Slovenská poisťovňa Novis sa prepadla do 25-miliónovej straty. Môže za to rozhodnutie národnej banky

  • Poisťovňa Novis hlási obrovskú stratu
  • Dôvodom je rozhodnutie NBS
Novis, strata
Ilustračná fotografia Canva/immagini-di-simmisimons, Canva/Baris Kaykusuz
  • Poisťovňa Novis hlási obrovskú stratu
  • Dôvodom je rozhodnutie NBS

Dramatický zvrat v osude poisťovne Novis odhalila účtovná závierka za minulý rok. Spoločnosť, ktorá od svojho založenia v roku 2013 zaznamenala stratu len dvakrát, sa teraz potápa do červených čísel s rekordnou stratou takmer 25 miliónov eur. Je to prudký prepad v porovnaní so ziskom 5,3 milióna eur v predchádzajúcom roku.

Poisťovňa Novis sa v roku 2023 podľa Finstatu dostala do straty z 5 miliónov eur až na -25 miliónov eur. Tržby jej klesli o 3 percentá na 104,4 milióna eur. Rok pred tým pritom podľa účtovnej závierky vykázala zisk vyšší ako 5,3 milióna eur.

Ako upozornil portál Finsider.sk, hlavným dôvodom obrovskej straty poisťovne je odobratie jej licencie Národnou bankou Slovenska (NBS). Odvtedy nemôže spoločnosť Novis uzatvárať nové zmluvy a môže len spravovať svoj existujúci kmeň, čo ovplyvnilo schopnosť dosahovať jej príjmy.

Príčiny finančnej krízy Novisu

V roku 2022 bola hodnota firemných poistných zmlúv na úrovni 46 miliónov eur, o rok neskôr sa už znížila o takmer 57 miliónov. Viacerí klienti pravdepodobne po odobratí licencie totiž svoje zmluvy zrušili. Novis podal proti rozhodnutiu NBS žalobu a požiadal aj o odklad vykonateľnosti rozhodnutia.

Korene tejto finančnej krízy siahajú k 5. júnu 2023, keď Národná banka Slovenska (NBS) odobrala Novisu licenciu. Novis, založený v roku 2012 Siegfriedom Fatzim, bývalým riaditeľom poisťovne Wüstenrot, pôsobil vo viacerých európskych krajinách. Odobratie licencie NBS však ukončilo možnosť predaja poistiek vo všetkých týchto štátoch, čím sa značne obmedzil priestor pre podnikanie spoločnosti.

Dôsledky tohto vývoja sa jasne odzrkadľujú v účtovných knihách poisťovne. Vlastné imanie spoločnosti sa scvrklo zo 43 na 18 miliónov eur, zatiaľ čo nerozdelený zisk z minulých rokov sa znížil z 32 miliónov eur na konci roka 2022 na súčasných 7 miliónov eur.

Právne kroky Novisu

Poisťovňa Novis podala správnu žalobu proti rozhodnutiu NBS a požiadala o odklad jeho vykonateľnosti. Hoci súd v nepriznal žalobe odkladný účinok, o samotnej žalobe ešte nerozhodol. Novis teraz očakáva nariadenie pojednávania.

Medzitým bolo konanie o zrušení, likvidácii a vymenovaní likvidátora poisťovacej spoločnosti Novis v marci prerušené až do právoplatného ukončenia konania vedeného na Správnom súde v Bratislave. Správny súd totiž rieši otázku zákonnosti rozhodnutia NBS. 

NBS podala návrh na zrušenie spoločnosti a zároveň na vymenovanie likvidátora, po ktorého vymenovaní sa má začať likvidácia spoločnosti. Rozhodnutie o vymenovaní likvidátora a začatí likvidácie patrí podľa banky do kompetencie Mestského súdu Bratislava III.

Bratislavský krajský súd 21. augusta 2024 potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu o prerušení procesu likvidácie Novisu. Toto významné rozhodnutie, zverejnené 2. októbra 2024, pozastavuje konanie iniciované NBS až do vyriešenia správnej žaloby poisťovne voči odobratiu licencie.

Súd tiež priznal Novisu plnú náhradu nákladov spojených s odvolaním. Podľa vyjadrenia súdu by prerušenie konania nebolo možné, ak by žaloba poisťovne bola neopodstatnená. Novis tvrdí, že naďalej funguje a poskytuje služby svojim klientom.

„Rozhodnutie považujeme za dôležitý krok v našom spore, v ktorom spochybňujeme rozhodnutie NBS o odobratí povolenia,“ uviedla spoločnosť Novis. Poisťovňa vníma toto rozhodnutie ako významný míľnik v ich spore s NBS.

Tento vývoj udalostí naznačuje, že právny boj medzi Novisom a NBS je ďaleko od konca. Ďalšie kroky budú závisieť od výsledku preskúmania správnej žaloby Správnym súdom v Bratislave.

Zdroje: Register účtovných závierok, Finstat, TASR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá