Amazonka na suchu: V srdci dažďového pralesa hrozí kolaps dopravy. Následky zasahujú do každodenného života

  • Kvôli extrémnemu suchu sa úroveň vody v rieke Amazonka prepadla na historické minimum
  • Riečna doprava je krok pred kolapsom
  • Kvôli extrémnemu suchu sa úroveň vody v rieke Amazonka prepadla na historické minimum
  • Riečna doprava je krok pred kolapsom

Najväčšia rieka Amazonka, ktorú ničí séria suchých období spôsobených klimatickými zmenami, vysychá. Podľa reportáže NY Times sa niektoré úseky tohto mocného vodného toku zmenšujú na plytké jazerá len niekoľko metrov hlboké. Časti viacerých z najdôležitejších prítokov Amazonky, ktoré majú samy osebe viac ako 1 000 kilometrov, sa tiež dostali na historicky nízke úrovne.

Podľa údajov Brazílskeho geologického servisu klesli vodné hladiny na viacerých úsekoch Amazonky, ktorá sa tiahne takmer 4 000 kilometrov cez Južnú Ameriku, minulý mesiac na rekordne nízke úrovne. Na jednom úseku v brazílskom štáte Amazonas bola hladina vody takmer o 8 metrov nižšia, ako je priemerný stav v tomto období.

Nízka hladina paralyzuje život na rieke

Extrémne sucho tak zablokovalo Amazonku, za bežných okolností vitálnu vodnú diaľnicu, ktorá slúži ako takmer jediný spôsob, ako prepojiť pralesné komunity a presúvať tovar v niektorých z najodľahlejších oblastí planéty. Región navyše čelí situácii, ktorá neprejavuje známky zlepšenia. Už minulý rok 2023 bol poznačený extrémnym suchom a tento rok to je ešte horšie. 

Neuveriteľný pokles hladiny vody spôsobil, že ľudia majú problém s dopravou detí do školy, rýchlou pomocou pre chorých alebo doručovaním liekov a pitnej vody do vzdialených dedín. Pred miestnymi voľbami tento mesiac možno bude potrebné previezť volebné zariadenia k tisíckam uviaznutých Brazílčanov vzduchom. Tí sa nemôžu dostať do blízkych mestských centier, aby odovzdali svoje hlasy.

„Na niektorých miestach vidíme prakticky vegetáciu na povrchu rieky,“ hovorí Fabricio de Oliveira Galvão, riaditeľ Národného oddelenia dopravnej infraštruktúry. „Výrazne to obmedzuje plavbu lodí. Ľudia sa nemôžu pohybovať tak, ako predtým.“ Brazílske úrady sa kvôli mimoriadnej situácii dokonca rozhodli začať s hĺbením Amazonky, aby obnovili plynulú prepravu osôb a tovaru.

Cieľom hĺbenia úsekov rieky je, aby sa aj v čase sucha mohli ľudia a tovar pohybovať cez prales. Avšak vedci varujú, že hĺbenie môže mať dlhodobé environmentálne dopady vrátane uvoľňovania toxického ortuťového sedimentu. Na dne rieky sú totiž usadené tony nebezpečných látok a odpadu, ktoré sa tu hromadili desaťročiami ľudskej aktivity.

Za všetko môže ľudská aktivita

Podľa expertov sa toto extrémne sucho dá pripísať kombinácii klimatických zmien a ľudskej činnosti, vrátane odlesňovania a poľnohospodárskej expanzie. V súčasnosti sa Amazonka nachádza v nebezpečnej situácii, v ktorej sú jej ekosystémy vystavené najväčšiemu riziku. V dôsledku sucha sa množstvo vody, ktoré je potrebné na prežitie lesných spoločenstiev, dramaticky znížilo.

„Nikdy sme nič takéto nezažili. Môj otec varoval, aby sa starší a chorí presunuli bližšie k mestu, lebo sú nebezpečne ďaleko od nemocnice,“ povedal pre BBC Oliveira Tikuna, obyvateľ dediny Bom Jesus de Igapo Grande, ktorá sa nachádza v srdci Amazonky.

Dôsledky sucha sú pre komunitu devastujúce, nielenže nemajú prístup k vode na umývanie, ale aj plodiny, ako banány a kasava sa kazia, pretože nemôžu byť rýchlo dopravené do mesta. Oliveira a jeho rodina sa obávajú, že ak sa situácia zhorší, ich dedina zostane úplne izolovaná. 

Vedci varujú pred možnými následkami

Podľa štúdie NASA, ktorá analyzovala dáta za posledných 20 rokov, sa nad Amazonkou zvyšuje sucho a dopyt po vode. Armineh Barkhordarian, vedúca autorka štúdie, tvrdí: „Zistili sme, že zmena atmosférickej aridity je výrazne nad rámec prirodzenej klimatickej variability.“ V dôsledku toho sa môže ekosystém Amazonky premeniť na pustinu, ak sa tento trend nezastaví.

Sucho zasahuje do každodenného života a ekosystému Amazonky. Pralesy, ktoré sú domovom nespočetného množstva vzácnych rastlín a zvierat, sú čoraz viac vystavené stresu. Voda, ktorú stromy potrebujú na fotosyntézu a ochladzovanie, sa stáva nedostatkovou. K tomu prispievajú aj lesné požiare, ktoré nie sú neobvyklé, keď je pôda suchá a horúca.

Ekologička Dr. Flávia Costa, ktorá už strávila v amazonskom pralese viac ako 26 rokov, poukazuje na to, že každé suché obdobie je náročnejšie ako to predchádzajúce. „Keď som videla prvé sucho, pomyslela som si: ‚Toto je hrozné, ako sa to môže stať v pralese?‘“ rozpráva. „Odvtedy je sucho každým rokom horšie.“

Upozorňuje tiež, že stromy a rastliny v lese začínajú vykazovať známky umierania. Ak sa tento trend nezastaví, stromy a živočíchy v ekosystéme nemusia prežiť. Odlesňovanie a zmeny klímy vytvárajú pre Amazonku ťažkú situáciu, kde sa životné prostredie stáva čoraz menej pohostinným.

Mnoho z nás si ani neuvedomuje, ako dôležitá je Amazonka pre celý svet. Udržuje klímu, reguluje teploty a je domovom pre 10 % známych druhov živočíchov. Každý rok pohlcuje miliardy ton oxidu uhličitého. Jej devastácia je devastáciou ekosystému celého sveta. 

Zdroje: NY Times, BBC, NASA

Najnovšie videá

Trendové videá