EÚ rozdáva 35 500 preukazov na cestovanie Európou zadarmo. Splniť musíš tieto kritériá, zodpovieš 6 otázok

  • Iniciatíva je súčasť programu Erasmus a cieľom je posilniť kultúrne prepojenia v EÚ
  • Cestovať budú môcť 30 dní a to samostatne aj v skupinách
vlaky na železnici v zahraničí, šťastné dievča na dovolenke, cestovanie
Vďaka iniciatíve EÚ budú môcť mladí ľudia do 18 rokov cestovať po Európe úplne zdarma. Archív Canva
  • Iniciatíva je súčasť programu Erasmus a cieľom je posilniť kultúrne prepojenia v EÚ
  • Cestovať budú môcť 30 dní a to samostatne aj v skupinách

Hovorí sa, že s cestovaním je to ako s návykovou látkou, respektíve so športom či stávkovaním, keď raz človek začne, potom je mimoriadne ťažké prestať. Objavovať nové miesta, krajiny, ľudí a kultúry je pre mnohých celoživotným dobrodružstvom, ba u čoraz väčšieho počtu ľudí až zmysel života.

Aj preto je dobré začať čím skôr. A preto, ak máš do 18 rokov, vďaka Európskej únii budeš mať od jari budúceho roka jedinečnú príležitosť cestovať naprieč krajinami EÚ zadarmo. Renomovaný portál Euronews píše, že všetko, čo musíš urobiť, je odpovedať na šesť otázok a máš šancu na bezplatný mesačný železničný preukaz.  

Súčasťou žiadosti je aj kvíz o EÚ

EÚ rozdáva 35 500 bezplatných železničných preukazov pre mladých ľudí mladších ako osemnásť rokov v rámci programu DiscoverEU. The Brussels Times vysvetľuje, že ide o posledné kolo iniciatívy, ktorá bola prvýkrát spustená v roku 2018. Made in Vilnius dopĺňa, že iniciatíva je zahrnutá do nového programu Erasmus+ na roky 2021 – 2027 a jej cieľom je podporovať kultúrne prepojenia v EÚ. Od roku 2018 sa o 319 000 voľných cestovných lístkov uchádzalo viac ako 1,3 milióna záujemcov. Viac ako dve tretiny uviedli, že bez DiscoverEU by neboli schopní financovať svoj cestovný pas,“ poznamenali predstavitelia Európskej komisie. Oprávnení majú príležitosť preskúmať európske dedičstvo a históriu a zároveň stretnúť ľudí z celého kontinentu.

Aby mali záujemcovia šancu vyhrať bezplatný železničný preukaz, ich dátum narodenia musí spadať medzi 1. január a 31. december 2006. Program je otvorený pre legálnych obyvateľov 27 členských štátov EÚ, prípadne zámorských krajín. Prihlásiť sa môžu aj obyvatelia tretích krajín spojených s Erasmom. Patria sem Island, Lichtenštajnsko, Severné Macedónsko, Nórsko, Srbsko a Turecko. Ak spĺňaš tieto kritériá, ďalšou fázou je zamieriť na Európsky portál pre mládež a absolvovať kvíz oprávnenosti. Euronews v tomto kontexte dopĺňa, že prihlášky si už môžeš podať a deadline je 16. október o 12.00 hod. 

Tvojou úlohou bude odpovedať na päť otázok o EÚ a jednu doplňujúcu otázku. Tieto pokrývajú všeobecné znalosti o EÚ a jej iniciatívach zameraných na mladých ľudí. Budeš tiež vyzvaný, aby si poskytol ďalšie informácie o tvojich cestovných plánoch. To zahŕňa, kedy plánuješ cestovať, či to bude prvýkrát, či budeš cestovať sám bez rodičov, čo by si sa chcel zo skúsenosti naučiť a akým spôsobom si budeš cestu financovať. „Kandidáti budú zoradení na základe ich odpovedí a cestovné lístky budú distribuované na základe tohto hodnotenia,“ píše sa vo vyhlásení Európskej komisie, z ktorého cituje portál The Brussels Times. 

Ako bude schéma fungovať

Pýtaš sa, ako to bude fungovať v praxi? Tí, ktorí uspejú, získajú bezplatný železničný preukaz na cestovanie po Európe až na 30 dní v období od 1. marca 2025 do 31. mája 2026. Vo fáze podávania žiadosti si môžeš vybrať, či budeš cestovať sám alebo so skupinou až piatich priateľov. Ak sa rozhodneš cestovať ako skupina, môžeš svoj kód aplikácie zdieľať so svojimi priateľmi, aby si umožnil registráciu aj im.

Na kvízové ​​otázky EÚ musí odpovedať iba vedúci skupiny; členovia skupiny musia poskytnúť osobné údaje na vyplnenie žiadosti a splnenie kritérií veku a trvalého pobytu. Cestovný lístok je možné použiť v krajine tvojho pobytu iba na jednu cestu tam a jednu cestu späť. Musí zahŕňať cestu do minimálne jednej ďalšej krajiny oprávnenej v rámci danej schémy.

Celková cesta môže trvať od jedného dňa až po maximálne jeden mesiac, vrátane až siedmich cestovných dní. Účastníci budú mať vo všeobecnosti nárok na preukaz v hodnote až 283,26 EUR v druhej alebo ekonomickej triede. Suma sa môže zvýšiť pre žiadateľov cestujúcich zo vzdialených alebo zámorských regiónov.

V niektorých prípadoch budú zahrnuté aj lístky na autobus a trajekt. Aby sa zabezpečilo, že mladí ľudia žijúci v odľahlých oblastiach alebo na ostrovoch nie sú vylúčení, môžu sa vo výnimočných prípadoch udeliť aj lety. Vždy bude uprednostňovaná ekologicky najudržateľnejšia možnosť.

Ak budeš jedným zo šťastných ocenených, dostaneš aj Európsku kartu mládeže (EYCA) platnú na jeden rok. To poskytuje zľavy na kultúrne návštevy a aktivity, vzdelávanie, prírodu, šport, miestnu dopravu, ubytovanie, stravu a podobné výhody v rámci celej EÚ.

Zdroje: Euronews, The Brussels Times, Made in Vilnius

Najnovšie videá

Trendové videá