Najnovšia predpoveď zimy 2024/2025: Vieme, či Perinbaba zavelí aj na Slovensku

  • Meteorológovia zverejnili ďalšie predpovede týkajúce sa zimných mesiacov
  • Predpovedali, aká snehová nádielka čaká Európu
Žena v zimnom oblečení a zasnežená krajina.
Ilustračné foto Freepik/@gpointstudio, Freepik/@rawpixel.com
  • Meteorológovia zverejnili ďalšie predpovede týkajúce sa zimných mesiacov
  • Predpovedali, aká snehová nádielka čaká Európu

Počasie sa postupne mení a čoraz viac cítiť príchod zimy. Teplé a suché letné dni už ustúpili a s nimi aj dusný vzduch. Teraz nás sprevádza sychravá jeseň s častými dažďami a chladnejšími ránami. Zima však už nie je ďaleko – čoskoro sa jej príchod naplno prejaví. Aká bude tentokrát?

Ako uvádza portál iMeteo.sk, aktuálne predpovede na zimu 2024/2025 zatiaľ ukazujú na mierny vplyv La Niña, ktorý pôsobí spolu s oslabeným polárnym vírom. Sezónne modely počasia sa pomaly zosúlaďujú a začínajú naznačovať konkrétny obraz nadchádzajúcej zimy.

Chladná La Niña a teplé El Niño

Počasie na našej planéte ovplyvňujú rozličné klimatické javy, ktoré spolu tvoria komplexný systém. Tento rok sa zameriame najmä na vplyv slabšej La Niñe, ktorá momentálne ovplyvňuje Pacifik. Očakáva sa, že počas zimy na scénu výraznejšie vstúpi aj polárny vír. Zatiaľ sa javí ako neobvykle oslabený, čo by mohlo mať zaujímavý dopad na priebeh zimy.

La Niña predstavuje chladnejšiu fázu oceánskej oscilácie ENSO v Tichom oceáne. Tento cyklus má dve fázy: chladnú La Niña a teplé El Niño. La Niña prináša chladnejšie vody, čo ovplyvňuje celosvetové klimatické podmienky.

Predpovede teplôt na začiatku zimy naznačujú, že La Niña je stále prítomná, ale nie je taká silná ako v predošlých mesiacoch. Predpokladá sa, že jej vplyv tento rok zostane miernejší.

La Niña spôsobuje chladnejšie zimy a mení globálne podnebie. Aj keď najviac zasahuje USA a Kanadu, jej účinky pociťujeme aj v Európe. Tu však pôsobí spolu s množstvom ďalších klimatických faktorov, ktoré určujú, aká bude nadchádzajúca sezóna.

Kedy začne snežiť?

Podľa modelu ECMWF, ktorý patrí medzi najuznávanejšie systémy sezónnych predpovedí, zima bude opäť teplejšia, ako býva zvykom.

Z pohľadu zrážok to vyzerá, že snehu bude menej, než by sme očakávali. Výraznejšie sneženie sa predpovedá len nad Škandináviou, kde nízky tlak a prúdenie vzduchu v severnej Európe spôsobia snehové zrážky.

sneh, sneženie
zdroj: Unsplash/tawatchai07

Decembrové predpovede naznačujú, že väčšina kontinentu zažije menej sneženia, ako je obvyklé. Len nad Alpami by sneh mohol dosiahnuť bežnú úroveň, pričom severná Škandinávia čaká výdatnejšie snehové pokrytie.

V januári sa situácia nezlepší a sneženie ostane na nízkej úrovni. Podobný trend predpokladá aj február, kde sa opäť očakáva menej snehu na väčšine kontinentu, výnimkou budú iba severné oblasti.

„Nekontrolovateľné topenie“ ľadovcov

Ako sme ťa už informovali, dlhodobé meteorologické prognózy sú komplexné a môžu sa v priebehu času meniť v závislosti od nových dát a pozorovaní. Napriek tomu nezaškodí sa na silnú zimu pripraviť.

Klimatické zmeny zasahujú aj Antarktídu, najchladnejší kontinent na svete. Britský Národný inštitút pre polárny výskum zaznamenal nezvyčajne dlhú vlnu tepla počas tamojšej zimy. Tento fenomén vyvoláva obavy medzi klimatológmi a environmentalistami.

Polárny klimatológ Thomas Caton Harrison zdôrazňuje, že hoci teplotné anomálie nie sú na tomto kontinente neobvyklé, dĺžka súčasného teplého obdobia je skutočne výnimočná. Predbežné údaje ukazujú, že priemerná teplota pri zemskom povrchu v júli 2024 bola v celej Antarktíde o 3,1 stupňa Celzia vyššia, ako je pre tento mesiac typické.

Tieto nezvyčajné teplotné vzorce majú závažné dôsledky. Extrémne horúčavy v Antarktíde môžu slúžiť ako spúšťače väčšieho úbytku ľadu. Štúdia publikovaná v júni v magazíne Nature Geoscience odhalila nový kritický bod smerujúci k „nekontrolovateľnému topeniu“ antarktických ľadovcov.

Zdroje: iMeteo.sk, ECMWF, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá