Veľký obchodný reťazec sťahuje z trhu 8 obľúbených produktov. Nespĺňajú bezpečnostné požiadavky

  • Obľúbený obchod športových potrieb upozorňuje zákazníkov
  • Pád môže poškodiť jeden z ich produktov
  • Spoločnosť zákazníkom vráti peniaze
prilba obchod
Ilustračná snímka archív Canva
  • Obľúbený obchod športových potrieb upozorňuje zákazníkov
  • Pád môže poškodiť jeden z ich produktov
  • Spoločnosť zákazníkom vráti peniaze

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) v záujme dôslednej ochrany spotrebiteľa pravidelne uverejňuje oznamy a zoznamy produktov, ktoré nespĺňajú požadované kvality. Výrobky v týchto zoznamoch sú mnohokrát buď chybne spracované, alebo nevyhovujú určitým pravidlám.

Najnovšie sa na stránke inšpekcie objavil oznam obľúbeného športového predajcu Decathlon. Spoločnosť oboznámila zákazníkov o tom, že v ich sortimente sa objavili produkty, ktoré nespĺňajú dôležité bezpečnostné požiadavky.  

Prilba, ktorá nespĺňa účel 

Spoločnosť Decathlon SK s. r. o. upozornila, že niektoré šarže heliem EXPL500 a ST500 nespĺňajú potrebné požiadavky. Ako informuje web, plastový diel v zadnej časti prilby, ktorý drží podbradný remienok, sa môže počas užívania zlomiť. „V tom prípade už prilba nemusí držať na svojom mieste pri náraze následkom pádu,“ píše sa v oznámení. 

Konkrétne ide o produkt s názvom Cyklistická helma, obchodný model – MTB HELMET EXPL500 / ST500.

Ide o niekoľko typov:

  • 4243712 – Prilba na horskú cyklistiku ST 500 modrá S,
  • 2940783 – Prilba na horskú cyklistiku ST 500 modrá M,
  • 5034306 – Prilba na horskú cyklistiku EXPL 500 pastelová modrá S,
  • 5034307 – Prilba na horskú cyklistiku EXPL 500 pastelová modrá M,
  • 5034323 – Prilba na horskú cyklistiku EXPL 500 zelená M,
  • 4229390 – Prilba EXPL 500 All Seasons na horskú cyklistiku modrá L,
  • 4229391 – Prilba EXPL 500 All Seasons na horskú cyklistiku modrá M.

Spoločnosť s ohľadom na ochranu spotrebiteľov preventívne vyzýva všetkých zákazníkov, ktorí si zakúpili uvedené helmy, aby ich naďalej nepoužívali. Gigant požiadal prostredníctvom oznamu kupujúcich, aby priniesli výrobok späť do ktorejkoľvek predajne Decathlon.

„V prípade, že si spotrebitelia spomenutý výrobok zakúpili, môžu ho priniesť späť do ktorejkoľvek predajne Decathlon, pričom im budú vrátené peniaze. Spotrebitelia by si mali priniesť, pokiaľ je to možné, doklad o kúpe alebo ich zákaznícku kartu,“ informuje v ozname SOI. 

helmy Decathlon
zdroj: SOI

Nebezpečné kozmetické produkty

Len včera (7. októbra) sme informovali o tom, že Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) upozornil na niekoľko kozmetických výrobkov. Tie môžu obsahovať škodlivé látky a pre ľudí predstavujú zdravotné riziko.

Produkty boli identifikované prostredníctvom európskeho systému rýchlej výmeny informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch, známeho ako Safety Gate/RAPEX.

Medzi rizikové výrobky patria telové krémy, šampóny, telové oleje a opaľovacie prípravky od známych značiek ako Nivea, Schwarzkopf a Veet. Tieto produkty obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional, ktorá môže spôsobovať alergické reakcie a hormonálne poruchy. Jeden z výrobkov, telové mlieko na zosvetlenie pokožky White Secret, obsahuje Hydrochinón, látku s vysokým rizikom vzniku rakoviny.

Úrad verejného zdravotníctva odporúča spotrebiteľom, aby okamžite prestali používať tieto výrobky. Ak ich náhodou vlastníš, môžeš kontaktovať predajcu a požiadať o viac informácií o možnostiach náhrady alebo vrátenia peňazí.

ÚVZ SR vyzval všetkých, aby si pravidelne kontrolovali databázu nebezpečných výrobkov na stránke Európskej komisie. Tá na pravidelnej báze poskytuje aktuálne informácie o potenciálne škodlivých kozmetických výrobkoch dostupných na trhu medzinárodnom trhu. 

Zdroje: SOI, Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá