Startup 3 Slovákov práve získal investíciu 1,7 milióna eur. Sú pripravení spustiť revolúciu vo vesmírnom priemysle

  • Startup Zaitra získal miliónové financovanie
  • Ich revolučná technológia pre satelity dobýja vesmír
tím startupu Zaitra
Ilustračná fotografia LinkedIn/Zaitra, unsplash/NASA
  • Startup Zaitra získal miliónové financovanie
  • Ich revolučná technológia pre satelity dobýja vesmír

Traja slovenskí podnikatelia, ktorí stoja za inovatívnym startupom Zaitra, práve dosiahli významný míľnik. Ich firma, zameraná na vývoj riešení pre autonómiu satelitov, získala investíciu vo výške 1,7 milióna eur. Tento úspech nielen potvrdzuje potenciál ich technológie, ale aj otvára nové možnosti pre slovenský vesmírny priemysel na globálnej scéne, informuje The Recursive

Od hackathonu k medzinárodnému úspechu

Príbeh Zaitry sa začal v roku 2020, keď sa traja zakladatelia Marek Marušin, Rado Pitoňák a Martin Javorka stretli na hackathone. Táto udalosť sa stala odrazovým mostíkom pre ich ambiciózny projekt.

Krátko po založení bola Zaitra prijatá do akceleračného programu Copernicus a získala podporu Podnikateľského inkubačného centra Európskej vesmírnej agentúry (ESA BIC) v Českej republike.

„Naša cesta nebola jednoduchá, ale vždy sme verili v potenciál našej technológie,“ hovorí Marek Marušin, spoluzakladateľ a CEO Zaitry.

„Od prvého dňa sme sa sústredili na to, ako môžeme zlepšiť fungovanie satelitov a urobiť vesmírne misie efektívnejšími.“

Revolučná technológia pre vesmírny priemysel

Zaitra sa špecializuje na vývoj riešení pre autonómiu satelitov, ktoré majú potenciál výrazne zmeniť spôsob, akým fungujú vesmírne misie. Ich technológia pomáha nielen riešiť komplexné operácie satelitov, ale aj znižovať komunikačné náklady.

„Väčšina technológií, ktoré dnes posielame do vesmíru, je závislá na ľudských operátoroch,“ vysvetľuje Marušin.

„Náš cieľ je, aby jeden operátor mohol v podstate len dohliadať na prevádzku, a tak riadiť viac satelitov. Umelá inteligencia umožňuje týmto zariadeniam stať sa plne autonómnymi, zbierať a posielať najrelevantnejšie dáta, pohybovať sa tak, aby sa vyhli kolíziám a vyberať ideálnu trajektóriu.“

Od Medzinárodnej vesmírnej stanice po Mars

Zaitra už teraz spolupracuje na významných projektoch. Firma sa podieľala na vývoji kontrolného softvéru pre Biomission19, misiu zameranú na experimenty v mikrogravitácii na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Okrem toho je kľúčovým prispievateľom do ambicióznej misie SLAVIA, kde zodpovedá za palubné spracovanie dát pri spektrálnej analýze zloženia meteoritov.

„Naša technológia má široké využitie. Môže sa uplatniť nielen pri satelitoch, ale aj pri roveroch skúmajúcich povrch Marsu alebo dokonca pri ISS,“ dodáva Marušin.

Miliónová investícia otvára nové horizonty

Získaná investícia vo výške 1,7 milióna eur predstavuje pre Zaitru významný míľnik. Investičné kolo viedol berlínsky fond Sunfish Partners, pričom sa zapojili aj Czech Founders VC a anjel investor Jan Široký, bývalý CTO českého jednorožca Mews.

Max Moldenhauer, partner nemeckého fondu Sunfish Partners, ktorý viedol investičné kolo, vysvetľuje ich záujem: „S rýchlym nárastom vypúšťania satelitov a predpokladaným rastom globálneho satelitného priemyslu je technológia Zaitry jedinečne postavená na riešenie vznikajúcich výziev na tomto vyvíjajúcom sa trhu. Inovatívne riešenia Zaitry v oblasti edge-AI sú pripravené zohrať kľúčovú úlohu pri formovaní budúcnosti vesmírnej infraštruktúry. A my chceme byť pri tom.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa zaitra (@zaitra.io)

Celkové financovanie vo výške 1,7 milióna eur bolo doplnené verejnými príspevkami, predovšetkým od Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Technologickej agentúry Českej republiky (TAČR).

Budúcnosť vesmírnych misií

Zaitra sa už môže pochváliť významnými úspechmi. V roku 2022 úspešne nasadila svoje riešenie založené na umelej inteligencii na palubnej demonštračnej misii VZLUSAT-2. Tento úspech ukázal schopnosť spoločnosti nasadiť a vykonávať úlohy spracovania dát na palube v priestore pomocou umelej inteligencie.

V súčasnosti sa Zaitra aktívne podieľa na vývoji a nasadzovaní palubných riešení pre detekciu oblakov a objektov pre dve pripravované misie. Ich vlajková loď, produkt SKAISEN, prináša zákazníkom viaceré výhody vrátane zníženia nákladov, úspory komunikačnej šírky pásma a rýchlejšieho prístupu ku kritickým údajom prostredníctvom inteligentnej priorizácie dát.

Zaitra sa špecializuje na palubné riešenia pre optické misie pozorovania Zeme. Ich technológia prináša viacero výhod, vrátane zníženia nákladov tým, že sa vyhýba sťahovaniu nepotrebných pixelov, šetrí komunikačnú šírku pásma pre hodnotnejšie dáta a umožňuje rýchlejší prístup ku kritickým údajom prostredníctvom inteligentnej priorizácie dát.

S dynamickým tímom poháňaným inováciami Zaitra pokračuje v menení vesmírneho prieskumu, s riešeniami, ktoré nielen robia vesmírne misie efektívnejšími a ekonomickejšími, ale aj posúvajú autonómiu misií na novú úroveň.

Zaitra tak nielen dokazuje, že česko-slovenské technologické firmy môžu uspieť na globálnom trhu, ale aj to, že môžu významne prispieť k budúcnosti vesmírneho priemyslu. S novým financovaním a rastúcim tímom talentovaných odborníkov je Zaitra pripravená posunúť hranice toho, čo je možné vo vesmírnom prieskume, a to nielen na Zemi, ale aj v hlbokom vesmíre.

Zdroje: Zaitra, The Recursive

Najnovšie videá

Trendové videá