priplatíš

  • Rastúce ceny energií tlačia domácnosti k vyšším výdavkom
  • Elektrina aj plyn neustále zdražujú, pričom od roku 2025 sa končia dotácie
elektromer elektrina energie ceny energií
TASR/Roman Hanc
  • Rastúce ceny energií tlačia domácnosti k vyšším výdavkom
  • Elektrina aj plyn neustále zdražujú, pričom od roku 2025 sa končia dotácie

Ceny elektriny a zemného plynu v posledných týždňoch neustále stúpajú a vyvolávajú obavy medzi slovenskými domácnosťami, ktoré už začínajú pociťovať dosahy drahších energií.

Podľa analytika Tomáša Boháčka z 365.bank pre agentúru SITA, október predstavuje kľúčový mesiac na určenie fixácií cien pre nasledujúci rok.

Boháček odhaduje, že priemerná domácnosť môže očakávať zvýšenie cien elektriny o približne 1 %, zatiaľ čo plyn by mohol zdražieť až o 18 %.

Domácnosti vykurujúce plynom tak pocítia najväčší nárast nákladov, zatiaľ čo tí, čo používajú elektrinu, by mali benefitovať z nižšej sadzby DPH.

Rast cien energií: Faktor dopytu a regulácií

Ako ukazujú dáta z pražskej burzy PXE, elektrina určená na dodávky na Slovensko sa v piatok predávala za 98 eur za megawatthodinu, čo je nárast oproti začiatku minulého týždňa, keď cena bola 95 eur.

Ceny plynu na trhu TTF v Holandsku sa tiež vyšvihli na 41 eur za megawatthodinu, pričom začiatkom roka sa pohybovali okolo 32 eur. Tento nárast je pripisovaný zvýšenému dopytu po vykurovaní počas chladného počasia, ktoré zasiahlo Európu.

Ceny energií na Slovensku sú však regulované a koncové ceny pre spotrebiteľov sú určované na základe viacerých faktorov vrátane marží dodávateľov.

Rovnako je dôležité podotknúť, že náklady na vykurovanie sa v prípade plynu ďalej premietajú aj do cien tepla, ktoré je v slovenských domácnostiach často produkované v plynových kotolniach.

Dopad na ceny tepla a DPH

Ako sme ťa informovali aj v tomto článku, predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Stanislav Janiš upozornil, že očakávané zvýšenie DPH z 20 % na 23 % bude znamenať ďalší rast nákladov pre domácnosti.

Podľa Janiša, ak sa DPH zvýši, priemerná domácnosť môže očakávať ročný nárast nákladov na teplo o 30 až 35 eur. SZVT apeluje na vládu, aby rovnako ako v prípade elektriny znížila DPH aj na dodávky tepla.

Zníženie DPH by vyrovnalo podmienky pre domácnosti, ktoré sú napojené na centrálne zásobovanie teplom (CZT), a znížilo by tak náklady pre približne 761-tisíc domácností, čo predstavuje 2,4 milióna obyvateľov.

Zníženie dotácií na energie

Vláda plánuje od roku 2025 ukončiť dotácie na energie, čo pre domácnosti znamená nevyhnutnosť pripraviť sa na vyššie náklady. Podľa predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka, sú nárasty v cenách energií očakávané, ale nie dramatické.

Pre domácnosti, ktoré využívajú plyn na varenie a ohrev teplej vody, sa očakáva, že budú mesačne platiť približne o 16 eur viac, čo ročne predstavuje navýšenie nákladov o 221 eur.

V prípade domácností, ktoré plyn využívajú aj na vykurovanie, sa môže nárast vyšplhať až na 38 eur mesačne, teda ročne na približne 450 eur.

Ako sa pripraviť na vyššie účty za energie?

Domácnosti na Slovensku budú musieť čeliť rastúcim cenám energií, ktoré zasiahnu najmä vykurovanie plynom a teplom produkovaným z centrálneho zásobovania.

Odborníci odporúčajú zvážiť energetickú efektívnosť domácnosti a možné investície do úsporných opatrení, ako sú zatepľovanie alebo využitie solárnych panelov na výrobu teplej vody.

Zároveň je možné očakávať, že vláda bude naďalej hľadať riešenia na zmiernenie dosahov rastúcich cien energií. Ak sa DPH na teplo nezníži, SZVT plánuje pokračovať v tlaku na vládu, aby sa tento krok uskutočnil.

Aj keď nárasty cien energií môžu pre mnohé domácnosti znamenať zvýšené výdavky, vhodnými opatreniami a informovanosťou sa dá tento dopad aspoň čiastočne zmierniť.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá