Súd rozhodol: Mafiánsky boss „Piťo“ zrejme nepríde o obrovský majetok. Ten mu prepadol ako súčasť trestu

  • V pondelok 7. októbra sa Juraj Ondrejčák alias Piťo postavil opäť pred sudcu
  • Podal si návrh na povolenie obnovy konania
Juraj Ondrejčák alias Piťo
Ilustračná fotografia TASR/Štefan Puškáš
  • V pondelok 7. októbra sa Juraj Ondrejčák alias Piťo postavil opäť pred sudcu
  • Podal si návrh na povolenie obnovy konania

Juraj Ondrejčák, známy pod prezývkou „Piťo“, kedysi jeden z najobávanejších slovenských mafiánov, sa opäť ocitol v centre pozornosti. V pondelok 7. októbra 2024 o 10.30 mal súd v Banskej Bystrici, kde podal návrh na povolenie obnovy konania. 

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodol o povolení obnovy konania pre Juraja Ondrejčáka. Súd rozhodol, že časť trestu, ktorá sa týka prepadnutia Ondrejčákovho majetku, bude zrušená. To znamená, že Ondrejčák by mohol získať späť svoj majetok, ktorý mu prepadol ako súčasť trestu.

Rozhodnutie súdu sa však týka len majetku. Ostatné časti Ondrejčákovho trestu, vrátane 23 rokov väzenia, zostávajú nezmenené. Rozhodnutie súdu však nie je právoplatné, keďže prokurátor aj obhajca odsúdeného podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Kto bol Juraj Ondrejčák alias Piťo?

Ondrejčák bol dlhoročným šéfom zločineckej skupiny „piťovci“, ktorá operovala najmä v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Jeho gang bol známy svojou brutalitou, obchodom s drogami a vydieraním. Piťovci boli neprehliadnuteľní – pohybovali sa v skupinkách, vyvolávajúc strach a rešpekt. Sám Ondrejčák žil život typického mafiánskeho bossa. Jazdil v opancierovanom Mercedese triedy G, býval v luxusnej vile pripomínajúcej nedobytnú pevnosť a po jeho boku sa objavovala víťazka súťaže Miss Slovensko 2003 Adriana Pospíšilová.

Zlom preňho nastal 15. novembra 2011, keď ho zadržali počas masívnej policajnej akcie s kódovým označením „Eden“. Išlo o dovtedy najväčšiu akciu v histórii Slovenska, na ktorej sa zúčastnilo približne 350 príslušníkov policajného zboru. Ondrejčáka zadržali v jeho luxusnej vile v bratislavskom Lamači, kam sa členovia elitného policajného komanda zlanili z vrtuľníka o štvrtej ráno.

Juraj Ondrejčák alias Piťo na súde
zdroj: TASR/Štefan Puškáš

V auguste 2013 sa začal súdny proces na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, sprevádzaný mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami. Ondrejčák počas procesu tvrdil, že ide o predvolebné divadlo pre médiá a že svedkovia proti nemu sú zmanipulovaní. V máji 2014 ho uznali vinným a dostal 18 rokov väzenia ako hlava zločineckej skupiny. Najvyšší súd neskôr tento trest znížil na 16 rokov.

Významný zvrat nastal v máji 2021, keď Ondrejčák uzavrel dohodu o vine a treste. Priznal sa k trom vraždám a jednému pokusu o vraždu, čím sa vyhol možnému doživotnému trestu. Špecializovaný trestný súd v Pezinku mu uložil 23-ročný trest odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia. Súčasťou rozsudku bol aj ochranný dohľad na tri roky po prepustení.

Priznal sa k vraždám 

Ondrejčák sa priznal k spoluúčasti na vražde kosovského Albánca Fadila Pasjaču v roku 2000, ktorého odstránenie si objednal ďalší mafián z východného Slovenska, Dušan Borženský. Priznal sa tiež k nariadeniu likvidácie šéfa bratislavskej konkurenčnej skupiny Jána Takáča v roku 2003. Okrem toho priznal vraždu Ľuboslava Velka, alias Vlka, ktorý pomáhal pri vražde Albánca a ktorého Ondrejčák osobne zabil, aby odstránil možného svedka. Posledným priznaným skutkom bol pokus o vraždu Tibora Füleho, spájaného s gangom Takáčovcov.

Súčasťou dohody bolo aj odškodnenie pozostalých obetí. Ondrejčák mal zaplatiť 500-tisíc eur rodine Fadila Pasjaču a po 100-tisíc eur každému z detí Jána Takáča. Zdá sa však, že tieto sumy zatiaľ neboli uhradené. Deti Jána Takáča si v júni 2021 uplatnili svoje pohľadávky v konkurznom konaní, ktoré prebieha na majetok Juraja Ondrejčáka.

V rámci trestu Ondrejčákovi prepadol všetok majetok. Konkurzný správca Karol Kovár doteraz získal predajom jeho majetku takmer 870-tisíc eur, z čoho bolo vyplatených viac ako 270-tisíc na pohľadávky. Speňažená bola Piťova luxusná vila, byt v historickom centre Bratislavy a záhrada v Lamači. Stále zostávajú nespeňažené pozemky na Donovaloch, ktoré boli už desaťkrát neúspešne dražené.

Aktuálne má Piťo odsedených vyše jedenásť rokov, keďže do trestu sa započítava aj vyšetrovacia väzba od novembra 2011. Jeho pád a následné priznanie viny ukončili jednu z najmilitantnejších kapitol slovenského podsvetia. Napriek tomu, že Ondrejčák je za mrežami, jeho príbeh stále púta pozornosť verejnosti a médií, o čom svedčí aj dnešné súdne pojednávanie. Zostáva otázne, aký bude ďalší vývoj tohto prípadu a či Ondrejčákova žiadosť o obnovu konania prinesie nové skutočnosti do už uzavretého prípadu po jeho odvolaní.

Najnovšie videá

Trendové videá