Predčasné splácanie hypotéky alebo investovanie: Zisti, ktorá cesta je pre teba lepšia a čo ti prinesie viac peňazí

  • Predčasné splatenie hypotéky môže byť lákavé, no investície prinášajú dlhodobé zhodnotenie
  • Zisti, ktorá cesta je pre teba lepšia a ako to ovplyvní tvoju budúcnosť
Mladý pár žiada o hypotéku a ruky s kalkulačkou.
Freepik/@Drazen Zigic, Freepik/@xb100
  • Predčasné splatenie hypotéky môže byť lákavé, no investície prinášajú dlhodobé zhodnotenie
  • Zisti, ktorá cesta je pre teba lepšia a ako to ovplyvní tvoju budúcnosť

Mnohí majitelia nehnuteľností snívajú o tom, že jedného dňa budú bývať vo vlastnom bez akýchkoľvek finančných záväzkov. Splatená hypotéka prináša pocit slobody a bezpečia, no nie vždy to je najlepšia finančná stratégia.

Predčasné splácanie úveru môže byť síce psychologicky uspokojujúce, ale z hľadiska budovania majetku môže byť finančne výhodnejšie investovať.

Výhody predčasného splácania

Ako píše portál openiazoch.sk, z pohľadu mnohých finančných poradcov, vrátane Dava Ramseyho, je predčasné splácanie hypotéky vhodné najmä pre tých, ktorí chcú minimalizovať stres spojený s dlhom a zabezpečiť si vlastnú strechu nad hlavou čo najskôr.

Splatená nehnuteľnosť prináša pokoj a umožňuje sústrediť sa na iné finančné ciele bez obáv z mesačných splátok.

Splatenie hypotéky však nemusí byť najlepšou voľbou pre každého, najmä ak dokážeš využiť svoje voľné prostriedky na investície, ktoré ti časom prinesú vyšší výnos než je úrok na hypotéke.

Investovanie namiesto splácania

Vložiť voľné financie do investícií môže priniesť oveľa vyšší výnos. Ak máš 25 rokov a investuješ, každé jedno euro môže do tvojich 65 rokov narásť až na 88 eur.

Naopak, ak máš 40 rokov, tento zisk sa už rapídne znižuje na približne 7 eur za každé investované euro. To znamená, že čím skôr začneš investovať, tým viac dokážeš svoje peniaze zhodnotiť.

Preto niektorí odborníci, ako napríklad Brian Preston a Bo Hanson z The Money Guy Show, radia mladším ľuďom sústrediť sa radšej na investície.

Finančné trhy historicky prinášajú ročný výnos v priemere 7 či 8 %, čo v dlhodobom horizonte výrazne prevýši úroky na hypotéke.

Kalkulácia rozdielu

Portál openiazoch.sk uvádza príklad na ilustráciu: predstavme si dvoch mladých ľudí, Dávida a Máriu. Obaja vlastnia dom v hodnote 300-tisíc eur a vzali si hypotéku 240-tisíc eur.

Dávid sa rozhodol splatiť svoju hypotéku čo najskôr, takže si vybral 15-ročnú splátku s vyššou mesačnou platbou. Mária si zvolila 30-ročnú hypotéku s nižšou splátkou a rozdiel investovala.

Po tridsiatich rokoch obaja minuli rovnakú sumu, no Mária mala nasporených 1,2 milióna eur, zatiaľ čo Dávid „iba“ 870-tisíc. Rozdiel vyše 370-tisíc eur vznikol preto, že Mária využila zložený úrok a dosiahla vyšší výnos.

Riziká a likvidita

Jednou z výhod investovania oproti predčasnému splácaniu hypotéky je flexibilita. Kým peniaze investované na burze máš k dispozícii v priebehu niekoľkých dní, predčasne splatené financie sa už do úveru nevrátia, píše portál Forbes.sk.

Ak by si sa dostal do finančných problémov, banka ti s ich uvoľnením len tak nepomôže.

Likvidita a kontrola nad svojimi peniazmi je dôležitým aspektom investovania. Peniaze uložené v diverzifikovanom portfóliu sú relatívne dostupné, zatiaľ čo predčasne splatený úver znamená, že o tieto prostriedky prichádzaš na dlhé roky.

Kedy má predčasné splácanie zmysel?

Predčasné splácanie hypotéky môže byť vhodné pre tých, ktorí majú vysokú averziu k riziku a ocenia pocit istoty. Ak už máš dostatok finančných aktív na zabezpečenie dôchodku, predčasné splatenie úveru môže byť vhodnou voľbou.

Tiež, ak dosiahneš vek, keď sa ti investície už nezhodnocujú tak rýchlo, predčasné splácanie hypotéky môže dávať zmysel.

Zdroje: openiazoch.sk, Forbes

Najnovšie videá

Trendové videá