5 vedecky overených tipov, ktoré predlžujú život. Modernú diétu DASH zvládne každý

  • Zdravá diéta, ktorá znižuje krvný tlak
  • Účinnosť diéty bola potvrdená mnohými klinickými skúškami
  • Diéta je spojená s nižším rizikom mozgovej príhody
Diéta, ktorá zlepšuje zdravie srdca
Diéta, ktorá zlepšuje zdravie srdca Freepik/freepik, msgrowth
  • Zdravá diéta, ktorá znižuje krvný tlak
  • Účinnosť diéty bola potvrdená mnohými klinickými skúškami
  • Diéta je spojená s nižším rizikom mozgovej príhody

Srdcové ochorenia sú naďalej hlavnou príčinou úmrtí na celom svete. Odborníci sa preto zameriavajú na preventívne opatrenia, ktoré zahŕňajú stravu, cvičenie a zmenu životného štýlu. Jednou z diét, ktorá si získala významnú pozornosť pre svoj potenciál znižovať krvný tlak a zlepšovať zdravie srdca, je diéta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Tento vedecky podložený stravovací plán preukázateľne znižuje hypertenziu, znižuje hladinu cholesterolu a podporuje celkové zdravie kardiovaskulárneho systému.

Čo je diéta DASH?

Diéta DASH bola vypracovaná v 90. rokoch minulého storočia Národným inštitútom zdravia (NIH). Odborníci ju vypracovali v snahe nájsť diétne riešenia, ktoré by pomohli znížiť krvný tlak bez liekov. Je určená predovšetkým pre osoby trpiace hypertenziou alebo vysokým krvným tlakom, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení a mŕtvice. Diétu si však medzičasom osvojili aj ľudia bez hypertenzie, pretože podporuje celkové zdravie.

DASH diéta kladie dôraz na konzumáciu ovocia a zeleniny (4 – 5 porcií denne), celozrnných výrobkov (6 – 8 porcií denne), nízkotučných mliečnych výrobkov (2 – 3 porcie denne), chudých bielkovín (2 alebo menej porcií mäsa, hydiny alebo rýb), orechy, a strukovín (4 – 5 porcií týždenne). Okrem toho znižuje príjem sodíka, nasýtených tukov a sladkých výrobkov.

Ako diéta funguje?

DASH diéta funguje tak, že sa zameriava na potraviny s vysokým obsahom živín, ktoré majú prirodzene nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka, horčíka, vápnika a vlákniny. Tieto živiny zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku.
Napríklad draslík pomáha telu regulovať hladinu sodíka a znižuje napätie v stenách ciev.

Vápnik podporuje činnosť srdca a svalov, čím zabezpečuje správny tep srdca. Horčík podporuje zdravú funkciu ciev a pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Diéta tiež podporuje znižovanie nasýtených tukov a cholesterolu, čo môže zlepšiť celkovú hladinu cholesterolu a znížiť riziko srdcových ochorení.

Účinnosť diéty DASH bola potvrdená mnohými klinickými skúškami a výskumnými štúdiami. Tieto štúdie neustále dokazujú, že dodržiavanie diéty DASH výrazne znižuje krvný tlak a prispieva k lepšiemu zdraviu srdca.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: American Heart Association, The New England Journal of Medicine, National Library of Medicine

Najnovšie videá

Trendové videá