AKTUÁLNE Fico je za každý mierový plán. Slovenská vláda chce pokračovať v konzultáciách s Ukrajinou

  • Robert Fico má záujem naďalej konzultovať s Ukrajinou
  • Hlási sa ku každému mierovému plánu
  • Slovenská a ukrajinská vláda podpísali spoločné memorandá
Stretnutie vlád, Robert Fico, Denys Šmyhaľ
Stretnutie vlád: Robert Fico, Denys Šmyhaľ TASR/Roman Hanc
  • Robert Fico má záujem naďalej konzultovať s Ukrajinou
  • Hlási sa ku každému mierovému plánu
  • Slovenská a ukrajinská vláda podpísali spoločné memorandá

Vláda SR má záujem pokračovať v podobných medzivládnych konzultáciách s Ukrajinou. Ukrajinskú vládu preto pozýva na ďalšie spoločné stretnutie, ktoré by sa uskutočnilo v januári alebo februári budúceho roka. Po skončení spoločného rokovania s Ukrajinou pri Užhorode o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Informáciu poskytla TASR. 

Predseda vlády SR sa zároveň hlási ku každému plánu, ktorý ma zaručiť mier na Ukrajine. „Pokiaľ by súčasťou veľkého mierového samitu, ktorý má byť v určitom okamihu, mali byť stretnutia na nižšej úrovni, možno na úrovni, keď bude treba prerokovať čiastkové parametre veľkého samitu, ponúkam slovenskú pohostinnosť,“ uviedol Fico. Slovensko by podľa neho pri takejto príležitosti nešetrilo zdrojmi ani energiou a urobí všetko pre to, aby prípadná konferencia bola maximálne úspešná.

Vlády budú spolupracovať v rámci dopravy, školstva či energetickej podpory. 

Druhé stretnutie neďaleko Užhorodu

Ako informovali Aktuality, vlády diskutovali o podpore členstva Ukrajiny v Európskej únii, ale aj o spolupráci v oblasti obranného priemyslu. Stretnutie premiérov sa uskutočnilo po takmer polroku. Zatiaľ, čo v apríli sa stretnutie konalo v Michalovciach, teraz sa tak stalo v hotelovom komplexe Verkhovyna Resort, vzdialenom od mesta Užhorod približne 20 kilometrov

Vládni predstavitelia diskutovali o cestovnej mape, teda o pláne spoločných aktivít medzi Ukrajinou a Slovenskou republikou. Túto cestovnú mapu podpísali Robert Fico a Denys Šmyhaľ na prvom spoločnom rokovaní vlád. 

„Cestovná mapa zahŕňa spoluprácu v energetickej bezpečnosti, infraštruktúrnych projektoch či hospodárstve. Týka sa aj podpory mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý bol predstavený na prvom globálnom mierovom samite,“ informuje tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Podpora pre študentov i modernizácia diaľnic

Po dnešnom spoločnom stretnutí ministri vnútra, školstva a pôdohospodárstva slovenskej a ukrajinskej vlády podpísali spoločné memorandá. Išlo o dohodu, ktorá má implementovať dohodu o readmisii. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vysvetlil, že ide o zdokonalenie algoritmu návratu Ukrajincov domov.

Ďalej podľa Šmyhaľa podpísali memorandum o vzájomnom pochopení Ukrajiny a Slovenska, ktoré predpokladá podporu ukrajinských študentov a učiteľov na Slovensku. Hovorí sa tam aj o priamej spolupráci medzi vzdelávacími inštitúciami v inovačnej činnosti. Ministri pôdohospodárstva podpísali memorandum o spolupráci. „Očakávame tu podporu v eurointegrácii Ukrajiny, obzvlášť čo sa týka našej legislatívy k európskym štandardom,“ doplnil Šmyhaľ.

Členovia vlád mali diskutovať aj o podpore členstva Ukrajiny v Európskej únii. Taktiež bola predmetom stretnutia téma spolupráce v oblasti obranného priemyslu, pri odmínovaní ukrajinských území, humanitárnej podpore či obnove Ukrajiny.

Ukrajina nebude pokračovať v dohode o plyne s Ruskom 

Premiér Šmyhaľ po rokovaní zdôraznil, že Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode o plyne s Ruskom po vypršaní jej platnosti. „Strategickým cieľom je uvaliť sankcie na ruskú infraštruktúru a zbaviť Kremeľ tak možností, z ktorých financuje vojnu. Vyzývame preto všetky krajiny, aby sa plne odpojili od ruského plynu. My chápeme pálčivosť tejto otázky v niektorých krajinách, ale rátame s postupnou diverzifikáciou dodávok. Dohodli sme sa na vytvorení východoeurópskeho energetického hubu (bodu),“ priblížil Šmyhaľ.

Ako informuje TASR, Šmyhaľ zdôraznil, že Ukrajina je vďačná Slovensku za energetickú podporu. „Zvlášť chcem prízvukovať, že Slovensko je druhou krajinou podľa objemu havarijnej aj komerčnej dodávky elektrickej energie. Ukrajina a Slovensko realizujú ambiciózny projekt pri elektrickom konektore Mukačevo – Veľké Kapušany. Projekt má byť ukončený na oboch stranách do konca roku 2028,“ poznamenal ukrajinský predseda vlády.

Robert Fico dodal, že víta spoločný rozhovor ktorý potvrdil, že má Ukrajina rovnaký záujem ako Slovensko na tom, aby tranzitný systém, ktorý na území Ukrajiny je, bol ďalej používaný, a to tak pre ropu, ako aj pre plyn.

Obe vlády podľa ukrajinského premiéra rokovali aj o dopravnej infraštruktúre. „Máme progres pri úprave hraničného priechodu Užhorod – Vyšné Nemecké. Je už čiastočne obnovený. Vytvárame možnosti, aby jeho kapacita vzrástla o 1 000 automobilov,“ informoval Šmyhaľ.

Ukrajinský premiér dodal, že obe susedné krajiny spolupracujú aj pri budovaní železničných tratí Kyjev – Košice, ako aj na certifikácii vozňových súprav.

Zdroje: TASR, Aktuality

Najnovšie videá

Trendové videá