Revolučný objav v prevencii vážneho ochorenia: Bežný „nápoj zimy“ znižuje riziko až o pätinu

  • Mozgová príhoda patrí medzi vážne zdravotné problémy
  • Existuje však však potravina, vďaka ktorej vieme riziko mŕtvice znížiť
čaj
Ilustračná fotografia Canva
  • Mozgová príhoda patrí medzi vážne zdravotné problémy
  • Existuje však však potravina, vďaka ktorej vieme riziko mŕtvice znížiť

Mŕtvica alebo mozgová príhoda patrí medzi vážne zdravotné problémy. Ide o spontánne ochorenie z dôvodu nedostatočného prekrvenia mozgu, informuje pilulka.sk. Tento problém môže viesť k trvalým následkom, ako napríklad k poškodeniu mozgových buniek či strate funkcie tela, ktorú ovláda postihnutá časť. 

Dobrou správou však je, že nové výskumy naznačujú, že pitím správnych nápojov vieme riziko tohto problému znížiť. 

 

S kávou radšej opatrne

Nová štúdia, na ktorú upozornil portál healthline.com, informuje, že štyri šálky kávy denne a sýtené sladené nápoje môžu zvýšiť riziko mŕtvice. To, čo jeme a pijeme, má obrovský vplyv na naše cievy a celkový kardiovaskulárny systém. 

Profesor Andrew Smyth z Univerzity Galway v Írsku, ktorý viedol štúdie, uvádza, že je potrebné minimalizovať konzumáciu sladených, sýtených nápojov a vymeniť ich za čistú vodu. 

Dokázalo sa, že ženy majú väčšiu šancu dostať mŕtvicu v prípade, ak konzumujú veľa džúsov, píše sa o tom v štúdii. Ukázalo sa, že niektoré ovocné šťavy obsahujú prospešné látky pre naše srdce, a to polyfenoly. Avšak niektoré sa skladajú z konzervačných látok a sladidiel, ktoré znižujú potenciálne výhody vôd.

Zníženie rizika mŕtvice 

Výskum zistil aj prekvapivé poznatky. Konzumácia troch až štyroch šálok čaju znižuje riziko mozgovej príhody. Týchto dvoch štúdií sa zúčastnilo 27-tisíc ľudí z 27 krajín. Z toho 13 500 respondentov prekonalo prvú mozgovú príhodu. 

Pitie čaju bolo spojené so znížením rizika všetkých druhov mŕtvice až o 19 percent. O 22 percent sa zmenšilo riziko krvácania do mozgu. Benefity sa však rozlišovali v závislosti od toho, o aký druh čaju ide.

Napríklad pitie raňajkového čierneho čaju, ako je earl grey, znížilo riziko mŕtvice až o 29 percent, zatiaľ čo zelený čaj len o 27 percent. Tieto benefity však zanikli, akonáhle respondenti pridali do nápoja mlieko.

Pre presnejšie informácie je potrebných stále viac výskumov.

Benefity konzumácie čaju

Čaj vzniká prostredníctvom vylúhovania lístkov v teplej vode. Medzi základné druhy čaju patria: čierny, zelený a biely. Každý má jedinečnú chuť a vôňu, ktorá závisí od druhu lístka a metód jeho spracovania, informuje o tom portál bbcgoodfood.com.

Pitie čaju prináša množstvo zdravotných výhod. Medzi základné výhody radíme:

  • lepší krvný tlak,
  • zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb,
  • zníženie rizika cukrovky,
  • modulovanie glykemickej odpovede,
  • zlepšovanie zdravia čriev,
  • zmierňovanie stresu a úzkosti.

Dobré vlastnosti čaju spočívajú v zlúčeninách, tzv. polyfenoloch. Druh čaju, teplota vody a čas lúhovania majú veľký vplyv na ochranné látky. Pravidelná konzumácia polyfenolov chráni bunky pred poškodením a znižuje riziko chorôb. 

Čaj je vnímaný ako relaxačný nápoj na rozdiel od kávy. Oba tieto nápoje obsahujú kofeín, no len čaj má aminokyselinu (L-theanine), ktorá má relaxačné účinky. 

Odporúčaná denná dávka závisí od druhu alebo od konkrétnej osoby. Ak ti neprekáža kofeín, môžeš vypiť tri až štyri šálky čierneho čaju denne. Milovníci zeleného čaju si môžu dopriať aj viac. 

Zdroje: healthline.com, pilulka.sk , j-stroke.org, bbcgoodfood.com

Najnovšie videá

Trendové videá