Fico chce zaviesť reformu v médiách, Pellegrini varuje pred kolapsom zdravotníctva /SNKZ#162

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 9. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Na tlačovej konferencii premiér Robert Fico diskutoval o dofinancovaní samospráv a zároveň kritizoval médiá za neúctivý prístup k informovaniu o vláde. Navrhol zákonnú reguláciu kvalifikácie novinárov. Predseda SNS Andrej Danko avizoval zriadenie Národného mediálneho úradu na reformu mediálneho prostredia.

Prezident Peter Pellegrini sa stretol so zástupcami zdravotníctva, aby prediskutovali plánované úsporné opatrenia vlády, ktoré by mohli ovplyvniť platy zdravotníkov, pričom varoval pred kolapsom zdravotnej starostlivosti. Zástupcovia zdravotníkov trvajú na dodržaní dohody z roku 2022.

Slovenská firma SEC Technologies odovzdala Ministerstvu obrany SR šesť detektorov Falcon 4G na diaľkovú detekciu chemických bojových látok. Jedná sa o súčasť modernizácie Ozbrojených síl SR. Ministerstvo však čelí kritike opozície, ktorá spochybňuje efektívnosť výdavkov.

Vláda SR poskytne samosprávam finančnú pomoc vo výške 50 miliónov eur, ktorá bude rozdelená podľa návrhu Združenia miest a obcí Slovenska. Okrem toho každému kraju odpustí pôžičky vo výške 2,5 milióna eur a prisľúbila ďalšiu podporu pre domácnosti na zvládnutie cien energií.

Slovenská obchodná inšpekcia varuje pred nebezpečnými cyklistickými prilbami predávanými v Decathlone, ktoré nemusia poskytovať dostatočnú ochranu pri páde. Úrad verejného zdravotníctva tiež upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré obsahujú zakázané látky a odporúča ich okamžité vrátenie.

Lákavé benefity pre vojakov

Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie sťažnosť študentky Sone, ktorá nesúhlasí so zastavením vyšetrovania jej únosu záchranárom, keďže súd v minulosti rozhodol, že páchateľ bol nepríčetný a nemohol byť za čin trestne zodpovedný. Ak by súd rozhodol v jej prospech, mohlo by to viesť k obnoveniu vyšetrovania a postaveniu záchranára pred súd.

Slovenský startup Zaitra získal investíciu 1,7 milióna eur na vývoj autonómnych technológií pre satelity, ktoré znižujú náklady a zvyšujú efektivitu vesmírnych misií. Firma spolupracuje na významných projektoch, vrátane misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici, a plánuje expandovať na globálnom trhu.

Vláda SR zvyšuje hodnostné platy vojakov od budúceho roka o jedno percento alebo viac podľa odpracovaných rokov, pričom nováčikom poskytne príspevok až do výšky 8-tisíc eur. Súčasťou opatrení je aj viac dní dodatkovej dovolenky pre vojakov vracajúcich sa z misií v zahraničí.

Juraj Slafkovský v rozhovore kritizoval stav slovenského ľadového hokeja, ktorý podľa neho trpí rodinkárstvom a nedostatkom kvalitných trénerov. Porovnal tiež život v Montreale s neustálou mediálnou pozornosťou na Slovensku a spomenul, že bronzová medaila z olympiády v Pekingu bola len výsledkom šťastia a neúčasti hráčov NHL.

V Banskobystrickom kraji je vysoká úmrtnosť na rakovinu, najmä rakovinu krčka maternice, čo odborníci pripisujú nízkej miere očkovania proti HPV vírusu. Odborníci plánujú posilniť onkoprevenciu a zvýšiť zaočkovanosť dievčat a chlapcov vo veku 12 až 14 rokov.

Od roku 2025 bude v Európskej únii akceptovaná elektronická verzia zelenej karty ako plnohodnotný dôkaz o poistení, čo vodičom umožní cestovať bez papierového dokladu. Táto zmena prinesie väčšie pohodlie a flexibilitu. Papierová verzia však zostane naďalej platná.