Zmeny v PZP: Digitálna novinka vodičom výrazne uľahčí život. Do platnosti vstúpi o pár týždňov

  • Novinka uľahčí vodičom preukazovanie PZP pri cestnej kontrole
  • Platná bude od januára 2025 v celej EÚ
policajná kontrola
Ilustračné foto TASR/František Iván
  • Novinka uľahčí vodičom preukazovanie PZP pri cestnej kontrole
  • Platná bude od januára 2025 v celej EÚ

Od roku 2025 vodiči v Európskej únii využijú elektronickú verziu zelenej karty ako dôkaz o platnom povinnom zmluvnom poistení (PZP). Všetky krajiny, ktoré používajú systém zelenej karty, prejdú na rovnaké pravidlá.

O zmene informovala organizácia Council of Bureaux, ktorá tento systém riadi. Vodiči tak môžu cestovať bez papierovej verzie a preukázať poistenie cez elektronický formát.

„Doteraz mohli niektoré krajiny akceptovať elektronickú zelenú kartu, no od nového roka to bude platné pre všetky štáty zapojené do systému,“ vysvetľuje pre portál Techbyte Martin Podávka, produktový expert poisťovne Pillow.

„Elektronická verzia bude rovnocenná s papierovou, čo znamená, že vodiči si môžu zelenú kartu uložiť napríklad do svojho smartfónu.“

Pohodlie a voľnosť na cestách

Medzinárodne uznávaný doklad, zelená karta, potvrdzuje platné PZP pre vozidlo. Vodič môže pri cestnej kontrole v zahraničí ukázať buď papierovú, alebo elektronickú verziu tohto potvrdenia.

„Neznamená to, že by bola povinnosť mať pri sebe elektronickú formu. Ide o to, že obe formy budú odteraz považované za rovnocenné,“ doplnil Podávka.

Táto novinka vodičom prináša väčšie pohodlie a voľnosť, najmä pri cestách za hranice, kde sa papierové dokumenty môžu ľahko stratiť alebo zostať doma. Elektronická verzia zelenej karty uložená v mobile bude vždy dostupná, čím sa zníži riziko pokuty za chýbajúci doklad.

„Je to krok smerom k digitalizácii a modernizácii služieb pre motoristov,“ uviedol Podávka. „Veríme, že to ocenia najmä tí, ktorí často cestujú medzi krajinami EÚ.“

Vodiči by si mali najprv zistiť, či im ich poisťovňa umožňuje získať zelenú kartu aj v elektronickej forme. Je dobré mať tento dokument uložený v zariadení, ktoré majú počas jazdy vždy na dosah, aby mohli preukázať poistenie, keď to bude potrebné.

Poistenie cez internet

Ako sme ťa už dávnejšie upozornili, takmer všetky slovenské poisťovne, ktoré zabezpečujú poistenie pre autá, sa stále viac presúvajú do online prostredia. Príkladom je Allianz – Slovenská poisťovňa, ktorá už niekoľko rokov poskytuje zelenú kartu aj digitálne. So svojimi klientmi komunikuje online až v 70 % prípadov.

Podľa hovorkyne Allianz Heleny Kanderkovej tento podiel medzi motoristami dokonca presahuje 70 %. Vodiči si totiž často uzatvárajú poistenie na auto alebo cestovné poistenie priamo cez internet, čím získajú všetky dokumenty v digitálnej forme.

Ako sme spomenuli už vyššie, vodiči musia mať pri sebe zelenú kartu, ktorú predložia pri policajnej kontrole. Od januára budúceho roka to bude jednoduchšie nielen na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách. Zhruba 50 krajín prijme od 1. januára 2025 možnosť predložiť zelenú kartu v digitálnej forme.

Táto zmena prichádza viac ako dva roky po tom, čo na Slovensku zrušili povinnosť zelenej farby na tejto karte. Od júla 2021 môže byť vytlačená aj čierno-bielo.

„Súvisí to najmä s digitalizáciou a silnejúcim trendom zasielania komunikácie emailom. Obdobie koronakrízy tento trend len potvrdilo,“ uviedla Kanderková.

Zároveň je karta jednostranná, vďaka čomu je jednoduchšie vytlačiť si ju aj doma.

Zdroje: Council of Bureaux, Techbyte

Najnovšie videá

Trendové videá