Príspevok 8 000 eur a dlhšia dovolenka. Vláda láka nových vojakov na množstvo benefitov

  • Vláda chce motivovať vojakov, aby z armády neodchádzali
  • Ponúka im vyššie platy, príspevky aj iné benefity
vojaci, peniaze
Ilustračné foto TASR/Lukáš Grinaj, Unsplash
  • Vláda chce motivovať vojakov, aby z armády neodchádzali
  • Ponúka im vyššie platy, príspevky aj iné benefity

Vláda zvyšuje platy, poskytuje nové príspevky a ďalšie výhody pre vojakov. Týmto krokom chce udržať súčasných členov armády a zároveň motivovať nových záujemcov, aby vstúpili do ozbrojených síl.

Ako informuje portál Správy RTVS, minulý rok absolvovalo vojenskú prísahu takmer štyristo nováčikov. Medzi nimi boli aj ženy, ktoré prešli náročným sedemtýždňovým výcvikom. Títo ľudia sa tak pridali k tým, ktorí sa rozhodli slúžiť svojej krajine.

„Bol to môj sen minimálne od 15 rokov byť vojačkou. Do armády som sa dostala trošku neskoršie, lebo z rodinných dôvodov sa nedalo skôr,“ uviedla pre portál vojačka Dáša Horníková.

Motivačné a stabilizačné opatrenia

Každý rok vstúpi do armády okolo tisíc nových vojakov, no ozbrojené sily potrebujú aspoň dvojnásobok tohto počtu. Niektorí totiž každý rok z armády odchádzajú, čo podľa ministra obrany sťažuje udržanie vojakov v službe.

Aby vláda tento problém riešila, zaviedla motivačné a stabilizačné opatrenia. Od budúceho roka získajú vojaci za každý rok služby zvýšenie hodnostného platu o jedno percento alebo viac. Suma závisí od počtu rokov, ktoré v armáde odpracovali.

„Zvyšujeme aj aktivačný príspevok pre nových záujemcov, ktorý sa vypočítava z násobku platu profesionálneho vojaka,“ uviedol minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Príspevok 8-tisíc a viac voľna

Nováčikovia v armáde môžu hneď na začiatku svojej kariéry rátať s príspevkom, ktorý dosahuje až takmer 8-tisíc eur. Minister obrany odhaduje, že táto suma by mala pokryť ich nástupné výdavky a motivovať ich k dlhšej službe. Okrem toho vláda pridala súčasným vojakom ďalšie dni voľna, aby mali viac času na oddych a regeneráciu.

„Zvyšujeme dodatkovú dovolenku, pretože aj keď sme boli na misiách, či už na Cypre alebo na ďalších, tak po návrate mali profesionálni vojaci len veľmi málo času na to, aby boli chvíľu v pokoji s rodinou,“ doplnil Kaliňák.

Vojaci, ktorí sa vrátia z misie v zahraničí, si po novom môžu vybrať až desať dní dodatkovej dovolenky. Pôvodne mali nárok len na maximálne šesť dní, pričom počet dní závisel od dĺžky ich pobytu v cudzine.

„Každý sociálny benefit v ozbrojených zboroch má potenciál zvýšiť atraktivitu povolania,“ povedal podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Gábor Grendel.

Akútnejšia situácia v policajnom zbore

Podpredseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť vyjadril nesúhlas s tým, že návrh zákona prešiel len cez skrátené medzirezortné pripomienkové konanie. Podľa neho na takýto urýchlený postup nebol žiaden dôvod. Problém s nedostatkom vojakov nie je nový, ale pretrváva už dlhší čas, a preto by mal zákon prejsť riadnym procesom schvaľovania.

„Zdá sa mi, že dnes je akútnejšia situácia skôr v policajnom zbore ako v ozbrojených silách,“ doplnil Grendel.

Ministerstvo obrany odhaduje, že motivačné a stabilizačné opatrenia pre vojakov, súčasných aj budúcich, budú stáť ročne takmer 70 miliónov eur. Tento balík má posilniť armádu a udržať vojenský personál v službe.

Príspevky aj pre policajtov

Ako sme ťa informovali, prilepšia si aj policajti. Poslanci totiž nedávno schválili dlho avizovaný materiál o príspevkoch pre príslušníkov bezpečnostných zložiek. Tí budú po novom môcť získať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie ale aj osobné príplatky.

Novela nadobudla účinnosť od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení. Tie majú byť účinné až od 1. januára 2025.

Na snímke zľava viceprezident Policajného zboru (PZ) SR Ivan Hapšták, prezident Policajného zboru SR Ľubomír Solák, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ján Dudáš.
zdroj: TASR/František Iván

Príspevky majú riešiť personálny nedostatok v týchto zložkách. Novela zákona zlepšuje podmienky odmeňovania a udržania príslušníkov. Tieto príspevky sa rozšíria aj na ozbrojených členov finančnej správy, preto došlo aj k úpravám zákona o finančnej správe.

Čo zamestnanci získajú? Dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur pre tých, ktorí sú v službe aspoň 20 rokov a zostanú do júna 2025. Príspevok môžu získať policajti a príslušníci Ozbrojených síl SR, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, alebo finančnej správy. Po jeho prijatí musia zotrvať v službe ešte tri roky.

Ďalší je náborový príspevok, tiež 5 000 eur, pre nových policajtov a členov finančnej správy, ktorí nastúpia od októbra 2024 do konca roka 2025. Tento príspevok môžu získať po dokončení výcviku a nástupe do funkcie, pričom musia v službe ostať aspoň päť rokov.

Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o tento príspevok až po získaní profesijného vzdelania. Na dočasný náborový príspevok bude mať nárok len ten, kto je v danom období prijatý do pomeru prvýkrát. Nárok naň teda nebude mať policajt, ktorý by bol od októbra do konca roka 2025 prijatý opätovne.

Zdroje: Správy RTVS, Archív SIU, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá