Zásadný posun: Nádej pre unesenú študentku Soňu. Ústavný súd prijal jej sťažnosť

  • Ústavný súd prijal sťažnosť študentky Sone
  • Ak vyhovie jej sťažnosti, prípad sa môže nanovo otvoriť
Generálna prokuratúra SR
Generálna prokuratúra SR Startitup/Tomáš Gálffy
  • Ústavný súd prijal sťažnosť študentky Sone
  • Ak vyhovie jej sťažnosti, prípad sa môže nanovo otvoriť

Ústavný súd SR urobil významný krok v prípade študentky Sone, ktorú v septembri minulého roka uniesol záchranár. Súd sa rozhodol prijať na ďalšie konanie Soninu sťažnosť, čo otvára možnosť, že by sa celý prípad mohol znovu prešetrovať, o čom ako prvá informovala TV Markíza.

Vyšetrovanie prípadu bolo ale pozastavené z dôvodu rozhodnutia súdu. Ten určil, že záchranár bol v čase činu nepríčetný, čo znamená, že nemohol byť za svoj čin zodpovedný. Soňa s týmto rozhodnutím nesúhlasila a podala sťažnosť na generálnu prokuratúru, ktorá ju však zamietla. Teraz Soňa požiadala Ústavný súd, aby preskúmal rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR.

Otvorí sa znovu celý prípad? 

Ak by Ústavný súd rozhodol v Sonin prospech, mohlo by to viesť k tomu, že celý prípad by sa znovu otvoril. Vyšetrovanie by mohlo pokračovať, mohli by sa vykonať nové dôkazy a záchranár by mohol byť postavený pred súd. Je dôležité uvedomiť si, že toto je len prvý krok. Ústavný súd sa bude Soninou sťažnosťou zatiaľ len zaoberať, ešte nerozhodol, či jej dá za pravdu.

Pre Soňu to však znamená nádej, že jej prípad nemusí byť uzavretý a že má šancu domôcť sa spravodlivosti, o ktorú sa usiluje.

Pre TV Markíza sa vyjadril aj Sonin právnik Ondrej Urban: „V mene klientky ma veľmi teší, že Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie ústavnú sťažnosť klientky voči uzneseniu Generálnej prokuratúry SR, čo by v prípade úspechu mohlo znamenať reálne otvorenie toho času právoplatne zastavenej trestnej veci pre údajnú nepríčetnosť a vykonávanie nových dôkazov voči možnému páchateľovi a následne aj jeho postavenie pred súd.

V prípade sa objavila aj nová svedkyňa

Podľa zistení Startitup sa v prípade objavila aj svedkyňa, ktorá tvrdí, že sa stretla so záchranárom v čase, keď bola Soňa unesená. Taktiež tvrdí, že bol pri zmysloch a nesúhlasí s tým, že by bol nepríčetný. Informovala o tom právnika Ondreja Urbana.

Právny zástupca Soni sa taktiež vyjadril, že okrem svedkyne majú aj čestné vyhlásenie od primárky psychiatrického oddelenia v Pezinku, ktorá vylučuje to, že by dotyčný potreboval lieky.

soňa pasuľková bratislava záporožská polícia
zdroj: Screenshot/Google Maps, TASR/Roman Hanc

Súdu napísal aj záchranárov ošetrujúci lekári z psychiatrie v Ružinove, že nesúhlasí so závermi znalkyne. V oznámení k stavu pacienta, ktoré zverejnila TV Markíza stálo: „Osoba nespĺňa medicínsku indikáciu na poskytovanie ďalšej ústavnej starostlivosti a je dôvodné predpokladať, že dôvod umiestnenia osoby obvineného v zdravotníckom zariadení pominul.“ 

Od incidentu ubehol viac ako rok 

Soňa zmizla bez stopy 10. septembra 2023. Po tom ako vystúpila na autobusovej zastávke Záporožská v Bratislave, kráčala ku vchodu bytovky, kde bývala. Tesne pred vchodom jej mal záchranár injekciou pichnúť látku, po ktorej zostala omámená. Na rukách ju odniesol do auta a nasledujúcich 25 hodín bola nezvestná.

Študentku objavili až zdravotníci pred nemocnicou v Petržalke. Na tele mala viacero odrenín, 7 viditeľných vpichov a reznú ranu. Deň po nájdení Soni zadržali policajti aj páchateľa. Našli pri ňom viacero injekčných striekačiek s rôznymi látkami a ke*amín. 

Zdroj: TV Markíza 

Najnovšie videá

Trendové videá