Vláda predstavila miliónovú pomoc pre samosprávy: Peniaze dostanú v najbližších dňoch

  • Samosprávy dostanú dvoch týždňov od vlády 50 miliónov eur
  • Vyšším územným celkom vláda tiež odpustí 20 miliónov z pôžičiek
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD), minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas tlačovej konferencie na tému Konsolidácia verejných financií.
Ilustračné foto TASR/Dano Veselský
  • Samosprávy dostanú dvoch týždňov od vlády 50 miliónov eur
  • Vyšším územným celkom vláda tiež odpustí 20 miliónov z pôžičiek

Premiér Robert Fico oznámil na tlačovej besede, že samosprávy získajú 50 miliónov eur od vlády v priebehu dvoch týždňov. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) minulý týždeň žiadalo o financie v tejto výške.

Premiér dodal, že 50 miliónov rozdelia podľa kľúča, ktorý si pripraví Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Fico predpokladá, že to bude podľa počtu obyvateľov v mestách a obciach.

Spomenul, že samosprávy podľa neho v minulosti dostali pôžičky. Ako uviedol, v rámci odpustenia sa kraje dohodli, že si ich nerozdelia podľa počtu obyvateľov. „Každý dostane rovnakú sumu, čiže 2,5 milióna eur na každý jeden kraj,“ zdôraznil premiér.

Zároveň v Brezne vyhlásil, že vládna koalícia je pripravená pomôcť aj na budúci rok. Informoval, že to však musí byť ZMOS, kto príde s koncepciou komunálnej reformy. Združenie podľa neho povie, čo bude štát robiť s malými obcami, ktoré majú málo obyvateľov. Fico reagoval, že síce majú právo mať starostu, riešiť však potrebujú, čo bude s inými pracovnými funkciami takýchto obcí.

Peniaze dostanú skôr

V nasledujúcich troch mesiacoch – októbri, novembri a decembri – dostanú samosprávy podiel na dani z príjmu fyzických osôb už siedmeho dňa v každom mesiaci.

Táto zmena znamená, že financie, ktoré samosprávy pravidelne získavajú, prídu o dva týždne skôr, čo im umožní rýchlejšie plánovať svoje rozpočty a realizovať potrebné projekty.

Premiér Robert Fico
zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Premiér to oznámil na tlačovej besede spoločne s Matúšom Šutajom Eštokom z Hlasu a Andrejom Dankom zo SNS. Fico dodal, že o pár týždňov táto trojica predstaví aj podporu pre domácnosti na zvládnutie cien energií.

Najnovšie videá

Trendové videá