Štát poskytne desaťtisícom Slovákov príspevok 5 000 eur: Bonus sa týka konkrétnych profesií

  • Vláda prichádza s lákavým balíčkom odmien
  • Niektorí Slováci môžu získať tisíce eur navyše
Matúš Šutaj Eštok, euro
Matúš Šutaj Eštok, euro peniaze TASR/Dano Veselský, Canva/gregory_lee
  • Vláda prichádza s lákavým balíčkom odmien
  • Niektorí Slováci môžu získať tisíce eur navyše

Na Slovensku došlo k výrazným zmenám v systéme odmeňovania policajtov, čo je reakciou na pretrvávajúce problémy s personálnou krízou v ozbrojených zložkách.

Ako uvádza portál Pravda, jednou z hlavných noviniek je možnosť získať stabilizačný alebo náborový príspevok vo výške 5 000 eur. Táto iniciatíva je navrhnutá tak, aby prilákala nových príslušníkov a zároveň udržala skúsených policajtov, ktorých odchody do dôchodku by mohli ešte viac zhoršiť situáciu v policajnom zbore.

Príspevok vo výške 5 000 eur

Jednorazový stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur je určený pre tých príslušníkov Policajného zboru, Ozbrojených síl SR, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby či finančnej správy, ktorí k 30. júnu 2025 odslúžia minimálne 20 rokov.

Tento príspevok má byť vyplatený ako forma odmeny za dlhoročnú službu, pričom podmienkou je zotrvanie v služobnom pomere ďalšie tri roky. Štát sa snaží zmierniť odliv skúsených pracovníkov, ktorí zvažujú odchod do dôchodku, a zároveň zlepšiť personálnu stabilitu týchto zložiek​.

Okrem stabilizačného príspevku bol schválený aj dočasný náborový príspevok vo výške 5 000 eur, ktorý bude dostupný pre nových policajtov, ako aj ozbrojených príslušníkov finančnej správy, ktorí do služby nastúpia v období od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025.

Tento príspevok je určený výhradne pre tých, ktorí budú prijatí do štátnej služby po prvýkrát. Policajt však bude môcť o príspevok požiadať až po absolvovaní policajného vzdelania a získaní funkcie, pričom podmienkou bude zotrvanie v službe minimálne päť rokov.

Príspevky na bývanie a osobný príplatok

Ako informuje portál Topky, policajti a ďalší príslušníci ozbrojených zložiek majú po novom nárok aj na zvýšené príspevky na bývanie, ktoré budú dosahovať sumu až 700 eur mesačne. Príspevky sú určené predovšetkým pre tých, ktorí slúžia v oblastiach s vyššími nákladmi na bývanie.

Ďalšou novinkou je možnosť získať osobný príplatok, a to už bezprostredne po nástupe do služby. Doteraz bolo bežné, že tento príplatok bol priznávaný až po absolvovaní prípravnej štátnej služby, ktorá trvala aj 18 mesiacov.

Nový systém zavádza možnosť skoršieho priznania osobného príplatku, čím sa očakáva zvýšenie motivácie príslušníkov a plynulejší prechod do výkonnej služby. Tento príplatok môže dosahovať až 100 % funkčného platu, pričom jeho výška bude priamo závislá od úrovne plnenia pracovných úloh a náročnosti konkrétnej služobnej pozície.

„Uvedeným opatrením v oblasti odmeňovania sa podporí motivácia vykonávať v služobnom pomere také pozície, ktorých obsadenie je problematické najmä z dôvodu vyššej konkurencieschop­nosti súkromného sektora,“ cituje portál Pravda ministerstvo vnútra.

Zdroje: Pravda, Topky

Najnovšie videá

Trendové videá