Budúcnosť robotiky v rukách mladého Slováka: Tisícky eur za robotické ramená do domácnosti a škôl (ROZHOVOR)

  • Robotika už dávno nie je len záležitosťou sci-fi filmov
  • Nejde však len o technológie, ale aj o ľudí, ktorí stoja za vznikom robotov
Ai a robotické rameno
Ilustračná fotografia Freepik
  • Robotika už dávno nie je len záležitosťou sci-fi filmov
  • Nejde však len o technológie, ale aj o ľudí, ktorí stoja za vznikom robotov

Robotika už dávno nie je len záležitosťou sci-fi filmov. Stroje, ktoré dokážu vykonávať zložité úkony a spolupracovať s ľuďmi, majú potenciál zmeniť spôsob, akým žijeme a pracujeme. 

Nejde však len o technológie, ale aj o ľudí, ktorí stoja za vznikom robotov. Vzdelávanie v tejto oblasti je dôležitejšie než kedykoľvek predtým. Mladí inžinieri a programátori sú tí, ktorí prinášajú inovácie a posúvajú hranice možností. No cesta k úspechu v tejto oblasti je často náročná a plná výziev. 

O budúcnosti robotiky sme sa porozprávali s mladým a nádejným programátorom Oliverom Kudziom, ktorý sa na vývoj robotov špecializuje už od svojich stredoškolských čias.

  • Akým smerom sa bude robotika vyvíjať?
  • Sú nejaké nedostatky v súčasnej robotike?
  • V ktorej oblasti sa najviac momentálne využíva robotika? 

Čo ťa viedlo k tomu, aby si sa začal venovať robotike?

Už odmalička som vedel, že som tzv. technický typ. Počas strednej školy sme mali možnosť navštevovať krúžok robotiky, tak som si povedal, že to vyskúšam. Začalo ma to veľmi baviť. Po vyučovaní som spoločne s ostatnými nadšencami pre robotiku ostával v škole, aby sme sa v tejto oblasti viac vzdelávali.

Kedy si prvýkrát zostrojil robotické rameno?

Prvé robotické rameno som zostrojil koncom roka 2020. Na tento nápad som prišiel, keď som uvažoval nad svojou bakalárskou prácou. V súvislosti s určitými absolvovanými predmetmi mi napadlo, že robotické rameno by bolo dobrou voľbou, ako spojiť „príjemné s užitočným“. Rameno bolo potrebné najskôr navrhnúť, potom fyzicky zostrojiť a napokon naprogramovať.

Robotické ramemo Olivera Kudziu
zdroj: Archív/Oliver Kudzia

Aké hlavné princípy obnáša práca tvojho robotického ramena?

Hlavná funkcia môjho prvého robotického ramena je, že má slúžiť ako edukačná pomôcka na vysokej škole pre mladších študentov. Vo svojej podstate je univerzálne. Vie napríklad kresliť rôzne jednoduché geometrické tvary.

Moje druhé robotické rameno sa zameriava viac na priemyselné použitie. Je špecializované na určitý typ úlohy. Dokáže zostrojiť malú súčiastku.

Ako vyzerá technická, ale aj dizajnová príprava pred samotným zhotovením?

Príprava je jednou z najdôležitejších etáp celého projektu. Musíte si všetko načrtnúť a následne premyslieť každú časť bližšie do detailov. To zabezpečí, že sa nestane prípad, keď by sme na niečo zabudli alebo horšie, nedomysleli. V krajnom prípade je nutné celý projekt prehodnotiť a začať jednoducho odznova.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá